Da li će predratna vila na Vračaru postati žrtva bahatih investitora?

15.05.2021

07:30 >> 08:09

0

Zavod za zaštitu spomenika kulture užurbano radi na tome da se Neimar proglasi za kulturno-istorijsku celinu, rekao je za 24sedam Miloš Jovanović, predsedni

Da li će predratna vila na Vračaru postati žrtva bahatih investitora?
Copyright 24sedam/Goran Sivački/Tanjug/Sava Radovanović

Vila u Ulici internacionalnih brigada 47 biser je arhitekture, a sada investitori koriste rupu u pravosuđu, jer Neimar, kao celina, trenutno nije zaštićen zbog toga što je zakon predvideo da se ne može ponovo produžavati prethodna zaštita koja je istekla 31. decembra 2020. godine – rekao je za 24sedam Miloš Jovanović, predsednik Društva za uređenje i ulepšavanje Krunskog venca, povodom predaje primedbe Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove na urbanistički projekat, koji podrazumeva rušenje predratne zgrade kako bi se umesto nje sagradila stambena višespratnica.

Kako Jovanović kaže, Zavod za zaštitu spomenika kulture užurbano radi na tome da se Neimar proglasi za kulturno-istorijsku celinu.

– Investitori bi u tom međuprostoru od dva do tri meseca mogli da iskoriste priliku da sruše vilu i izgade zgradu. Zahtevamo da vila, koja je čak našla mesto i u arhitektonskoj enciklopediji Beograda Slobodana Giše Bogunovića, bude zaštićena, jer je nekad bila pod prethodnom zaštitom. Ne treba dozvoliti da se umesto lepe predratne vile sa arhitektonskom vrednošću napravi višespratnica – pojasnio je za 24sedam Jovanović.

Naš sagovornik ističe da je opština Vračar, koja je najveća žrtva urbanizma, najgušće naseljena, s najmanjom površinom i najmanje zelenila po glavi stanovnika.

Miloš Jovanović Foto: 24sedam/L. Đ. T.

– Nekada jedna od najboljih i najlepših opština pretvara se u košnicu. Još malo pa će da liči na Paraliju. Nećemo to da dozvolimo. Ako bude bilo volje i razumevanja gradskih vlasti, apsolutno je moguće da se Neimarska padina zaštiti i time spase ne samo ova vila, već i druge. Ova primedba nije uperena protiv investitora, nego ka tome da se zaštiti arhitektonsko nasleđe grada. Nemamo mi više u Beogradu puno takvih ulica i kuća – ističe Jovanović.

Naš sagovornik podvlači da bi sledeće nedelje Krunski venac trebalo da bude stavljen pod zaštitu.

– Takođe, Smiljanićeva, Njegoševa i Ulica kneginje Zorke su spasene. Investitori bi hteli da sruše sve što je manje od dva-tri sprata, čak je bilo priča o tome da će i zgrada Prirodnjačkog muzeja biti srušena. Nadamo se da će u narednih nekoliko meseci i Neimar biti zaštićen – navodi Jovanović.

On ističe da gradska vlast apsolutno ima sva pravna sredstva da napravi neku vrstu moratorijuma na zone koje su nekada bile pod prethodnom zaštitom, dok se ne utvrde kao kulturno-istorijske celine, gde će nešto biti trajno zaštićeno, nešto delimično, a nešto će i tada moći da se ruši ili adaptira.

– Na Vračaru više ne možete ni da prođete ulicom, nisu dovoljno široki trotoari, nema dovoljno parking-mesta, nema vazduha, nema zelenila… Šta se tamo radi, to je katastrofa… Konačno polako uspevamo da uz pomoć gradskih vlasti malo promenimo taj odnos snaga, da investitori shvate da ne mogu da ruše sve što im padne na pamet, da postoji nešto što je javni interes – zaključio je naš sagovornik.

Foto: 24sedam/Goran Sivački

Primedbu je juče predao i advokat Stefan Stojkov, koji je naveo da je pomenuta vila pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda i da predstavlja primer međuratne arhitekture prestonice, pogotovo vračarskog naselja Neimar.

Advokat Stefan Stojkov Foto: 24sedam/L. Đ. T.

– Ovaj kraj je u poslednjih nekoliko godina pod opsadom investitora koji od Vračara žele da naprave skupu ekonomsku zonu i kojima je bitan finansijski faktor, a ne javni interes. Ustanovili smo da projekat izgradnje spornog stambenog kompleksa ima dosta nelogičnosti i neurednosti, kao i da premašuje dozvoljene gabarite. Ipak, to je pitanje za nadležne organe, a ovom primedbom na njih i želimo da utičemo – naveo je on.

Zajedno sa Jovanovićem i Stojkovim, primedbu je predao i predsednik Društva za uređenje Vračara Aleksandar Arsenijević.

Vila je sagrađena 1930. godine, predstavlja deo kulturnog nasleđa 20. veka i od izuzetne je arhitektonske važnosti. 

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike