Napušteni objekti kao "tempirane bombe": Smeju li stanari obiti komšijin stan u slučaju požara ili poplave?

07.12.2021

18:45

0

Reporteri 24sedam kontaktirali su Stanimira Spasića iz Udruženja profesionalnih upravnika Srbije, kako bi dobili odgovor na ovo pitanje

Napušteni objekti kao "tempirane bombe": Smeju li stanari obiti komšijin stan u slučaju požara ili poplave?
stan poplava profimedia-0379945448 - Copyright Profimedia

Život u stambenoj zajednici na prvi pogled deluje jednostavno, ali veliki broj stanara susreće se sa mnogobrojnim komunalnim problemima koje vrlo često ne mogu sami, ili uz pomoć svojih komšija da reše. 

Takvi teško rešivi problemi obično se vezuju za prazne stanove, u kojima niko godinama unazad ne živi, a u kojima leže potencijalne "tempirane bombe" - požari, poplave i nesnosni neprijatni mirisi.

Marko R. sa Vračara ispričao je za 24sedam da mu je sinoć nestalo vode u stanu, a jutros se šokirao kada je saznao da je pukla cev u stambenoj objektu koji je napušten i da je neizvesno kada će kvar biti otklonjen.

24sedam
 

- Vlasnici stana godinama žive u Italiji, ne znam ni da li su ikada dolazili... imamo firmu koja održava zgradu i zvao sam ih jutros da pitam zašto nema vode. Objasnili su mi da je pukla cev u stanu na prvom spratu, ali da vlasnici nisu tu i da su probali da ih kontaktiraju. Kada sam pitao zbog čega nisu ušli u stan i rešili problem, objasnili su mi da je procedura za ulaske u napušten stan veoma komplikovana i da moraju da pozovu policiju kao i neke svedoke, ako obijaju vrata. I sada čitava zgrada mora da čeka da neko u Italiji odgovori na mejl, pod uslovom da ga uopšte vidi, i da se nadamo da negde u Beogradu postoji rezervni ključ - objasnio je on.

Reporteri 24sedam kontaktirali su Stanimira Spasića iz Udruženja profesionalnih upravnika Srbije, kako bi saznali da li u takvim situacijama stanari mogu obiti nečiji, napušteni stan, kako bi sprečili tragediju.

Stanimir Spasić, Printscreen/YouTube
 

- U slučaju da pukne cev ili izbije požar u napuštenom stanu, stanari, u principu, nemaju pravo da obiju komšijin stan, ali je praksa pokazala da se to praktikuje i da u većini slučajeva vlasnik neće praviti problem zato što je i njemu spašena imovina i izbegnuta veća materijalna šteta. Ali prema Zakonu, on ima pravo da tuži komšije - rekao je za Spasić za 24sedam.

Prema njegovim rečima, niko ne može da uđe u tuđ stan bez sudske odluke.

Profimedia
 

- U slučaju da je baš nužda i da mora da se obija stan, to su uglavnom radi uz dva svedoka. Posle toga stan mora da se obezbedi, zatvori i zaključa, ali još jednom ponavljam, nepovredivost stana je osnovna i bez sudske odluke ili naloga niko nema prava da uđe u tuđ posed - objašnjava naš sagovornik.

On kaže da su postojali slučajevi da stanari zgrade obiju stan u kome niko ne živi.

- U prvi mah vlasnik napuštenog stana je rekao: "Odakle vam pravo da uđete u moj stan, ja ću vas da tužim!". Posle smo uspeli da mu objasnimo da je sprečena veća šteta. Bio je razuman i nije nikoga krivično gonio, a pritom ni devet meseci kasnije niko se nije pojavio u tom stanu - navodi Spasić.

Profimedia
 

Kako kaže, Zakon nalaže da ukoliko izbije požar ili pukne cev, stanari moraju da kontaktiraju nadležne službe kako bi oni dalje rešavali taj problem.

- Što se tiče neprijatnih mirisa, koji se šire iz napuštenog stana, situacija je ista. Čak i za smrad, stanari teško da će naći bilo kakvu pomoć. Ne postoji način da se izmeri količina smrada, te je to problem koji nije lako rešiv - kaže Spasić.

Dok se ne desi šteta - spasa nema

Privatna arhiva
 

Prema rečima Spasića, nedavno ga je kontaktirao čovek koji ima problem sa napuštenim stanom u svojoj zgradi, koji se nalazi na spratu iznad njegovog.

- Imamo konkretan slučaj iz Sremčice. Stan je izgoreo pre pet godina, nema vrata i prozore. Vlasnik stana je umro, a ne zna se ko su naslednici. Sneg je počeo da pada, pa se sada stanar plaši da će napušteni stan da se napuni snegom, te će početi da mi kisne plafon. Takođe, hladno mu je, jer je taj stan skroz otvoren i ne greje se. Ne znamo šta da radimo - objašnjava Spasić.

Kako dalje navodi naš sagovornik, stanar za sada nije ugrožen, jer šteta još uvek nije nastala.

- Tek kada nastane šteta i kad se sneg otopi i poplavi mu stan, onda može da kontaktira nadležne službe - zaključio je Spasić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike