Agro Belgrade: Srbija je odlična, ali i u malinama ima mesta za napredak (FOTO)

26.01.2023

11:29

0

Četvrti Beogradski poljoprivredni sajam voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva otvoren je danas na veoma reprezentativnom nivou

Agro Belgrade: Srbija je odlična, ali i u malinama ima mesta za napredak (FOTO)
Agro Belgrade 2023 - Copyright 24sedam/Nenad Vujanović

Beogradski poljoprivredni sajam postao je institucija od regionalnog značaja, pokazalo je današnje otvaranje četvrtog izdanja Agro Belgrade. Na svečanoj promociji su bila četiri ministra poljoprivrede iz regiona i dva ambasadora zemalja najvećih svetskih izvoznika hrane.

U pozdravnom govoru srpska ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković je ukazala da će poslovima koji se ovde sklope srpski proizvođači hrane uspešno izaći iz lokalnih okvira u Evropu i svet.

24sedam/Nenad Vujanović
 

Da Srbija već ima odlične rezultate, ali i da ima dodatni potencijal, ukazao je Joust Reintjes, ambasador Holandije, zemlje iz koje je 70.000 poljoprivrednika prošle godine izvezlo hrane i agro proizvoda za 120 milijardi evra.

- Već 20 godina podržavamo reformu srpske poljoprivrede. Imate odlične rezultate i veliku perspektivu, pogotovo u bobičastom voću. Za poboljšanje uvek ima mesta, čak i kod poznate srpske maline, koja je broj tri u svetu. Sa bogatom srpskom zemljom, dobrom klimom, znanjem i radom srpskih farmera i holandskom tehnologijom, sve je moguće - rekao je Reintjes.

Beograd prednjači u Srbiji

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić istakao je na otvaranju sajma da glavni grad daje najviše subvencija poljoprivrednicima od svih lokalnih samouprava u Srbiji.

- Mi cenimo naše proizvođače, zbog čega smo mladim poljoprivrednicima podigli ove godine podsticaje gotovo 100 odsto, a agrarni budžet je veći tri puta - rekao je gradonačelnik.

O odličnoj perspektivi Srbije i regiona govorili su i ministri poljoprivrede Crne Gore, Republike Srpske, najavljen je i ministar Severne Makedonije, dok je posebnu pažnju izazvao govor ambasadora SAD Kristofera Hila.

- Mnogo govorimo u današnje vreme o visokim tehnologijama i energetici, a trebalo bi više o proizvodnji hrane. A niko u regionu ne radi to bolje od Srbije. To treba da se sada prelije na ceo region, da biste zajedno nastupali pred 300 miliona potrošača u EU. Ljudi danas žele da jedu svežu i kvalitetnu hranu, i to poreklom blizu mesta gde žive, a ne prerađenu. I vi to možete da pružite tržištu - istakao je Hil.

 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike