Dojave o postavljenim bombama u Beogradu ne prestaju! Bivši pripadnik DB-a za 24sedam: Naredni "na tapetu" sudovi i državne ustanove?!

12.05.2022

07:35

0

"Po svoj prilici se koriste određeni serveri koji naprosto traju jedan dan pa se ugase, a moguće je da se čak i iz vazduha šalju ti mejlovi"

Dojave o postavljenim bombama u Beogradu ne prestaju! Bivši pripadnik DB-a za 24sedam: Naredni "na tapetu" sudovi i državne ustanove?!
BOMBE LAZNE2 - Copyright 24sedam/ATAImages/ Profimedia

Dojave o postavljenim bombama ne prestaju u Beogradu. Ovaj zloslutni "trend" traje već dva meseca, a juče su se na udaru ponovo našli beogradski tržni centri, zoo-vrt, ali i studentski dom "Patris Lumumba" i Vojna akademija.

Svi građani su odmah evakuisani iz objekata, a na lice mesta su izašle policijske ekipe koju su utvrdile da su dojave lažne.

Novinari portala 24sedam kontaktirali su bivšeg pripadnika službe Državne bezbednosti Božidara Spasića, kako bi pokušali da dobiju odgovor ko stoji iza ovih napada i šta možemo da očekujemo u narednom periodu.

Milan Maricic/ATAImages
 

- Ovo je nastavak akcije uznemiravanja javnosti. Dojave o bombama su prvo počele u avionima koji lete na relaciji Beograd - Rusija, a potom su mete postale škole, studentski domovi i tržni centri u kojima se nalazi veliki broj ljudi. U narednom periodu očekujem prijavljivanje bombi u državnim institucijama i sudovima. Nema nikakve dileme da je sve ovo povezano sa našim odnosom prema sukobu u Ukrajini i činjenicom da nismo uveli sankcije Rusiji - ističe za 24sedam Spasić. 

Naš sagovornik smatra da iza lažnih dojava o postavljenim bombama stoje strane obaveštajne službe.

- Mislim da ove akcije koordiniraju zapadne službe. Ovo neće prestati. Hoće da stvore sliku da je Srbija nestabilna zemlja. Žele da predstave da te bombe prijavljuju naši nezadovoljni građani, ali mi koji se bavimo ovom problematikom znamo tačno da ovo ne može ovako sinhronizovano biti izvedeno bez uplitanja određenih sužbi koje stoje iza tih akcija. Siguran sam da imaju odgovarajuće lokatore koji im ukazuju gde bi valjalo prijaviti bombu koja bi izazvala najviše komplikacija - kaže Spasić.

Printscreen/ Jutarnji Program TV Happy
 

Smatra da nas u nerednom periodu očekuje ista metodologija prijavljivanja bombi.

- Po svoj prilici se koriste određeni serveri koji naprosto traju jedan dan pa se ugase, a moguće je, prema nekim obaveštajnim informacijama, da se čak i iz vazduha šalju ti mejlovi u kojima se prijavljuje postavljanje bombi. Putem "Avaksa" i ostalih letelica koje se nalaze na nebu iznad nas. Ovo ne možemo ignorisati, ali to će ostati tako dok ne prestane potreba za psihološkim i kontra- propagandnim uznemiravanjem Srbije - navodi Spasić.

Prva dojava - 11. marta

Prva lažna dojava o postavljenoj bombi u prestonici od početka sukoba u Ukrajini dogodila se na aerodromu "Nikola Tesla", tačnije u avionu na letu iz Beograda ka Moskvi 11. marta. 

Tada je avion "Er Srbije" vraćen ubrzo po poletanju nakon što je u dežurnu službu stigao mejl da je u njemu eksplozivna naprava. Kontradiverzionim pregledom letelice utvrđeno je da je dojava bila lažna. 

MUP
 

Nakon ovog slučaja, lažne dojave o postavljenim bombama nastavile su da se nižu, pa su se tako na udaru još nekoliko puta našli avioni koji lete na relaciji Beograd - Moskva, a nakon toga i tržni centri, škole, zoo-vrt, studentski domovi i Vojna akademija.

Tako su krajem aprila Beograđane zabrinule dojave o bombama u školama i tržnim centrima.

Dojave po školama krenule su od ranog jutra, prvo u Medicinskoj školi na Zvezdari, a zatim je ista informacija iz minuta u minut dolazila i do drugih škola.

Tada je širom prestonice na hiljade učenika evakuisano.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike