Iznajmljivanje oružja u centru Beograda! Bajonet najjeftiniji, a tenk može da plati skoro svako! (FOTO)

13.01.2022

07:30

0

Ova praksa se sprovodi u skladu sa zakonima i podzakonskim propisima koji konkretno uređuju pružanje usluga iz nadležnosti kulture

Iznajmljivanje oružja u centru Beograda! Bajonet najjeftiniji, a tenk može da plati skoro svako! (FOTO)
profimedia-0055099251 - Copyright Profimedia

Verovali ili ne - u Vojnom muzeju, koji je stacioniran u srcu Beograda, možete da iznajmite bajonet, pištolj i pušku, ali i borbeno oklopno vozilo poput tenka!

Ministarstvo odbrane oduvek dozvoljava iznajmljivanja muzejskih predmeta za snimanje i fotografisanje, a ova praksa se sprovodi u skladu sa zakonima i podzakonskim propisima koji konkretno uređuju pružanje usluga iz nadležnosti kulture, odnosno muzejske delatnosti i materijalnog poslovanja u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije - objasnili su u ministarstvu.

U Ministarstvu odbrane dodaju kažu da je Pravilnik o muzejskoj delatnosti donet još 2016. i da se od tada izrađuje cenovnik pružanja usluga donosi svake godine.

Profimedia
 

- Mogućnost iznajmljivanja muzejskih predmeta postojala je i pre donošenja navedenog cenovnika, to jest do 2014. godine. Ustanove kulture tada su, svaka za sebe, izrađivale cenovnike, koje su odobravale nadležne starešine u skladu sa tadašnjim propisima o materijalnom poslovanju i drugim propisima iz oblasti kulture - objašnjavaju oni.

Tenk za 50.000 dinara 

Tako recimo izjamljivanje borbenog vozila, poput tenka, oklopnog transportera ili topa košta 50.000 dinara po danu. S obzirom da je u Srbiji prosečna plata oko 65.000 dinara, ispada da bi veliki broj ljudi mogao da iznajmi tenk na jedan dan.

Iznajmljivanje bajoneta po danu košta 1.000 dinara i on je najjeftiniji. Nešto skuplji su pištolji i puške, a rentiranje nekih muzejskih predmeta košta i po nekoliko desetina hiljada dinara.

Neborbeno vozilo, poput kamiona ili džipa, na primer, iznajmljivaće se za 8.000 dinara po danu, uniforme i zastave za 10.000, mitraljez za 6.000, šlem 5.000, puška 3.500, a pištolj za 2.500 dinara.

Profimedia
 

"Pirotehničko opaljenje" iz mitraljeza zakupac će morati da plati 11.000 dinara, a iz puške 8.000 dinara.

Iznajmljivanje sablje iz Vojnog muzeja košta 30.000 dinara po danu, koliko i mača ili kubure, orden je 10.000, oklop 50.000.

Takođe, određena je cena i za fotografisanje i snimanje muzejskih predmeta u stalnoj postavci u komercijalne svrhe, i u zavisnosti od toga da li se zahteva njihovo pomeranje ili demontaža vitrina, košta 3.000 odnosno 6.000 dinara.

Ko sve može da iznajmi oružje ili vozilo?

Profimedia
 

U Ministarstvu odbrane za 24sedam ističu da se za snimanje muzejskih predmeta najčešće obraćaju produkcijske ili televizijske kuće, kao i eminentni radnici u oblasti kulture.

- Takvi snimci najviše su korišćeni za filmove i serije sa temama iz nacionalne i prevashodno vojne istorije, u kojima se vrednuju vojne tradicije i afirmišu vojni poziv i Vojska Srbije. Takođe, muzejski predmeti su i fotografisani radi objavljivanja u publikacijama sa temama iz nacionalne i vojne istorije i temama od značaja za Ministarstvo odbrane i Vojsku Srbije - navode naši sagovornici.

Profimedia
 

Takođe, da bi muzejski predmeti bili iznajmljeni, potrebno je da pravno ili fizičko lice podnese molbu nadležnoj organizacionoj jedinici za kulturu u Ministarstvu odbrane. 

Nakon donošenja odluke o iznajmljivanju muzejskih predmeta, sledi zaključivanje ugovora sa pravnim ili fizičkim licem kome se predmet iznajmljuje.

Pravno ili fizičko lice plaća osiguranje predmeta na određen vremenski period na koji se muzejski predmet iznajmljuje, a cena osiguranja određuje se na osnovu procenjene vrednosti predmeta ili tržišne cene, u zavisnosti o kom predmetu se radi. 

Rok za vraćanje predmeta određuje se u zavisnosti od svrhe za koju se predmet koristi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike