Ova evropska zemlja sprema lokdaun za nevakcinisane: Moći će na ulicu samo u izuzetnim situacijama!

23.10.2021

07:43

0

Autor: M. M.

Austrijski kancelar je uputio apel nevakcinisanima da se vakcinišu

Ova evropska zemlja sprema lokdaun za nevakcinisane: Moći će na ulicu samo u izuzetnim situacijama!
rusija-koronavirus - Copyright Profimedia

Novi austrijski kancelar Aleksander Šalenberg i ministar zdravlja, u petak kasno naveče u 22,30 sazvali su konferenciju za novinare u sedištu vlade u Beču na kojoj su nakon dogovora s čelnicima devet austrijskih pokrajina predstavili novo pooštrenje mera zaštite od koronavirusa, koje se odnose, kako su istakli samo na nevakcinisane Austrijance.

- Dogovorili smo jednoglasno da u postojeći trostepeni korona plan mera zaštite od pandemije koronavirusa uvedemo još dva dodatna stepena - rekao je Šalenberg.

- Pandemija još nije vidljiva u retrovizoru, iako raspolažemo s dovoljno cepiva - istakao je, dodavši: “Bez ikakve potrebe našli smo se četvrtom talasu nevakcinisanih”.

Austrijski je kancelar posebno naglasio da se nove mere i ograničenja “ne odnose na vakcinisane i prebolele” nego samo na nevakcinisane osobe.

Ponovo je uputio apel nevakcinisanima da se vakcinišu, jer moraju biti svesni ”velike odgovornosti” koju će imati.

- Vakcinacija je jedina izlaznica iz pandemije - poručio je neodlučnima.

Osvrnuvši se na ogroman porast broja novozaraženih poslednjih dana, dnevno čak preko 3.000, Šalenberg je rekao: “Nalazimo se u pandemiji spoticanja na nevakcinisane”.

Glavni parametar za prelazak iz jednog u drugi stupanj je opterećenost jedinica intenzivne nege korona pacijentima. Austrija je trenutno u 1. stupnju s 224 pacijenata u intenzivnoj nezi.

Drugi stupanj biće uveden kod popunjenosti jedinica intenzivne nege s 300 pacijenata, a treći kod 400. Kod novo uvedenog četvrtog stupnja i popunjenosti 500 kreveta u intenzivnoj nezi, što znači 25 postotnu opterećenost intenzivnih kapaciteta, sadašnje mere koje su na snazi se pooštravaju i u restorane, kafiće i druge ugostiteljske objekte kao i hotele te na priredbe i u posete bolnicama i staračkim domovima mogu ići samo vakcinisani i oni koji su preboleli zarazu koronavirusom. Jedino na radno mesto, uz vakcinisane i prebolele mogu dolaziti i PCR testirani.

Kod petog stupnja zaštitnih mera i zauzetosti 600 kreveta u intenzivnoj nezi odnosno 30 posto preopterećenosti kapaciteta jedinica intenzivne nege na snagu stupa do sada najstroži režim za nevakcinisane. Za njih se uvodi lockdown i moći će samo izlaziti na ulicu u iznimnim slučajevima, kod odlaska na posao, u kupovinu namirnica ili zbrinjavanje bliske osobe...

Prvog novembra na snagu stupa novo pravilo za zaposlene, za koje važi “3G-pravilo”, što znači da na posao mogu doći samo vakcinisani, oni koji su preboleli koronu ili PCR testirani.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike