Miloš Zeman "nije sposoban da obavlja svoje dužnosti": Hospitalizovani predsednik Češke neće se skoro vratiti poslu

18.10.2021

17:05

0

Od 10. oktobra, kada je hospitalizovan, leži na intenzivnoj nezi Centralne vojne bolnice u Pragu

Miloš Zeman "nije sposoban da obavlja svoje dužnosti": Hospitalizovani predsednik Češke neće se skoro vratiti poslu
AP21238356626443 - Copyright AP photo

Češki predsednik Miloš Zeman (77) trenutno ne može da obavlja svoje dužnosti i malo je verovatno da će se vratiti na posao narednih nedelja, saopštio je danas predsednik skupštine Senata Miloš Vistrčil.

On je citirao izveštaje koje je imao iz bolnice u kojoj se Zeman nalazi više od nedelju dana, na jedinici intenzivne nege, preneo je Rojters.

Vistrčil je rekao novinarima da parlament mora da razgovara o aktiviranju ustavne klauzule kojom se dužnosti predsednika prenose na druge zvaničnike.

Predsednik Češke od 10. oktobra leži na intenzivnoj nezi Centralne vojne bolnice u Pragu, a s obzirom na prirodu njegove bolesti dugoročna prognoza je krajnje neizvesna, saopštili su danas na zahtev Senata Parlamenta Češke Zemanovi lekari.

Predsednička kancelarija nedeljama je tvrdila prvo da je predsednik samo iscrpljen i dehidriran, a zatim, kada su konačno priznali na dan parlamentarnih izbora 8. i 9. oktobra da je Zeman bolestan, šef kancelarije i portparol tvrdili su da je Zeman i na intenzivnoj nezi u stanju da rasuđuje i vrši funkciju.

Senat je već najavio kada je Zeman smešten u bolnicu da ako lekari konstatuju da ne može da obavlja svoju ustavnu funkciju, pošto ga u novembru čeka jedna od retkih zaista važnih obaveza u inače pretežno ceremonijalnoj funkciji, da imenuje posle izbora novu vladu, da će aktivirati član 66 Ustava, kojim privremeno nadležnosti šefa države prelaze na premijera i predsednike oba doma parlamenta.

Zemanu ističe drugi petogodišnji mandat na čelu Češke početkom 2023. godine a član 66 Ustava ne znači da ga parlament smenjuje, već da mu samo privremeno ili ako bude potrebno i do kraja mandata oduzima nadležnosti.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: V. T.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike