U zatvoru u kom drže Džulijana Asanža uslovi su neljudski: Isplivao izveštaj, istražitelji zgroženi i zabrinuti za njegov život

18.11.2021

08:13

0

Neadekvatno ponašanje osoblja, nedovoljna posvećenost psihičkom stanju zatvorenika i veliki broj incidenata samo su neke od zamerki inspektora koji su posetili Belmarš

U zatvoru u kom drže Džulijana Asanža uslovi su neljudski: Isplivao izveštaj, istražitelji zgroženi i zabrinuti za njegov život
Džulijan Asanž - Copyright AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Dok Džulijan Asanž čeka da sazna da li će biti izručen Sjedinjenim Američkim Državama, pojavio se novi izveštaj o uslovima u londonskom zatvoru u kom ga drže, koji je pojačao zabrinutost zbog njegovog psihičkog stanja o kom se mnogo pisalo u poslednje vreme.

Inspektorat za zatvore Njenog veličanstva objavio je 12. novembra detalje istrage o uslovima u londonskom zatvoru visokog stepena bezbednosti, Belmaršu, koji se naziva „britanskim Gvantanamom", a u dokumentima se navodi u kakvom košmarnom okruženju boravi osnivač Vikiliksa otkad je u aprilu 2019. proteran iz Ambasade Ekvadora.

Izveštaj je zasnovan na dve „nenajavljene inspekcije” sprovedene u julu i avgustu ove godine. Asanž je ostao u Belmaršu i kada je britanski sud u januaru odlučio da ga ne izruči SAD, što je zavisilo od psihološke procene koja je utvrdila da postoji rizik od samoubistva ukoliko on bude poslat na suđenje u Vašington, gde bi mogao da se dobije 175 godina u samici.

Istražioci su utvrdili da osoblje Belmarša „nije obratilo dovoljno pažnje na rastući nivo samopovređivanja“, i da „nije bilo dovoljno nadzora ili brige o zatvorenicima koji su u opasnosti od samoubistva“, što znači da bi „trebalo preduzeti hitne mere“ kako bi se osigurala bezbednost zatvorenika.

Od poslednje posete Inspektorata 2018. godine izvršena su četiri samoubistva, dok je zabeleženih slučajeva samopovređivanja četiri puta više. Nije navedeno koliko pokušajima samoubistva je bilo, iako je rečeno da su interne istrage takvih incidenata „veoma loše“.

AP Photo/Matt Dunham
 

Zatvorenici za koje je procenjeno da su skloni samoubistvu ili samopovređivanju bili su podvrgnuti proverama, ali je navedeno da je šira podrška, koja je neophodna ovim osobama, „ograničena“, dok je pomoć pružena kroz zvaničnu procenu i proces timskog rada „slaba“, a inspektori „nisu uvereni da su zatvorenici koji su pod stalnim nadzorom uvek bili bezbedni”. Osim toga, internu „Specijalnu telefonsku liniju za bezbedniji pritvor” osoblje zatvora retko je proveravalo.

Broj zabeleženih incidenata samopovređivanja udvostručio se zbog ograničenja uvedenih zbog pandemije - tokom 12 meseci, do juna 2021, bilo je 315 zabeleženih incidenata koji su uključivali 94 zatvorenika. Moguće je da je Asanž bio među njima, jer, kako je navedeno u odluci sudije Baraitser o izručenju, osnivač Vikiliksa zvao je „Samarićane", britansku dobrotvornu liniju za pomoć, koja pruža emocionalnu podršku onima koji je zatraže i koji žele da se izbore sa mislima o samoubistvu, „bukvalno“ svake noći, a kada nije mogao da ih dobije, prerezao je butinu i stomak da bi skrenuo misli sa osećaja izolovanosti.

Nezdrava atmosfera

Inspektorat daje i uznemirujuću sliku zatvorskih službenika koji obraćaju malo pažnje na ugrožene zatvorenike. Tokom posete istražitelja, kako se navodi, mnogi članovi osoblja „zaboravili su da ponesu ili upale kamere koje se nose na telu”, a „službenici koji bi trebalo da nadgledaju najugroženije zatvorenike” primećeni su kako „sede i čitaju novine".

Samo 50 odsto zatvorenika nisu ni na koji način maltretirali zatvorski službenici, a „znatno više zatvorenika nego u sličnim zatvorima“ osoblje je verbalno ili fizički zlostavljalo.

AP Photo/Frank Augstein
 

Zatvorenici su takođe pod velikim rizikom od toga da ih drugi osuđenici povrede. Inspektorat je zabeležio značajno povećanje nivoa nasilja u odnosu na prethodnu posete, uprkos merama vezanim za kovid 19, koje ograničavaju vreme izlaska većine zatvorenika iz ćelija.

Prikupljeni su podaci o nasilju i upotrebi sile, ali nisu upotrebljeni sa nekim ciljem, kao što je razvoj strategije za smanjenje nasilja. Više od 18 meseci nije održan formalni strateški sastanak za rešavanje problema nasilja.

U prethodnih 12 meseci zabeležen je 341 nasilni incident, što je porast od skoro 70 odsto u odnosu na prethodnu godinu, čemu je uglavnom doprineo rast nasilja zatvorenika nad zatvorenicima.

Ovo je stvorilo okruženje u kom se „previše zatvorenika osećalo nesigurno“, pri čemu je 60 odsto reklo da su se osećali da su u opasnosti u nekom trenutku tokom boravka u zatvoru, a svaki četvrti bio je zabrinut za svoje dobro kada je Inspektorat neočekivano došao u kontrolu. Interne brojke su podešene tako da ukazuju na to da je nasilja manje zbog manjeg broja incidenata, ali je to zapravo bio slučaj zbog manjeg broja zatvorenika.

Psihički problemi

S obzirom na ovo mračno okruženje, u kom će se Asanž uskoro venčati, nije iznenađenje što mu je prilikom psihološke procene dijagnostikovan teški rekurentni depresivni poremećaj, koji odlikuju česte samoubilačke misli, „gubitak sna, gubitak težine, smanjena koncentracija, učestali osećaj da ste na ivici suza i akutna uznemirenost, tokom koje je šetao svojom ćelijom do iznemoglosti, udarajući se po glavi ili udarajući njome o zid ćelije”. Kako se navodi u izveštaju, razmišljao je o tome da sebi oduzme život „stotine puta dnevno“ i imao je „stalnu želju“ da se samopovredi ili izvrši samoubistvo.

Profimedia
 

U proceni se zaključuje da bi se, ukoliko bi Asanž bio držan u samici u SAD duži period, njegovo mentalno zdravlje „znatno pogoršalo, što bi rezultiralo teškom kliničkom depresijom i ozbiljnim pogoršanjem njegovog anksioznog poremećaja i suicidnih ideja“.

Na nedavnom saslušanju povodom žalbe za izručivanje advokati Bajdenove administracije obećavali su da Asanž neće biti zatvoren u ozloglašeni zatvor Florens u Koloradu, najekstremniji američki zatvor, niti da će biti podvrgnut preterano oštrim „posebnim administrativnim merama“.

Međutim, prema zvaničnim pravnim podnescima Vašingtona sudu, navodi se da SAD „zadržavaju moć“ da urade i jedno i drugo. Sudbina Džošue Šultea, koji je optužen za to što je Vikiliksu obezbedio osetljive dokumente CIA-e - čije je objavljivanje dovelo do toga da tadašnji direktor Agencije Majk Pompeo označi tu organizaciju kao „nedržavnu neprijateljsku obaveštajnu službu“ - samo je nagoveštaj onoga što bi Asanža moglo da čeka u Sjedinjenim Američkim Državama.

U sudskim dokumentima koje su u januaru podneli Šulteovi advokati navodi se da njihov klijent nije bio napolju otkako je ušao u njujorški popravni centar Metropoliten, što je više od dve godine, i da je tretiran kao što se najčešće tretiraju oni koji su optuženi za terorizam sa ciljem da se spreči njegovo komuniciranje sa drugima. Shodno tome, kada je Šulte van ćelije, on je „okovan od glave do pete“.

Tanjug/AP Photo/Matt Dunham
 

Priča se da je ćelija u kojoj Šulte boravi „prljava, puna glodara i njihovog izmeta, bubašvaba i buđi“, da nema grejanje, da nije klimatizovana i da vodovod u njoj ne funkcioniše, „dok je sunčeva svetlost blokirana zatamnjenim prozorom“, a temperature padaju tako nisko da se „voda u njegovoj ćeliji pretvara u led i da se trese od hladnoće uprkos tome što nosi četiri odevne kombinacije na sebi, pet pari čarapa, ima dva ćebeta i tri para čarapa na rukama“.

Odluka o izručenju Asanža očekuje se u decembru, a do tada će on ostati u Belmaršu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike