Pionir laserskih operacija: Dr Petar Dragić postavlja globalne standarde u lečenju vena

01.05.2024

06:00

0

Autor: D.M.

Njegova tehnika ultrazvučno vođene laserske ablacije (UGLA) prepoznata je širom planete kao revolucionarna i danas predstavlja zlatni standard u ovoj oblasti. Preko 20.000 uspešno izvedenih laserskih operacija vena

Pionir laserskih operacija: Dr Petar Dragić postavlja globalne standarde u lečenju vena
Copyright Privatna arhiva

Zbog svojih inovacija u medicini i rekordnog broja obavljenih operacija proširenih vena, dr Petar Dragić je stekao slavu i globalna priznanja. Svetu je postao poznat po tome što je uveo potpuno novi način tretmana proširenih vena, koji je brzo osvojio medicinsku zajednicu zbog svoje preciznosti, sigurnosti i brzog oporavka. Njegova tehnika ultrazvučno vođene laserske ablacije (UGLA) prepoznata je širom planete kao revolucionarna i danas predstavlja zlatni standard u ovoj oblasti. Zahvaljujući njegovim inovacijama, laserska operacija vena sada se smatra vrhunskim rešenjem, koje je mnogo manje invazivno i daleko efikasnije od tradicionalnih metoda. On nije „samo“ hirurg, već i mentor koji je svoje znanje preneo na stotine lekara širom sveta, unapređujući praksu u medicinskim zajednicama na svim kontinentima. Sve operacije izvodi sam, insistirajući na najvišim standardima kvaliteta i sigurnosti. S obzirom na njegovu ekspertizu i uticaj u medicinskoj zajednici, nesumnjivo je najpozvaniji stručnjak da nam danas govori o savremenim pristupima u lečenju proširenih vena.

Da li su proširene vene primarno kozmetički ili zdravstveni problem?

Proširene vene se često vide kao kozmetički problem zbog njihovog uticaja na izgled nogu. Međutim, u stvarnosti, one predstavljaju ozbiljan zdravstveni problem. Mogu dovesti do bolova, otoka, pa čak i ozbiljnijih komplikacija poput tromboze. Zbog toga je važno da se leče što je ranije moguće kako bi se izbegle ozbiljnije zdravstvene posledice.

Kako ste uspeli da transformišete pristup lečenju proširenih vena u neinvazivnu metodu koja je postala model širom sveta?

Kroz svoju karijeru, uvideo sam potrebu za inovativnim pristupima lečenju proširenih vena. Tradicionalne operacije bile su veoma invazivne, sa dugim periodima oporavka i rizicima od komplikacija. Razvio sam tehniku ultrazvučno vođene laserske ablacije (UGLA), koja koristi ultrazvuk za precizno vođenje lasera do problematičnih vena. Ova metoda omogućava minimalnu invazivnost i brži oporavak, čime smo uspeli da promenimo celokupni pristup lečenju proširenih vena. Naše klinike u Novom Sadu, Beogradu i Banjaluci postale su centri u kojima obučavamo lekare iz celog sveta kako da koriste ovu metodu.

Privatna arhiva
 

Možete li da objasnite detaljnije kako funkcioniše vaša tehnika ultrazvučno vođene laserske ablacije (UGLA)?

Ona zapravo kombinuje dve tehnologije - ultrazvuk i laser. Ultrazvuk nam omogućava da precizno lociramo problematične vene i da vodimo lasersko vlakno tokom zahvata. Laser koristi visoku temperaturu da zatvori oštećene vene iznutra, bez potrebe za klasičnim hirurškim rezovima. Ovo rezultira minimalnim bolom, bržim oporavkom i značajno smanjenim rizikom od komplikacija. Zahvaljujući ultrazvuku, možemo pažljivo da pratimo postupak i da osiguramo da svaka vena bude pravilno tretirana. Dakle, ne samo što svakom pacijentu prilagođavamo proceduru, već to činimo i sa svakim krvnim sudom, jer je svaka vena drugačija i zahteva drugačiji način tretiranja.

Sa preko 20.000 izvedenih laserskih operacija vena, koji faktor smatrate ključnim za vaš uspeh i kako održavate visoke standarde u svom radu?

Ključ mog uspeha je kombinacija stručnosti i strasti prema onome što radim. Održavam visoke standarde kroz kontinuirano učenje, inovacije i lično vođenje svakog zahvata. Perfekcionista sam, i to mi omogućava da se fokusiram na svaki detalj tokom operacija. Na taj način, obezbeđujem pacijentima najbolje moguće iskustvo i rezultate. Moja posvećenost da sve operacije izvodim sam garantuje kvalitet i sigurnost, a zadovoljstvo pacijenata nakon operacije je ono što me motiviše da nastavim.

Zašto se laserska operacija vena smatra boljom alternativom u odnosu na tradicionalne hirurške metode?

Iz najmanje nekoliko razloga. Prvo, ona je minimalno invazivna procedura, što omogućava pacijentima manje bola, brži oporavak i odsustvo ožiljaka. Drugo, zahvaljujući laserskoj tehnologiji, omogućeno je izuzetno precizno ciljanje problematičnih vena, što značajno smanjuje rizik od oštećenja okolnih tkiva. Osim toga, laserska operacija se izvodi pod lokalnom anestezijom, što je sigurnije i manje opterećujuće za pacijente. Takođe, sam zahvat je kratak i obavlja se ambulantno, dakle nema potrebe za hospitalizacijom. Pacijenti se mogu vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima gotovo odmah, za razliku od tradicionalnih metoda koje zahtevaju mesec dana oporavka. Konačno, laserske operacije imaju znatno niži rizik od komplikacija, što ih čini boljom opcijom za tretman proširenih vena.

dr Petar Dragić
 

Da li postoje specifični rizici ili potencijalne komplikacije povezane sa laserskim operacijama vena za koje bi pacijenti trebalo da znaju?

Kao i svaka medicinska procedura, laserska operacija vena ima određene rizike. Međutim, oni su znatno manji u poređenju sa tradicionalnim metodama. Uz pravilno vođenje i pažljivo planiranje, ove komplikacije su retke. Uglavnom, laserske operacije su veoma sigurne i nude brojne prednosti u poređenju sa klasičnim hirurškim metodama.

Koje su glavne kontraindikacije za lasersku operaciju vena i kako se odlučuje koji pacijenti su dobri kandidati za ovaj tretman?

Postoje određene kontraindikacije. Na primer, pacijenti sa ozbiljnim kožnim bolestima, poremećajima koagulacije ili dubokom venskom trombozom možda neće biti pogodni za ovaj tretman. Odluka o tome koji pacijenti su dobri kandidati donosi se nakon detaljne dijagnostike, koja uključuje ultrazvučne preglede i druge medicinske testove.

Vi lično izvodite sve laserske operacije u vašim klinikama. Zašto insistirate na tome?

Tačno je da svaku operaciju radim sam, i to radim iz nekoliko razloga. Prvo, želim da osiguram da svaki pacijent dobije najbolju moguću negu i tretman. Drugo, kao hirurg, želim da direktno pratim i upravljam svim aspektima operacije, što mi omogućava da održavam visoke standarde kvaliteta i sigurnosti. Ovo direktno učešće takođe mi omogućava da kontinuirano unapređujem svoje veštine i tehnike, što je ključno za pružanje vrhunskih rezultata mojim pacijentima. Uostalom, vrhunske lekare takvim čini upravo njihovo iskustvo.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike