Sedmica u svetu: Odlazak čoveka koji je lagao o Iraku, Erdoganov bes i ruski razlaz sa NATO

24.10.2021

19:06

0

Autor: 24sedam

Borba sa koronom u svetu se nastavlja, FBi je za petama Olegu Deripaski, a svet je sa nevericom čitao šta je mučilo odbeglog španskog monarha

Sedmica u svetu: Odlazak čoveka koji je lagao o Iraku, Erdoganov bes i ruski razlaz sa NATO
kovid bolnica Kremlj (1) - Copyright Profimedia AP Photo/Andreea Alexandru AP Photo/Francisco Seco

Nedelju za nama (18-24. oktobra) obeležila je smrt nekadašnjeg američkog državnog sekretara Kolina Pauela, bes turskog lidera Redžepa Tajipa Erdogana, nastavak borbe Donalda Trampa sa društvenim mrežama, kao i različit način obračuna sa koronavirusom širom sveta.

Dok jedni uživaju, druge neće ni u bolnicu da prime

Šest bolnica u Sofiji odbilo je da primi pacijentkinju sa teškim oblikom koronavirusa, zbog čega su kola Hitne pomoći kružila gradom tri sata. 

U Rusiji će cela nedelja, od 30. oktobra do 7. novembra, biti neradna, kako bi se suzbilo širenje zaraze koronavirusom, a poslodavci bi trebalo da nalože svim zaposlenima, starijim od 60 godina, da rade od kuće sledećih mesec dana i da im ponude dva odvojena tokom kojih mogu da se vakcinišu protiv korone.

AP Photo/Vadim Ghirda
 

Letonija je najavila jednomesečni lokdaun nakon neočekivanog porasta broja obolelih od koronavirusa, postavši prva zemlja u Evropi koja ponovo uvodi oštre mere, a o tome razmišlja i Velika Britanija.

Austrija je odlučila da će se nove restriktivne mere odnositi samo na nevakcinisane, a Melburn je posle skoro 9 meseci lokdauna konačno "živnuo. Sa druge strane, Rumunija je ponovo uvela policijski čas.

Ruski razlaz sa NATO

Rusija je donela odluku da od novembra prekine sve diplomatske odnose sa NATO. Na to je nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas izjavio da je Moskva "načinila situaciju još težom".

Nakon toga, nemačka ministarka odbrane je zapretila da bi NATO trebalo da pokaže Rusiji spremnost da upotrebi oružje ukoliko to bude potrebno.

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
 

Heroj ili ratni zločinac?

Kolin Pauel, 65. američki državni sekretar, preminuo je od koronavirusa u 84. godini. Dok je za jedne bio ratni heroj drugi su istakli da nikada nije odgovarao za ratne zločine. Za šta je sve bio odgovoran tokom svoje karijere možete pročitati OVDE, a posebno će se pamtiti njegova uloga u lažiranju dokaza koji su doveli do rata u Iraku.

Profimedia
 

Erdoganov rat sa ambasadorima

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan proterao je ambasadore 10 država, uključujući i SAD, koji su pozvali da se oslobodi borac za ljudska prava Osman Kavala. Ko je opozicionar Kavala možete pročitati OVDE.

Zeman pokrenuo buru i iz bolnice

Češki predsednik Miloš Zeman (77) trenutno ne može da obavlja svoje dužnosti i malo je verovatno da će se vratiti na posao narednih nedelja, zbog čega je tamošnja policija pokrenula istragu protiv predsedničke administracije zbog prećutkivanja detalja o njegovom zdravstvenom stanju.

AP photo
 

Deripaska na meti FBI

Agenti američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) pretresli su kuće koje pripadaju rođacima ruskog milijardera Olega Deripaske u Vašingtonu. Deripaska je potom izjavio da ne prestaje da se "čudi nekakvoj beskrajnoj gluposti dela američkog establišmenta" koji, po njegovim rečima, "vrti sve jednu te istu priču o navodnoj kolosalnoj ulozi Rusa na američkim predsedničkim izborima 2016. godine".

Trampov rat protiv svih

Bivši predsednik SAD Donald Tramp podneo je tužbu protiv američkog Kongresa koji istražuje napad na Kapitol hil 6. januara, tvrdeći da je zahtev za dokumenta Bele kuće iz vremena njegove administracije bio nelegalan. 

Osim toga, izjavio je da pokreće novu medijsku firmu, nakon što je proteran sa svih društvenih mreža. U pitanju je društvena platforma pod nazivom "Truth Social", u slobodnom prevodu "društvena istina".

AP photo
 

Od drugih vesti koje su se dogodile protekle nedelje izdvajamo i priču o "nezasitom španskom kralju Huanu Karlosu, migrantsku krizu na granici Meksika i SAD, i čudno ponašanje američkog predsednika Džoa Bajdena koje, zapravo, postaje uobičajena svakodnevna pojava.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike