Počela je sezona požara, a u Beogradu tek svaka peta zgrada ima protivpožarne aparate!

09.07.2022

17:42

0

Aparati se postavljaju u specijalne sandučiće kako bi se sprečile učestale krađe

Počela je sezona požara, a u Beogradu tek svaka peta zgrada ima protivpožarne aparate!
Ilustracija - Copyright pexels/Eric Mclean

Slika vatrogasaca koji se bore sa vatrenom stihijom postala je sve češća u Beogradu, a požar je i dalje opasnost i rizik broj jedan, kako u prestonici, tako i u Srbiji.

Da sve zgrade u Beogradu ne poseduju protivpožarne aparate svima je jasno, a prema nekim procenama tek svaka peta višespratnica ima aparat za gašenje požara.

Kako je za 24sedam objasnio Stanimir Spasić iz Udruženja profesionalnih upravnika Srbije, prioritet je da se u svaku zgradu ugradi protivpožarna oprema, kao i da postoje jasni planovi evakuacije u slučaju izbijanja požara.

ATA Images/Antonio Ahel
 

- Nemaju sve zgrade u Beogradu protivpožarne aparate, iako bi po zakonu morale da ih poseduju. Mi o tome striktno vodimo računa i sve višespratnice koje održavamo imaju PP aparate, kao i hidrante i creva - kaže Spasić.

On ističe da bi na svakom spratu zgrade trebalo da postoji po jedan PP aparat. 

- Ugradnja jednog aparata sa sandučetom košta oko sedam hiljada dinara, a sandučići su počeli da se postavljaju kako bi se sprečile učestale krađe. One su se pre dešavale češće, ali od kada se aparati stavljaju u sandučiće, sve su ređe - navodi za 24sedam Spasić.

Kako kaže, protivpožarni aparati se nabavljaju od novca koji se prikuplja za održavanje zgrade.

- Kupuju se od zajedničkih para, a na šest meseci se proverava da li su ispravni. Bitno je da građani razumeju da protivpožarni aparat služi samo za početno gašenje požara, ako bukne neki manji požar. Kada se požar proširi, tu aparat ne pomaže - kaže Spasić.

Privatna arhiva/Stanimir Spasić
Stanimir Spasić

Ističe da su nekada vatrogasci obučavali građane kako da koriste PP aparate, ali je to danas sve ređa pojava.

- Na svakom PP aparatu postoji uputstvo za upotrebu, koje jasno objašnjava kako se rukuje aparatom - zaključio je Spasić za 24sedam.

Šta kaže zakon?

Zakon o zaštiti od požara propisuje obaveznu protivpožarnu zaštitu. U slučaju pojave požara u stambenoj zgradi, vatra se gasi uz pomoć PP aparata ili hidrantne mreže.

U prvom slučaju, protivpožarni aparat se koristi kada se požar još uvek nije proširio.

Dve vrste aparata su najzastupljenije na tržištu - "S" boca napunjena suvim prahom i "CO2" napunjen ugljen-dioksidom.

Pixabay/minthu
 

Ukoliko je požar zahvatio veliki deo stambenog kompleksa, požar se gasi vodom iz hidranta.

Važno je znati da se požar gasi vodom tek pošto se isključi električna energija u zgradi. Ne želite da voda dođe u dodir sa strujom.

Cilj vatrogasaca - probuditi svest građana

Najveći broj požara dešava se zbog ljudske nemarnosti, kaže za 24sedam Miloš Majstorović, komandant Vatrogasno-spasilačke brigade Beograd, i napominje da je jedan od ciljeva Vatrogasne-spasilačke brigade da se kod građana probudi svest o opasnosti.

Printscreen/YouTube/MUP
Miloš Majstorović

- Požari su svuda podjednako zastupljeni, te građani prestonice moraju biti svesni da vatrena stihija ne bira ni vreme ni mesto. Ako nismo dovoljno oprezni, svakog trenutka može da se desi najgore. Požari u kuhinjama su glavni uzrok požara u domovima, a rerne i ringle bez nadzora izazivaju gotovo polovinu tih požara. Cigarete su, takođe, uzročnik požara i u kućama i u poslovnim objektima - zaključio je Majstorović za 24sedam.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike