Posle korone, samo su nam još "bombe" falile: Kako će beogradski đaci nadoknaditi izgubljene časove?

09.06.2022

17:25

0

Kako je za 24sedam objasnila Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, sigurno je da negde ima panike, ali je u najvećem broju školskih ustanova situacija mirna

Posle korone, samo su nam još "bombe" falile: Kako će beogradski đaci nadoknaditi izgubljene časove?
škola 1 - Copyright 24sedam/J.B./Profimedia Pixabay

Beogradske srednje i osnovne škole mesecima unazad nalaze se na meti dojava o postavljenim bombama, što izaziva veliku zabrinutost među prosvetnim radnicima, đacima i roditeljima. 

Najsvežiji primer jedne takve škole je Matematička gimnazija, kojoj je dojava stigla po treći put, a Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja saopštilo je da je tokom jučerašnjeg dana ukupno 214 obrazovnih ustanova dobilo dojavu o podmetnutoj bombi.

HIljade đaka i zaposlenih u školama odmah po dojavi o bombama evakuisani su iz objekata, a na lice mesta su izašle kontradiverzione ekipe MUP-a, koje su utvrdile da nema opasnosti.

TANJUG/ JADRANKA ILIC
 

Iako je utvrđeno da su dojave lažne, ovakav vid stresa i panike ne prija nikome, a pogotovo ne učenicima.

Kako je za 24sedam objasnila Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, sigurno je da negde ima panike, ali u najvećem broju škola situacija je mirna.

- Svi zaposleni u školskim ustanovama su vrlo skoncentrisani da izvedu decu napolje bezbedno, prema proceduri koja je već dobijena i koja bi trebalo da se ispoštuje kada se dojavi da je postavljena bomba. Mislim da su svi nekako vrlo posvećeni tome da se kvalitetno, koliko god je to moguće, završi školska godina. Svi su svesni ovog trenutka. Situacija je takva da svi imaju mnogo posla, ali naravno ne zanemaruju opasnost koja realno postoji - kaže naša sagovornica. 

Prema njenim rečima, trenutna situacija utiče na svakoga posebno i različito, pa tako i na kvalitet obrazovanja.

- Samo su nam još bombe falile. Preživeli smo nekako dve godine korone, tokom kojih je bilo mnogo komplikacija. Dve godine obrazovnog pakla je iza nas, a sada, kada se korona smirila, ulazimo u jedan novi problem i jednu novu opasnost. Obrazovanje trpi, i meni je veoma žao zbog toga. Ove generacije, videće se to sigurno, u obrazovnom smislu će biti oštećene, ali ja bih samo želela da njihov psihološki sklop ovo ne doživi kao veliku opasnost od koje ne mogu da se oporave - kaže za 24sedam Jasna Janković.

Jasna Janković, Printscreen/Youtube/infoUSPRS
 

Naša sagovornica navodi da se iz bezbednosnih razloga prilikom evakuacije osnovcima od prvog do četvrtog razreda ne govori da je dojavljena bomba, kako se ne bi uplašili, pošto su još uvek mali.

- Najviše se tom osetljivom uzrastu pridaje značaj zbog toga što će oni možda reagovati panično. Svi stariji učenici znaju o čemu se radi, a kada se završi provera prostorija, ukoliko nije prekasno, deca se vraćaju u školu, a ukoliko je provera trajala dugo, taj dan će odraditi onlajn - zaključila je Jasna Janković.

Pregledanje škola dugotrajan proces

Kako je za 24sedam objasnio kriminolog Ratomir Antonović, potrebno je dosta vremena da kontradiverzione ekipe MUP-a pregledaju sam objekat i utvrde da je bezbedan, kako bi se učenici vratili u klupe. 

Printscreen/YouTube
 

- To je uvek jedan dugotrajan proces, pogotovo kad stigne dojava o bombama na više lokacija u gradu. Onda je ta služba rastrzana na više strana i prosto nije tehnički u mogućnosti da stigne da obavi sve to u kratkom roku. Ne treba zaboraviti da nemamo mnogo ljudi koji se time bave. Prosto, do sada nije bilo potrebe za nekim velikim brojem tih operativaca. Sada kada se prave orkestrirane dojave i kada se pravi ovakav jedan lažni strah logično je da je potreba za njima veća nego što je postojala ranije - zaključio je kriminolog Antonović.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike