Beograd pun divljih životinja! Šakali "stežu obruč" oko prestonice: Nekada ih je bilo manje od 200, a sada ih ima na hiljade

26.04.2022

10:30

0

Pre tri godine desio se incident na krčedinskoj Adi gde je šakal napao ljude i stoku koja je tamo bila - objasnio je Vladimir Mijailović iz Komisije za informisanje lovačkog saveza Srbije

Beograd pun divljih životinja! Šakali "stežu obruč" oko prestonice: Nekada ih je bilo manje od 200, a sada ih ima na hiljade
Šakal/Ilustracija - Copyright Pixabay

"Populacija šakala je u sve većoj ekspanziji ali još ne postoji mogućnost da oni dođu do centra grada. Šakal je vrlo prilagodljiva vrsta i oni potiskuju lisice na ovim delovima grada gde su viđeni", rekao je za TV Prva Vladimir Mijailović iz Komisije za informisanje lovačkog saveza Srbije.

Prema podacima, od 2000. godine broj šakala je bio ispod 200 jedinki, a sada je taj broj u hiljadama.

Mijailović je objasnio da šakali, kao i većina divljih životinja, beže od ljudi. 

Pixabay
 

- Pre tri godine desio se incident na krčedinskoj Adi gde je šakal napao ljude i stoku koja je tamo bila. Dešava se da šakali napadaju prasiće, najviše u Sremu je bilo slučaja, i jagnjiće, ali ljude retko - dodao je Mijailović.

Gde su sve viđeni do danas?

Ova životinja najčeše je viđena u okolini Beograda, poput Pančevačko rita, ali i u Velikom Selu, Višnjici, Slancima, kao i podunavskom delu lovišta kao što je Grocka, odnosno prema Vinči.

Šakali nemaju ništa ni protiv drugih naselja u prestonici pa su tako prethodnih nedelja sugrađani iz Kaluđerice, Mirijeva i sa Karaburme svedočili da su ih viđali.

Ko je kriv za njihov dolazak u Beograd?

Pixabay
 

Šakali su, uz pse lutalice, i prvooptuženi ako se na teritoriji grada desi kakav pokolj domaćih životinja.

Teški su između 11 i 13 kilograma i ne mogu ozbiljnije da ozlede čoveka, ali poput svake životinje, mogu da ujedu.

Glavna hrana su im klanični otpad i glodari na poljoprivrednim površinama. Teško je proceniti veličinu njihove populacije jer su pod velikim lovnim pritiskom, odnosno odstreljuje se veliki broj njih.

Za povećanje njihove populacije najviše su krivi ljudi koji su stvorili divlje deponije sa ostacima hrane svuda u gradu, što njima odgovara. Zbog toga bi trebalo promeniti navike i ne bacati otpad na nedozvoljenim mestima.

- Prisustvo divljih životinja nije ništa neuobičajeno jer jasna granica između prirode i gradske sredine ne postoji - nedavno su objasnili nadležni iz JKP "Veterina Beograd".

Šta da radite ako ih sretnete?

Direktor "Veterine Beorgad" Budimir Grubić rekao je nedavno za "Blic" da su šakali bezopasni po ljude i da nema potrebe da građani strahuju od njih.

- Šanse da vas napadne šakal su ravne da dobijete sedmicu na LOTO-u. Ja više od 30 godina radim sa životinjama i imao sam prilike samo dva puta da vidim šakala uživo. Plus, oni izlaze tek na svake dve-tri godine, a pojedini koji zalutaju u naselja su u većini slučajeva "odbačeni" od čopora. Ne znamo kako izgleda njihova socijalna struktura, pa ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo zašto se to dešava. Najbolje šta možete da uradite ukoliko vidite šakala jeste da se okrenete i nastavite svojim putem. Skoro nikada ne napadaju ljude jer su obično gladni, znaju da ne mogu da savladaju čoveka, pa jednostavno neće da troše preko potrebnu energiju - rekao je Budimir Grubić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike