Zašto žene ne bi bile pčelari i ko je kriv za „lažni“ med (FOTO/VIDEO)

01.12.2023

19:35

0

Kada volite prirodu i vredni ste kao pčela možete da napravite sijaset proizvoda od meda, mada, možda i ne stignete da se dovoljno promovišete u svetu, pokazale su 24sedam dve sestre iz Vrnjačke banje

Zašto žene ne bi bile pčelari i ko je kriv za „lažni“ med (FOTO/VIDEO)
Copyright 24sedam/Nenad Vujanović

Na pitanje „otkud žene, pa pčelari“, sestre Svetlana Tanja i Slađana Debeljak iz Pčelinjaka Gočke pčele su nas samo u čudu pogledale jer ove dve bliznakinje bave se ovim poslom decenijama, i nije im usputni.

Ove dve pčelarke iz Vrnjačke banje sreli smo na Sajmu etno hrane i pića u Beogradu, gde su dupke napunile štand pčelinjim proizvodima, od meda i medovače, prekolekovitih mešavina za pomoć pri anemiji ili osteoporozi, do „prirodnog botoksa“ za lice – kreme sa pčelinjim otrovom.

- Pčelarimo samostalno na Goču i obroncima i samo ovime se bavimo već u ovom obimu i tempu petnaestak godina. Ima pčelarki u Srbiji, nije da nema, doduše ne sa dvesto košnica koliko mi imamo. To je prvenstveno ljubav prema pčelama, prema prirodi, prema zdravoj hrani koju smo nasledile od oca, koji je takođe bio pčelar – kaže Svetlana.

Prvi put su na Sajmu, i tu su se u velikoj konkurenciji predstavile sa svojim medom i srodnim proizvodima. Skromno kažu da je to lako napraviti, ali da je teško prodati.

- Za sada prodajemo samo po ovakvim manifestacijama i preko Instagrama, odnosno interneta. Ali sada smo već u mogućnosti da se proširimo i na prodavnice. Prodaja i ovako ide dobro, jer kada znate da je nešto stvarno prirodno i iz čistog područja kao što je Goč, onda je mnogo lakše – dodaje Svetlana.

Prodaja bi išla još bolje ali ove vredne samostalne pčelarke, kako kažu, prosto ne mogu da stignu da se bave i reklamom i pčelarenjem.

– Ima tu uvek nekog posla, od brige o pčelama i košnicama, popravljanja, seljenja, do sređivanja imanja. Mi stalno selimo košnice, sad imamo i kontejnere. Imamo i dva hektara okućnice, treba to pokositi a sve same radimo. Zbog toga ponekad čak i ne stignemo ili zaboravimo da treba da slikamo nešto i objavimo na našem instagramu (@gockepcele). Otvorili smo i fejsbuk nalog ali ne stižemo da se njime bavimo – kaže Svetlana.

Međutim, kupaca ima, pogotovo onih koji med ne doživljavaju prosto kao „med je med“, već znaju i koliko bogatstvo se krije i u drugim pčelinjim (nus)proizvodima.

– Pogotovo je to interesantno onima koje zanima prevencija pojave bolesti, a tu je mnogo bolje koristiti prirodne proizvode nego one od farmaceutske industrije – objašnjava Slađana.

Medna afera i prosto rešenje

Kao i druge pčelare u Srbiji, i naše sagovornice je ove godine uznemirila afera u kojoj je prvi put laboratorijski dokazano da se u srpskim trgovinama u 90 odsto slučajeva nalazi med koji ne odgovara u potpunosti prirodnom medu.

– To jeste strašno ali mislim da to nije do pčelara. Većina pčelara pravi med najbolje što može i želi da ga proda a šta će posle s tim medom raditi otkupljivač, pčelar ne može da odgovara – kaže Svetlana.

Ali i za taj problem postoji jednostavno rešenje za kupce (dok inspekcija ne počne da radi svoj posao).

– Kupuje od pčelara kog poznajete i kome verujete. Ili probajte med od nekoliko, bar ćete biti sigurni da nije mešan sa drugim medom – kažu sestre pčelarke.

Ovaj savet je skroz zdravorazumski a sigurno imate nekog pčelara u blizini, čak i u Beogradu. Naravno, sada je tu i internet i brza pošta, pa su svi pčelari „na klik“ od vas.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike