Ozbiljan igrač, ali nedovoljno iskusan ekonomista: Zašto Nemci strahuju od Kristijana Lindnera na mestu ministra finansija

04.11.2021

20:30

0

Stručnjake brine njegovo neiskustvo, a političare njegovi kruti stavovi

Ozbiljan igrač, ali nedovoljno iskusan ekonomista: Zašto Nemci strahuju od Kristijana Lindnera na mestu ministra finansija
Tan2021-10-21_15584837_0 - Copyright Tanjug/AP photo

Kristijan Lindner, lider nemačkih liberala, Stranke slobodnih demokrata (FDP), smatra se budućim ministrom finansija, ali se u poslednjih nekoliko dana suočio sa morem kritika istaknutih ekonomskih stručnjaka, koji su upozorili da njegovi fiskalni stavovi predstavljaju ozbiljnu pretnju za evro.

Zbog toga su i nemački mediji počeli da postavljaju pitanje da li je on kvalifikovan za poziciju koja mu se pripisuje još pre nego što su birači izašli na izbore 26. septembra.

Lindner je šef FDP, najmanje od tri stranke koje trenutno pregovaraju o formiranju nove nemačke vlade. Još tokom kampanje priznao je da je bacio oko na ministarstvo finansija, ali je njegova stranka odbila da komentariše Lindnerove ambicije.

Nemcima je potpuno jasno zbog čega se ustremio na ovo ministarstvo. Funkcija ministra finansija u ovoj zemlji je najjača posle kancelarske, jer se on brine o budžetu koji je porastao na skoro 500 milijardi evra u tekućoj godini bez obzira na pandemijsku krizu.

Na međunarodnoj sceni nemački ministar finansija oduvek je bio moćnik na koga se računa. Do sada su svi koji su bili na ovoj poziciji imali veliko iskustvo, bili su ministri, premijeri država i gradonačelnici, dok se Lindner ne može pohvaliti time.

AP photo
 

Lindner je političku karijeru započeo toliko mlad da su ga starije kolege u FDP zvale „Bambi", ali je bez sumnje bio veliki talenat za politiku. Studirao je političke nauke i predstavlja se kao „šampion preduzetnika", a celu karijeru proveo je radeći kao lokalni političar, poslanik ili partijski funkiconer. Nikad nije bio čak ni zamenik ministra.

Lider FDP postao je pre nekoliko godina, nakon što stranka nije uspela da osvoji dovoljan broj glasova da uđe u parlament, a 2017. uspeo je da vrati liberale u Bundestag.

Zbog toga je preuzeo skoro celokupnu upravu nad strankom, koja se skoro potpuno svela na njega kada je javni nastup u pitanju. Tome je doprinela Lindnerova sveprisutnost u nemačkim večernjim emisijama, gde je postao glavni čovek za kritiku slobodnog tržišta vlade Angele Merkel, Zelenih i svega što mu nije bilo po volji.

Pokušaj prikrivanja neuspeha

Pojavljivanje u medijima omogućilo je Lindneru da u očima javnosti postane vešt govornik. Osim poslaničke plate, tokom poslednjeg parlamentarnog mandata primio je više od 470.000 evra za držanje govora u bankama, osiguravajućim kompanijama i drugim organizacijama, navodi Abgeordnetenwatch.de, nemačka organizacija za praćenje transparentnosti.

Iako je komunikativna veština korisna za ministra finansija, i druga umeća su neophodna, kao što je izbalansiranost u vođenju knjiga.

Lindner, koji je obećao da će ponovo aktivirati nemačku „kočnicu duga" (pravilo koje znači da nema budžetskih deficita) i da će zahtevati strožu fiskalnu disciplinu u evrozoni, ima nepouzdanu reputaciju.

AP photo
 

Prema njegovim rečima, prva kompanija koju je vodio, konsultantska kuća za odnose sa javnošću, postigla je veliki uspeh, ali se za njegov drugi poduhvat, „Moomax", čiji je suosnivač bio 2000. godine, ne može reći isto.

Softverska firma koja je nameravala da se uključi u Dot.com, kompaniju koja je tada bila u procvatu, dobila je skoro 2 miliona evra od fonda koji je sponzorisala vlada. Lindner je bio na čelu firme godinu dana kada je podneo ostavku. „Moomax" je propao pre nego što je počeo da se razvija, kao i mnoga nova preduzeća u to vreme.

Kao iskusan političar, Lindner je ovu epizodu pokušao da prikaže kao iskustvo iz kog je mnogo toga naučio.

Ipak, kada su ga politički protivnici ismevali zbog ove kompanije početkom 2015, Lindner je pobesneo dok je držao govor o važnosti „startap kulture".

- Ne treba stigmatizovati pionire do kraja života zbog neuspeha - odgovorio je on pričajući sa podijuma državnog parlamenta Severne Rajne - Vestfalije.

Kritike i problematična istorija stranke

U drugim slučajevima umeo je na najbolji način da iskoristi svoj neuspeh, što se pokazalo i kada je 2016. pozvan da govori na događaju pod nazivom „Fuck-Up Night“ u poslovnoj školi Univerziteta u Frankfurtu, gde su mladi preduzetnici objašnjavali šta su naučili iz svojih grešaka. Tada je i on podelio svoju priču sa 1.000 prisutnih.

AP Photo/Michael Probst
 

- Oni koji znaju šta ne funkcioniše takođe znaju šta je neophodno da bi to funkcionisalo - rekao je Lindner, koga je masa toplo dočekala.

Kritičare lidera FDP zabrinjava Lindnerova skolost da se povija u skladu sa željama svojih pristalica.

Iako je FDP najpoznatiji po svojim probiznis stavovima, stranka ima konzervativniji stav kada su deficiti vlade i ekspanzivna monetarna politika u pitanju.

- Poslednja stvar koja treba Nemačkoj ili Evropi je političar na čelu ministarstva finansija u Berlinu koji ga tretira kao platformu sa koje može izraziti svoje konzervativne fiskalne stavove - napisali su ekonomisti Džozef E. Stiglic, nobelovac, i Adam Tuze sa Univerziteta Kolumbija u tekstu za nemački nedeljnik „Die Zeit" prošle nedelje, dodajući da su Lindnerove ideje slične „konzervativnim klišeima“ iz 1990-ih.

- Slika sveta u kom danas živimo prilično je „nejasna", pa bi svako ko samouvereno tvrdi da je „kompetentan“ u ekonomskoj politici trebalo da bude sumnjiv - zaključili su oni.

Lindner nije mogao da ne odgovori na ove kritike.

AP photo
 

- Neke kritike se moraju posmatrati kao potvrda sopstvene pozicije, jer levičarski američki dužnički ekonomisti nadaju se samo inflaciji - uzvratio je on na Instagramu.

Ukoliko Lindner ipak bude dospeo na tu poziciju, njegov prvi posao biće da dokaže da može da rukovodi sa oko 2.000 državnih službenika od kojih skoro svaki vuče na svoju stranu.

Lindner bi takođe mogao da pazi šta želi, posebno ako se priseti skorašnje prošlosti svoje stranke.

Kada je Gido Vestervele predvodio FDP u koaliciji 2009, insistirao je na preuzimanju ministarstva spoljnih poslova iako nije imao iskustva u toj oblasti. Smatralo se da je on loš izbor za tu poziciju, što se na sledećim izborima ispoljilo kroz nedovoljan broj glasova za prelazak cenzusa i neulazak u Bundestag.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike