Nije samo med lažan, na policama „frizirani“ i vino i rakija?

23.10.2023

14:34

0

Savesni proizvođači meda odavno prozivaju velike trgovine da prodaju lažan med a sada udruženja potrošača isto tvrde i za vino i rakiju

Nije samo med lažan, na policama „frizirani“ i vino i rakija?
Testiranje rakije - Copyright 24sedam/Nenad Vujanović

Udruženje "Pokret potrošača za kvalitet hrane" iz Pančeva saopštilo je danas da je nedavno ispitivanje tržišta prehrambenih proizvoda u Srbiji otkrilo "alarmantnu situaciju" u pogledu autentičnosti proizvoda poput meda, rakije i vina.

Kako se navodi u saopštenju ovog udruženja, upitna je prirodnost porekla šećera i etanola u navedenim proizvodima, ali i dodate vode.

Srpska javnost je već upoznata sa skandaloznim rezultatima analize meda rađene za Savez pčelarskih organizacija Srbije, ali izgleda da ni u nekim drugim branšama proizvodi koje jedemo i pijemo nije mnogo bolje.  

Prema istraživanju na koje se pozivaju iz "Pokreta potrošača za kvalitet hrane" , čak 16 uzoraka vina (88,89 odsto) od ukupno ispitanih 18 uzoraka vina iz najvećih trgovinskih lanaca i uglavnom iz uvoza, nije zadovoljilo kriterijume autentičnosti.

Ovo izaziva ozbiljnu zabrinutost u pogledu kvaliteta vina dostupnih na tržištu, kao i informacija o njihovom poreklu, navodi udruženje potrošača iz Pančeva.

Vinu je dodavana i voda i alkohol koji nije poreklom od grožđa.

Čak 85,71 odsto ispitanih uzoraka voćnih rakija (6 od 7) nije prošlo ispitivanje botaničkog porekla etanola, rekli su iz pančevačkog udruženja.

Ovo, prema njihovim navodima, ukazuje na ozbiljan problem vezan za kredibilitet deklaracija proizvoda i potvrđuje da je neophodno hitno delovati kako bi se obezbedio kvalitet voćnih rakija.

Kada je u pitanju med, podsećaju da, prema istraživanju, čak 22 uzorka (88 odsto) od ukupno 25 testiranih uzoraka meda iz sedam najvećih trgovinskih lanaca, nisu prošla test autentičnosti.

To znači da veliki deo meda koji se trenutno nalazi u sedam velikih trgovina ne ispunjava kriterijume autentičnosti i nije med, tvrdi pančevačko udruženje i dodaje da su medu dodavane razne vrste šećera u ne malim količinama.

Udruženje apeluje na nadležne organe, proizvođače i trgovce da hitno preduzmu mere kako bi se obezbedila autentičnost i kvalitet proizvoda na tržištu prehrambenih proizvoda u Srbiji.

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike