"Moram da se izvinim vakcinisanima": Ovo je prva zemlja u Evropi koja opet uvodi lokdaun, na snazi policijski čas

20.10.2021

13:45

0

Autor: M. M.

Vlada je najavila uvođenje lokdauna od 21. oktobra do 15. novembra kako bi pokušala da uspori rast infekcija korona virusa u zemlji

"Moram da se izvinim vakcinisanima": Ovo je prva zemlja u Evropi koja opet uvodi lokdaun, na snazi policijski čas
Riga - Copyright Pixabay

Letonija je najavila jednomesečni lokdaun nakon neočekivanog porasta broja obolelih od korona virusa, postavši prva zemlja u Evropi koja ponovo uvodi oštre mere. U isto vreme države širom kontinenta bore se sa novim talasom.

Baltička zemlja ima jednu od najviših stopa novih kovid slučajeva po glavi stanovnika na svetu, prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, nakon što je mesecima držala virus pod kontrolom.

- Naš zdravstveni sistem je u opasnosti. Jedini izlaz iz krize jeste da se vakcinišemo - rekao je u ponedeljak premijer Letonije Krišjanis Karinš.

On je istakao da je za porast hospitalizacije kriva niska stopa vakcinacije, prenosi Guardian.

Samo 57 posto od 1,9 miliona stanovnika Letonije je primilo dve doze vakcine, što je puno ispod proseka EU od 74 posto.

Vlada je najavila uvođenje lokdauna od 21. oktobra do 15. novembra kako bi pokušala da uspori rast infekcija korona virusa u zemlji.

Noćni policijski sat biće na snazi od 20 sati do pet sati ujutru, dok će škole i neesencijalne radnje biti zatvorene, a ljudima će biti dostupne samo osnovne usluge.

- Moram da se izvinim vakcinisanima - rekao je Karinš.

Pixabay
 

 

Prošle nedelje je predsednik Letonije Egils Levits testiran pozitivno na korona virusa, zbog čega je predsednik Finske Sauli Niniste, sa kojim se susreo dan ranije, morao da ide u samoizolaciju.

Na Letoniju se dugo gledalo kao na jednu od retkih zemalja u Evropi koja ima uspešnu korona priču, koja je zabeležila manje od 3.000 kovid smrti od početka pandemije.

Međutim, kritičari kažu da je spora i neujednačena stopa vakcinacije dovela do novog porasta infekcija.

- Letonija je svetski broj jedan po stopi infekcija korona virusa - rekao je ministar zdravlja Danijels Pavluts novinarima nakon hitnog sastanka vlade.

Ilze Vinkele, bivši ministar zdravlja, koji je nadgledao prva dva talasa korone u zemlji, rekao je da određene grupe, pogotovo stariji građani, odbijaju da se vakcinišu.

- Sada smo primorani da idemo u lokdaun, a oni koji su vakcinisani biće frustrirani jer su sve vreme igrali po pravilima - dodao je on.

Letonija je prva zemlja u Evropi koja je ponovo uvela strogi lokdaun dok se novi talas korone širi kontinentom, pogađajući zemlje sa niskom stopom vakcinacije, posebno one u centralnoj i istočnoj Evropi, gde je veliki skepticizam prema vakcinama.

Rumunija i Ukrajina su zabeležile porast u novim infekcijama i smrtnim slučajevima, dok se zemlje bore da ubede stanovništvo da se vakciniše.

Međutim, sa dolaskom hladnijeg vremena i nekoliko mera na snazi, čini se da korona virus dobija na snazi i u zemljama sa velikim postom vakcinisanih, kao što su Ujedinjeno Kraljevstvo i Holandija.

Nove infekcije koronavirusom u Holandiji porasle su za 44 posto tokom prošle sedmice, dok je nekoliko bolnica najavilo da će smanjiti redovnu negu kako bi se suočilo sa sve većim brojem hospitalizacija među nevakcinisanima.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike