Malina pune hladnjače: Kako do kredita da se isplate proizvođači

01.02.2023

08:46

0

Autor: 24sedam

Hladnjače nisu uspele da prodaju prošlogodišnji rod a otkupljen je po visokoj ceni koja bi sad trebalo da se plati. Malinari iz „Agro-eko voća“ imaju predlog kako

Malina pune hladnjače: Kako do kredita da se isplate proizvođači
Ilustracija - Copyright Promo:24sedam/AgroTV

Veliki problemi naduvavanja cene stigli su srpsko malinarstvo. Prošlogodišnji rod stoji neprodat u hladnjačama jer je izvoz podbacio, pošto zbog ekonomske krize ni kupci u Evropi nisu bili voljni da plate skupo, ili čak uopšte jedu malinu.

Mnogo proizvođači su ostali neisplaćeni i sada je problem proširen na ceo lanac. Zbog toga ariljske Zemljoradničke zadruge „Agro-eko voće“ predlažu da se prošlogodišnji rod založi u Fondu za razvoj, kako bi se dobili krediti za isplatu, piše „Nova ekonomija“.

- Prošlogodišnji rod maline mora da se isplati prema ceni koja je proknjižena u sezoni berbe 2022. godine - kaže Božo Joković, direktor zadruge.

On kaže da o ceni za 2023. godinu malinari moraju veoma brzo da razgovaraju sa državom i velikim izvoznicima jer još nije rešen veliki broj pitanja u sektoru malinarstva. A samo ovaj problem nije mali jer kod nekih proizvođača u okolini Užica, radi se o polovini poslednjeg roda.

Joković kaže da su količine izvezene maline u 2022. smanjene u odnosu na 2021. godinu i to ne za malo. Sa 96.000 tona izvoz je pao na 68.000 tona, što je gotovo 30 odsto.

- Ne smemo da zanemarimo i količine uvezene maline u 2022. To je za nas ponižavajuće, da se uveze malina lošijeg kvaliteta po mnogo boljoj ceni od one koju nama domaći kupci nude. Ovo je tema za razmišljanje i pitanje gde smo svi pogrešili. U 2023. godini ne smemo dozvoliti da ulazimo u neizvesnost, kao što je bilo 2022. godine. Bojim se da će posle te neizvesnosti doći do urušavanja u sektoru malinarstva - naglašava Joković.

Problem neisplaćenog roda i neizvezene maline preliva se dalje i na kreditiranje. Moratorijum na kredite, koji je odobrilo Ministarstvo poljoprivrede i Narodna banka Srbije, odgovara velikim i srednjim hladnjačama ali male hladnjače i zadruge moraju da nađu drugačiji kreditni aranžman.

- Imamo voće na lageru i želimo da ga založimo kod neke banke ili u Fondu za razvoj i da dođemo do kredita da se isplate proizvođači. Bili smo na sastancima i predložili. Najbolje rešenje je da se limitira zalog maline u količini od 100 tona u Fondu za razvoj da se plate proizvođači i da se malina proda kada se stvari srede na tržištu. Naša grupacija odgovorno potvrđuje i garantuje da će kredit vratiti državi i platiti malinu jer malina je u našoj hladnjači. Nećemo da budemo kolateralna šteta - poručuje Joković.

Kad se krene od 1.000 dinara...

Joković navodi da je ovo posledica dogovora koje su prošle godine postizali država i Asocijacija proizvođača malina. Zadrugari, kako kaže, nisu bili na njihovim sastancima i nisu upoznati sa tim šta je na njima dogovoreno.

- Sada se svi međusobno optužuju, a istina je da imamo problem koji treba da rešimo. Sada je nama vruć krompir u rukama, a ničim nismo doprineli celoj toj situaciji – ističe Joković.

Početna proknjižena cena maline prošle godine bila je od 450 do 650 dinara po kilogramu, zavisno od lokacija na kojima su te cene primenjivane i velikih otkupljivača, podseća Joković.

Dodaje da upravo ta proknjižena cena mora biti plaćena primarnim proizvođačima, jer troškovi proizvodnje, uključujući i radnu snagu, bili su na istorijskom maksimumu 2022. godine.

U vezi sa cenom maline za 2023. godinu, kako sagovornik „Nove ekonomije“, malinari udruženi u zadruge ili male hladnjače treba da rasprave sa sa resornim ministarstvima, Vladom, velikim izvoznicima i velikim proizvođačkim grupacijama.

- Videli smo šta nam je bilo prošle godine kada smo doživeli jedan marketinški presing o ceni maline od 800 ili 1.000 dinara po kilogramu. Na kraju smo dobili jednu iluziju koju ne možemo da ostvarimo – zaključuje Joković.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike