Svi nezadovoljni: Ovogodišnja prodaja maline bi mogla da se pretvori u katastrofu

05.10.2022

17:35

0

Proizvođači maline su podigli buku jer pojedine hladnjače pokušavaju da smanje obećanu akontnu cenu zbog veoma loše potražnje za malinom u Evropi ove godine

Svi nezadovoljni: Ovogodišnja prodaja maline bi mogla da se pretvori u katastrofu
maline dinari - Copyright Profimedia/Pixabay

Delovalo je da će ova sezona sa malinama proći relativno mirno, jer malinari iako nisu bili zadovoljni sa 550 dinara prosečne akontne otkupne cene nisu ni blokirali puteve, kao što su najavljivali s proleća.

Međutim, ovih dana se idila poremetila i iz Udruženja malinara upozoravaju da pojedine hladnjače pokušavaju da spuste već dogovorenu cenu i da veliki deo maline ni akontno nije plaćen. I dok malinari ne daju „u svoje“, hladnjačari poručuju da ćemo ovu sezonu svi zapamtiti i to ne po dobru, a da bi posledično zbog naše alavosti i sledeće mogle da budu takve.

Svuda je kriza...

- Znamo da ni u Evropi prodaja ne ide kao ranije, da je svuda kriza ali ne može da se sada menja akontna cena od 550 dinara i da se nudi 40 dinara manje. Prošle godine, kada su imali ekstra zaradu napolju, otkupljivači su nam dodali na akontnu cenu samo pet do 10 dinara pa nije u redu da se sada žale i pozivaju na krizu – kaže za 24sedam Dobrivoje Radović, predsednik udruženja Malinari Srbije.

Radović upozorava na velike razlike u ceni koje su za sličan kvalitet maline plaćane, ili obećavane, po Srbiji. U Mačvi je plaćano i 650 dinara za kilogram, u Kosjeriću 600 a u Zapadnoj Srbiji negde i samo 450.

- Problem je što ni ta prosečna akontna cena od 550 dinara nije isplaćena, već je plaćeno svega 50 odsto. A sada ispada da ni ta cena nije akontna nego se nudi 510 dinara kao krajnja cena. Bar da daju 510 dinara akontno a da u martu vidimo koja je bila prava cena. Ovako seku granu na kojoj sede jer šta će im sve te hladnjače, rashladni kamioni, pa i njihovi džipovi ako ne budu imali sledeće sezone šta da otkupe od malinara – ističe Radović.

Izvoz manji čak za 33 odsto

Izvoz zamrznute maline iz Srbije opao je tokom osam meseci ove godine za 33 odsto u odnosu na isti period leni, pokazuju podaci Grupacije proizvođača svežeg i zamrznutog voća i povrća Privredne komore Srbije. U tom periodu izvezeno je nešto više od 65.000 tona a u 2021. oko 43.000 tona zamrznute maline. Prihod je veći zbog veće cene, 224 miliona evra naspram 200, ali pitanje je da li će se trend zadržati i na godišnjem nivou.

Ova sezona je donela oko 90.000 tona roda a u hladnjačama je već bilo neprodatih 15.000 tona zamrznute maline iz prošlogodišnje berbe.

Iz Udruženja malinara za obaranje cene optužuju nekoliko velikih hladnjačara za kartelsko dogovaranje, a da se onda njihovom niskom cenom povode i manji. Zbog nepoštovanja dogovora neki malinari prete i tužbama.

"Videćemo ko će im sledeće godine plaćati"

I dok se malinarima kosa diže zbog 510 dinara (4,3 evra) za kilogram srpskog crvenog zlata, iako je prošle godine cena bila 430 dinara (3,7 evra) otkupljivači kažu da je situacija u izvozu gotovo takva da bi i oni voleli da im napolju ponude toliko za smrznutu malinu.

- Mi nemamo problema sa otkupom, ali imamo sa prodajom i to svi redom. Cene smrznute maline u Evropi su katastrofalno niske, čak niže nego one po kojima smo mi ovde kupovali svežu. U međuvremenu imamo ogromne troškove, krediti pristižu... Ove godine je vrlo malo ugovoreno prodaje posle otkupa maline, koju smo mi svu isplatili po 500 dinara plus prevoz.

Profimedia

Srpska malina: Na lageru ima "kol'ko hoćeš", ali platežnih kupaca sve manje

- Prodajna cena koju mi sada imamo ne može da opravda ni to što smo platili a već nam se projektuju problemi i za sledeću – kaže za 24sedam Stana Golubović, direktor hladnjače u firmi "Zlatarplast“ iz Kraljeva.

"Neka iz kredita plate malinu, a ne džipove“

Dobrivoje Radović kaže da je moguće rešenje pitanja otkupne cene da hladnjačari uzmu kredit.
- Neka od, recimo Fonda za razvoj, uzmu kredit i plate robu a ne uzmu pare za obrtna sredstva a onda kupuju džipove ili uzmu zajam da dupliraju kapacitete hladnjača umesto da plate malinarima. Ili neka im država da moratorijum na kredite. Čekamo novu vladu pa ćemo biti prvi na vratima da razgovaramo, a zna se kako malinari znaju da razgovaraju – napominje Radović.

Da će ova godina biti katastrofa a da će se zbog visokih domaćih cena evropski kupci sve manje interesovati za srpsku robu kažu za 24sedam u hladnjači "Miker produkt“ iz Aleksandrovca.

- Biće katastrofa. Mi smo našim evropskim partnerima tražili šest evra, oni ne daju ni pet. Mi smo našu malinu platili, prema dnevnim cenama, i prosek je bio 500 dinara, a sada nemamo kome da prodamo. A pričali su malinari proletos kako malina može da se plati 1.000 dinara. Naša malina jeste dobra ali nije da baš leči i da će neko u Evropi da je u krizi plati koliko mi hoćemo. Poljaci svoju prodaju za 2,5 evra, Ukrajinci takođe. Izgubili smo kompas i zbog toga više neće ni sarađivati sa nama, jer niko ne voli da ga ucenjuju cenom. A bojim se da će naši malinari dogodine da hladnjače pitaju, one koje ovo prežive, da li će uopšte kupovati malinu a ne koliko će im platiti  – kaže za 24sedam Predrag Mijatović, direktor i vlasnik firme.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike