Beograđanima danima ne da mira: O košavi kruži jedno narodno verovanje, ali istina je drugačija

07.10.2021

07:45

0

Autor: Jovana Vrećo

Meteorolog Đorđe Đurić za 24sedam objašnjava usled čega dolazi do jakih udara vetra

Beograđanima danima ne da mira: O košavi kruži jedno narodno verovanje, ali istina je drugačija
Ilustracija - Copyright Profimedia

Košava, koja već dva dana duva u prestonici, pravi pometnju po Beogradu, što zbog granja koje usled jakog vetra pada na automobile, to i zbog zdravstvenog stanja građana koje je narušeno. Ipak, kako je za 24sedam objasnio meterolog Đorđe Đurić, to bi trebalo da potraje još danas.

Meteorolog objašnjava da vremenski period trajanja košave zavisi od date sinoptičke situacije.

-  To se dešava usled velike razlike u vazdušnom pritisku između zapada i istoka, odnosno Mediterana i Jadrana. Tu imamo polje niskog vazdušnog pritiska - ciklon, dok istovremeno imamo sa istoka polje povišenog vazdušnog pritiska - anticiklon. Tako, pošto se mi nalazimo između ta dva sistema, gradijent, odnosno razlika u pritisku, izražena je i to dovodi do pojačanog vetra - kaže Đurić.

On ističe da zbog različite konfiguracije terena, košava duva u Beogradu, Pomoravlju, Podunavlju i Vojvodini.

- Tu duva jak jugoistočni vetar i udari su uglavnom najjači na jugu Banata, dok su u Beogradu udari oko 60 kilometara na sat - navodi on.

Narodno verovanje

Oko košave su se isplela i različita verovanja, tako je jedno od najpoznatijih da ona duva neparan broj dana - odnosno da duva  - tri, sedam ili 21 dan.

Profimedia
 

Međutim, meteorolog pobija to verovanje.

- Može da duva mesec dana, ali bilo je situacija kada je trajalo i samo jedan dan ili nekoliko sati. Ipak, kako kaže, u ovo doba godina, uobičajeno je da traje nekoliko dana - zaključuje naš sagovornik.

U prilog tome ide i podatak da je košava, u dva navrata, 1953. i 1972. godine duvala mesec dana.

Profimedia
 

Takođe, mnogi Beograđani pamte onu iz 1976, kada je u meteorološkim analima upisano da je košava, tog 17. oktobra, imala udare od čak 35, 9 metara u sekundi, odnosno 130 kilometara na sat.

Šta ako jak nalet vetra obori drvo na automobil?

Nisu retki slučajevi ni da pri jakim naletima vetra dođe do lomljenja drveća i grana, koje i te kako mogu da povrede građane ili pričine materijalnu štetu na njihovim vozilima.

Ukoliko dođe do ozbiljnih stradanja i povreda, ili je vozilo oštećeno na javnoj površini, nadoknadu je moguće dobiti od JKP “Zelenilo Beograd”.

24sedam/Goran Sivački/Ilustracija
 

- Ako je stablo ili grana palo sa javne zelene površine, usled jakih udara vetra, snegoloma i sličnih vremenskih nepogoda i tom prilikom dođe do materijalne štete ili telesnih povreda, neophodno je da građani pozovu naše preduzeće, gde će dobiti precizna uputstva za dalje korake - naveli su svojevremeno za 24sedam iz ovog komunalnog preduzeća.

S druge strane, istakli su da “Zelenilo” ne snosi odgovornost ukoliko je stablo palo iz nečijeg dvorišta na ulicu ili na nečiji automobil, kao ni ukoliko ono pripada fabrici i preduzeću, jer su to sve privatni posedi.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike