Investitori nastavljaju sa divljanjem na Vračaru: Dok Neimar čeka zaštitu, građani protiv rušenja predratnih vila!

17.06.2022

08:30

0

Zavod za zaštitu spomenika radi na tome da se celina Neimar-Kotež ponovo stavi pod zaštitu, ali proces dugo traje

Investitori nastavljaju sa divljanjem na Vračaru: Dok Neimar čeka zaštitu, građani protiv rušenja predratnih vila!
Stare vile Beograd 0710 2021 foto kaca (2) - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Zaštita vračarskog naselja Neimar istekla je 31. decembra 2020. godine, pa investitori već godinu i po dana koriste "rupu" do novog akta zaštite i na sve moguće načine pokušavaju da se dokopaju zemljišta na kojem bi mogli da ruše predratne vile i zidaju višespratnice.

Sada su se na udaru ponovo našle dve vile u Hadži Milentijevoj ulici 47 i 72, za koje su investitori podneli zahtev za rušenje zarad izgradnje modernih stambeno-poslovnih objekata.

Iako Zavod za zaštitu spomenika radi na tome da se celina Neimar-Kotež ponovo stavi pod zaštitu, proces i dalje traje. Zbog toga su članovi nekoliko udruženja građana sa Vračara održali protest u Moravskoj 10 na Neimaru.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- Početkom ove godine, kada se investitor obratio za lokacijske uslove, Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda ga je obavestio da su oba zdanja u postupku zaštite, zato što je i ceo Neimar, kao kulturno-istorijska celina, u postupku zaštite. Obavestili su ih da je jedna od tih vila, zgrada u Hadži Milentijevoj 72, od posebne vrednosti, a zdanje u Hadži Milentijevoj 47, odnosno Moravskoj 10 (ima dve adrese jer se nalazi na uglu), od vrednosti, što znači da se ne smeju rušiti, već se mogu samo adaptirati minimalno uz saglasnost Zavoda. U martu su donete izmene i dopune Plana generalne regulacije gde se kaže da se imaju zaštićenim smatrati i ona područja, znači nema rušenja i građenja, koja su u postupku utvrđivanja statusa kulturnog dobra - rekla je za 24sedam Neda Maletić iz Društva za uređenje i ulepšavanje Krunskog venca.

Ona navodi da je investitor, uprkos tome, poslao Sekretarijatu za urbanizam zahtev za rušenje i zahtev za izdavanje građevinske dozvole. Ističe da se odluka da se Neimar proglasi za kulturno-istorijsku celinu od posebnog značaja trenutno nalazi u Ministarstvu kulture.

- Elaborat o zaštiti je iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda sa velikim zakašnjenjem ipak otišao u Republički zavod. Mi smo na njih vršili pritisak, imali smo sastanke, nismo uspeli da dođemo do celog teksta, ali na osnovu onoga što smo videli može se reći da je korektno urađeno. Sada čekamo da Ministarstvo kulture konačno na dnevni red Vlade stavi odluku da se Neimar proglasi za kulturno-istorijsku celinu od posebnog značaja, što će mu jedino obezbediti trajnu zaštitu - ističe Neda Maletić za 24sedam.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Ona naglašava da na obe lokacije u Hadži Milentijevoj ulici investitori planiraju da prisvoje sebi i skverove.

Vile stare skoro čitav vek

Vila u Hadži Milentijevoj 72 izgrađena je 1927. godine za Jakova Kozinskog, građevinskog inženjera rusko-jevrejskog porekla.

Zdanje u Moravskoj 10, odnosno Hadži Melentijevoj 47, podignuto je takođe 1927. godine, a vlasnik je bio Nikola Belančić, rudarski inženjer i u to vreme visoki činovnik u Ministarstvu rudarstva.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike