Prestonica puna divljih životinja: Šakal uhvaćen u Kaluđerici, a ove životinje bi mogle da postanu problem

28.03.2022

10:48

0

Najviše ih privlači bačena hrana

Prestonica puna divljih životinja: Šakal uhvaćen u Kaluđerici, a ove životinje bi mogle da postanu problem
Šakal/Ilustracija - Copyright Pixabay

Pre desetak dana stanovnike Kaluđerice posetio je neobičan gost. Naime, jedna porodica je u svom dvorištu kuće pronašla šakala.

Slični slučajevi prijavljeni su i mesec dana ranije, u Mirijevu i na Karaburmi, a najviše ih ima u Pančevačkom ritu, zatim u sremskom i šumadijskom delu prestonice.

Za povećanje njihove populacije najviše su krivi ljudi koji su stvorili divlje deponije sa ostacima hrane svuda u gradu, što njima odgovara. Zbog toga bi trebalo promeniti navike i ne bacati otpad na nedozvoljenim mestima, pišu Novosti.

- Prisustvo divljih životinja nije ništa neuobičajeno jer jasna granica između prirode i gradske sredine ne postoji - objašnjavaju nadležni iz JKP "Veterina Beograd".

- Važno je i naglasiti da su naše ekipe pripremljene za svaku vrstu spasavanja i ukazivanja pomoći životinjama.

Nisu jedini nezvani gosti

Osim šakala koji se šetaju obodom grada, u prestonici ima sve više nutrija.

Reč je o invazivnoj vrsti glodara koja ugrožava vrste koje prirodno stanuju na našem podneblju, a sama činjenica da nam je postala vidljiva znači da se namnožila dovoljno da bi u budućnosti mogla da postane i problem.

- Nutrije lako mogu da prežive u našim uslovima, brzo se razmnožavaju i imaju puno potomaka što remeti odavno uspostavljeni prirodni poredak - dodaju stručnjaci.

- Kod nas nemaju prirodnih neprijatelja i nemamo potencijal grabljivica koje bi same mogle da urade "prirodnu kontrolu" ovakve vrste.

Jedino rešenje jeste donošenje pravilnika o invazivnim vrstama koji bi mogao nutrije da "neutrališe" kao pretnju po ostatak prirode. Životni vek nutrije u prirodnom okruženju je tri, retko četiri godine, aktivna je u sumrak i u zoru, pred svitanje, a u mirnim staništima u kojima nema predatora i tokom celog dana.

Srna u Nemanjinoj ulici

Iako je nekada prisustvo divljih životinja bilo karakteristično samo za periferiju grada, u poslednje vreme sve ih je više u centralnom gradskom jezgru. Prošle godine je mlada srna uhvaćena u Nemanjinoj ulici, bezbroj divljih svinja bilo je na novobeogradskoj i zemunskoj strani, dok škorpija najviše ima na Dorćolu i Vračaru.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Novosti

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike