Voćari, da ne prođete kao neki u Hrvatskoj: Bitna je karenca, ali i pčele
Svako preterivanje sa hemijom obija se proizvođaču o glavu, ali za dobro voće važni su oprašivači, upozorava čuveni voćar iz Čačka
Srpsko voće vraćeno je sa hrvatske granice, a pre toga i rumunske, i još poneke, zbog nedozvoljene količine pesticida. Kako ih pravilno koristiti i izbeći ovakve situacije prilikom izvoza robe u druge zemlje, za agenciju Rina otkriva prof. dr Sveta Stamenković iz čačanskog sela Banjica.
Ovaj pčelar, voćar, ali pre svega čovek od struke, zna pravu meru i vodi računa o adekvatnoj zaštiti svih voćnih vrsta.
- Najvažniji faktor u proizvodnji hrane su pesticidi i pčele. Bez pesticida nema dovoljno hrane za čovečanstvo. Pesticidi se moraju pravilno primenjivati prema uputstvu proizvođača. Ako se pravilno primene u dozi i količini koja je preporučena neće biti nikakvih problema. Ako se poštuju poslednji rokovi primene pred berbu, kako mi kažemo karenca, neće biti ostataka pesticida u plodovima i neće biti u prilici inspektori u izvozu da nađu nedozvoljene ostatke – kaže Stamenković.
Pročitajte još:
On dodaje da svi preparati koji se koriste imaju određene karence, a da on i njegove kolege koje se bave voćarstvom to znaju.
Za kriminal nema karence
U spornom slučaju zaustavljanja pošiljke bresaka u Hrvatskoj nije bilo sporno samo to što su pronađeni ostaci pesticida, već i to što je neko upotrebaljavao preparat sa, i u Srbiji i u EU, zabranjenom supstancom hlorpirifos. Ovaj preparat je uvezen pod čujdnim okolnostima i navodno je trebalo da vanredno bude korišćen samo za šećernu repu. U svakom slučaju, njegova upotreba na voću je kriminal.
- Kao voćar i proizvođač, ja i moje komšije se uglavnom pridržavamo svih adekvatnih mera primene pesticida, poštujemo sve rokove, tretiramo voće u onom trenutku kada je to neophodno - kazao je on.
Važnu ulogu u voćarstvu čak u 85 odsto slučajeva imaju pčele, pa ovaj voćar ističe njihov nemerljiv značaj, te upozorava da prilikom tretiranja, odnosno prskanja voćnjaka, treba posebnu pažnju obratiti na njih. Mnogi proizvođači ne znaju ništa o načinu života pčela, misle da one ne rane, niti da rade u jutarnjim satima.
- Jednom prilikom u komšiluku, jedan voćar je prskao jabuku negde oko osam sati izjutra. Kada sam to primetio, otišao sam do njega da ga pitam zašto to radi kada ima pčela u voćnjaku, ima maslačka, ima mrtve koprive i drugih korova u cvetu. Međutim, on kaže da misli da pčele još nisu ustale, na šta sam mu pojasnio da pčele mnogo rano kreću da rade, čim svane, jer to su najveći radnici i najbolji oprašivači, i one rade i danju i noću, za njih nema prestanka. Naravno, čovek je poslušao moj savet i nikada više nije tretirao svoje zasade u toku dana – rekao je Stamenković.
BONUS VIDEO
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari