Biseri arhitekture u rukama bahatih investitora: Kakva je sudbina vila u vračarskom naselju Neimar?

09.10.2021

08:00

0

Investitori koriste zakonski vakum tj. rupu u pravosuđu, jer Neimar, kao celina, trenutno nije zaštićen

Biseri arhitekture u rukama bahatih investitora: Kakva je sudbina vila u vračarskom naselju Neimar?
Stare vile Beograd 0710 2021 foto kaca (4) - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Kakva je sudbina predratnih vila na Vračaru pitanje je koje već mesecima muči stanovnike ovog dela Beograda, a pogotovo one koji žive u naselju Neimar.

Investitori na sve moguće načine pokušavaju da se dokopaju objekata koje bi rušili ili dozidavali, a poslednji u nizu ovakvih primera je plan o rušenju dva reprezentativna međuratna objekta u Hadži Melentijevoj ulici, koje će zameniti moderni stambeno-poslovni objekti.

Investitori koriste zakonski vakum tj. rupu u pravosuđu, jer Neimar, kao celina, trenutno nije zaštićen zbog toga što je zakon predvideo da se ne može produžavati prethodna zaštita koja je istekla 31. decembra 2020. godine.

U Hadži Melentijevoj 72 planira se izgradnja objekta koji bi imao dve podzemne etaže, prizemlje, tri sprata i jedan uvučeni. Takođe, objekat u Hadži Melentijevoj 47 biće slične spratnosti, a gradnja još nije počela pošto se samo čekaju potrebne dozvole.

- Znamo da se priprema rušenje vila u Hadži Melentijevoj ulici. Pokušaćemo to da zaustavimo s obrzirom da su investitori prevršili svaku meru. Naime, cilj im je da od Neimara naprave neku vrstu novih Šumica, Konjarnika ili nekog sličnog naselja. Ljudi koji budu kupovali stanove u tim novim zgradama ne shvataju da će cena tih stanova padati, jer je Neimar naselje sa vrtovima i dvorištima. Međutim, ukoliko se to uništi naravno pašće i cena tih stanova. Ništa neće značiti adresa na tom mestu ukoliko živite u "tunelima" - rekao je za 24sedam Aleksandar Arsenijević predsednik Društva za ulepšavanje Vračara.

Iako Grad, zajedno sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture, radi na tome da se Neimar ponovo stavi pod zaštitu, pitanje je koliko će vremena proći dok se to ne realizuje i koliko će starih bisera arhitekture do tada biti pretvoreno u novogradnju.

- Plan zaštite Neimara je u postupku izrade, čak mislim da je otišao kod nadležnih organa na odlučivanje. Njegovo usvajanje se očekuje do kraja godine, pa zbog toga investitori žure - rekao je Arsenijević.

To u praksi znači da dok plan ne bude usvojen, investitori mogu da ruše i zidaju šta god i kako god požele, pritom ne vodeći računa o estetskom izgledu ovog popularnog naselja u kojem se nalaze mnoge građevine koje svojom lepotom odolevaju zubu vremena.

Aleksandar Arsenijević Printscreen/N1
 

Arsenijević je za 24sedam objasnio zbog čega su na "meti" investitora uglavnom vile. 

- Ako je vila u pitanju onda imate jednog vlasnika i tada je investitorima lakše da ugovore posao. Ima mnogo nehigijenskih i neuređenih dvorišta u svim delovima Vračara, ali investitorima ne pada na pamet da ulaze u takve priče jer tu ima više stanara i vlasnika - rekao je Arsenijević.

Kako nam je dalje objasnio, Društvo za ulepšavanje Vračara je u stalnom kontaktu sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture. 

24sedam/L. Đ. T.
Predratna vila u Topolskoj 19

- Održali smo nedavno zajednički sastanak. Oni se sa svoje strane trude da požure posao kojim se bave. Mislim da su uradili za poslednjih nekoliko godina jednak broj planova kao od kada je Zavod osnovan. Imaju ograničene kapacitete, ali se trude. Naravno, imamo neodgovorne investitore koji ne poštuju propise Zavoda, računaju da ako su kupili neku vilu, da je njihova lično i onda pokušavaju da je devastiraju kao što je to slučaj u Topolskoj 19. Krajem juna meseca, investitori su na Neimaru predložili blizu 20 urabnističkih rešenja, sa tim višespratnicama - zaključio je Arsenijević.

U poslednje dve decenije na Vračaru je postala praksa da se vile zamene i do nekoliko puta većim zdanjima.

Naočigled gradskih institucija i struke, vračarske ulice pretvaraju se u tunele, zelenila je sve manje, a slobodno parking mesto postalo je misaona imenica.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike