U Trsteniku jedan Švajcarac od domaće sorte pravi svetska vina: Kad zamiriše na bosiljak ili bagrem

26.08.2021

05:32 >> 09:43

0

U Vinariji Milosavljević u Trsteniku od šest belih sorti grožđa, među kojima je i naša tamjanika, prave devet vina, od kojih neka imaju medaljama ovenčan

U Trsteniku jedan Švajcarac od domaće sorte pravi svetska vina: Kad zamiriše na bosiljak ili bagrem
Copyright Švajcarski đak: Milomir Milosaljević Screenshot: AgroTV

Za vrhunsko vino nije dovoljno samo kvalitetno grožđe, čak ni kada se radi o srpskoj tamjanici, već savremena oprema i majstorstvo vinara. A onda su i čuda moguća, pokazuje reportaža Agro TV iz mesta Bučje kod Trstenika i Vinarije “Milosavljević”.

Tamo, pod budnim okom vlasnika Milomira Milosavljevića, već više od 15 godina uzgajaju šest sorti grožđa i prave odlična bela vina. Znanje vinarskog posla Milosavljević je doneo sa dugogodišnjeg rada u Švajcarskoj, a u Bučju je “sirovinsku bazu” napravio na četiri hektara vinograda.

Među belima dominira tamjanika, autohtona srpska sorta, ali ima i takođe srpskog prokupca, zatim poznatih internacionalnih vrsta: kaberne, sovinjon, širaz, merlo i sovinjon beli.

Bez HAACP ne ide

Kvalitet se očekuje, a zdravstvena ispravnost podrazumeva. I Vinarija “Milosavljević”, kao i većina drugih, mora da poseduje sve sertifikate i potvrde o laboratorijskim analizama, i to za svaku seriju vina koju izbacuju na tržište. A analize koštaju 100, 150 ili 200 evra “po komadu”, u zavisnosti od toga da li se rade i za tržište EU. Ali ovde se na tome nisu zadržali, već su implementirali i HACCP standard prehrambene bezbednosti.

– To je veoma zahtevno, jer podrazumeva sve, od higijene grožđa koje ulazi i samog objekta, kanalizacije u podrumu, obrade grožđa i vina… Sve se beleži i vodi obimna statistika, ceo put od vinograda od buteljke – zaključuje Milosavljević.

– Vino nastaje u vinogradu i dobra sirovina i redukovan prinos je osnova svega. Naše zemljište je idealno za vinogradarstvo, a na njemu imamo tamjaniku i sovinjon beli na hektar i osamdeset, i odatle godišnje bude od 10.000 do 15.000 buteljki. Na to još oko pet hiljada ide od ostalog grožđa, našeg i dela koji otkupljujemo od kooperanata. Da ne zaboravim i roze, kojeg imamo oko tri hiljade flaša godišnje – kaže Milomir.

Pun pogodak

Tamjanika se ispostavila kao pravi izbor, jer najkvalitetnija vina “Milosavljevića” prave se upravo od te stare srpske sorte.

– To je bio pun pogodak, najviše se prodaje vino od tamjanike jer je kvalitetno i popularno vino i u Srbiji ga vole. Naša tamjanika je prepoznatljiva na tržištu i za nju smo dobijali nagrade – ponosan je Milosavljević.

Do kupaca i znalaca vino pod brendom “vila vina” stiže kroz distributersku mrežu, koja pokriva Beograd, i sopstvenu prodaju koja se proteže od Trstenika i Vrnjačke Banje, preko Kraljeva i Čačka, do Niša i Kragujevca.

Uživanje za sva čula: “Srpska Toskana” kod Trstenika savršena za vinski turizam, Screenshot: AgroTV

Put do tog rezultata je bio dug i naporan, jer potrebno je prvo odnegovati grožđe na Bučkoj poljani a potom od njega napraviti vino koje će biti i kvalitetno i traženo. To je presudno, ali ne i dovoljno, jer su za kvalitetno vino danas potrebane savremena oprema, po svetskim standardima, i moderna tehnologija. A to zahteva kontinuirana ulaganja.

– Zahvaljujući trideset godina rada u vinskom podrumu u Švajcarskoj, ovde sam u startu znao šta mi je sve potrebno, od kvalitetnih inoks tankova do punilice, filtera, pumpi, pneumatskih presa i druge opreme koja je stigla odande. Ubrzo je stigao i čiler, automatizovani rashladni agregat bez koga nema dobre stabilizacije vina. Velika su sredstva tu uložena – objašnjava Milosavljević.

Tradicija je dobra, u nekoj meri

Milosavljević kaže da se tradicionalne proizvodnje u drvenim bačvama drže samo u delu kod tamjanike i prokupca. Savremena tehnologija daje bolji rezultat, lakše se održava higijena, a vina su kvalitetnija.

– Ranije se radilo malo i za masovnu upotrebu. Sada se traže vina visokog kvaliteta i zbog toga se ne ide na velike količine. Na našem tržištu ima sve više vinarija i morate da pratite novitete i trendove u proizvodnji. To je veoma bitno – naglašava Milomir.

Otuda i razlika u premijum vinima iste sorte grožđa čak i iz jedne iste vinarije.

Pregršt domaćih i svetskih priznanja za kvalitet, Screenshot: AgroTV

– U klasičnoj tamjanici, kako je mi zovemo, onoj odležaloj u inoksu, možete osetiti buke tamjana, bosiljka ili miris bagremovog meda, a ponekad čak i cveta zove. Kod druge tamjanike, one odležale sedam meseci u bačvama od srpskog hrasta, osećate ukus tog hrasta, ali i vanile. Vino je suvo, ali imate osećaj slatkoće, veoma je specifično i napravimo ga samo za 1.500 buteljki – objašnjava Milosavljević.

Pročitajte još:

A da se ovaj poseban “šmek” trsteničkih vina sviđa znalcima, potvrđuju i medalje sa međunarodnog sajma vina u Beču, koje su vina ove vinarije dobijala u više navrata u oštroj konkurenciji od 12.000 do 15.000 “etiketa”.

Ambicije Milomira Milosavljevića svime ovime nisu ispunjene, i sada im se planove kreću put vinskog turizma. Već su izgradili apartman u samim vinogradima, a planiraju da sagrade nove objekte i privuku što više radoznalaca i ljubitelja da probaju i kupe njihova vina. Jer u zemljama razvijenog vinskog turizma “na kućnom pragu” se na ovaj nači proda čak 40 ili 50 procenata proizvedenog vina.

A interesovanja već ima, jer su imali goste od Australije i Novog Zelanda, preko Kine i Japana, do Evrope, SAD, pa čak i sa Aljaske.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike