Karavan migranata probio blokade meksičke policije i ide ka SAD: Imaju čak i svog lidera! (VIDEO)

24.10.2021

09:05

0

Bajden je rekao da "nema vremena da poseti američku južnu granicu"

Karavan migranata probio blokade meksičke policije i ide ka SAD: Imaju čak i svog lidera! (VIDEO)
meksiko-migranti - Copyright Twitter/Griff Jenkins

Migrantski karavan, sačinjen od nekoliko hiljada ljudi, prošao je kroz meksičke bezbednosne snage koje su pokušale da ih zaustave da dođu do američke granice.

Hiljade migranata su se okupile u Tapačuli, nadomak gvatemalsko-meksičke granice, odakle su krenuli ka Meksiko Sitiju i potom ka SAD.

Većina ih je iz Venecuele i sa Haitija.

 

Američko Ministarstvo za državnu bezbednost je saopštilo da prati situaciju i kretanje karavana.

Iako su meksički specijalci bili u punoj opremi, a pokušali su da izgrade i zid kako bi sprečili prodor ljudi, nisu mogli da se odupru migrantima.

Mogli su se videti natpisi "Džo Bajden je za sve" i "Dolazimo u miru", a bilo je i migranata koji su nosili američke zastave bez zvezdica što simbolizuje, kako su poručili, da je "Amerika za sve".

Kako se navodi, karavan ima i lidera, izvesnog Inrinea Muhiku, koji je pozvao američkog predsednika Bajdena da učini više po pitanju imigrantskih reformi, a kritikovao je loše uslove i manjak mogućnosti koji vladaju u Meksiku, zbog čega su se hiljade stvorile na granici sa SAD u potrazi za boljim životom.

 

 

- Ono što Meksiko treba da uradi, kao i svaka zemlja, jeste da odradi svoj deo... Novac neće rešiti problem, novac ide vladama poput meksičke. Migranti bi ovde trebalo da dobiju papire, mogućnost zaposlenja jer većina njih i ne želi da ide u SAD zato što je Meksiko dobro mesto za život i rad - poručio je Muhika.

Iako su probili meksičke blokade, migranti su kazali da ne žele da stupaju ni u kakve nasilne sukobe.

 

 

U međuvremenu, Bajden je rekao da "nema vremena da poseti američku južnu granicu" uprkos haosu koji se tamo svakodnevno odigrava. Otkad je postao predsednik, nijednom nije posetio to područje.

- Nisam bio tamo, pretpostavljam da treba da idem. Ali, nisam imao uošte vremena - poručio je Bajden što se nije svidelo brojnim zvaničnicima Teksasa.

 

 

- Bajden može da obezbedi granicu i reši ovu krizu kroz nekoliko nedelja, ali umesto toga 'nema vremena' da čak poseti granicu Sjedinjenih Američkih Država - država kojima se obavezao da će ih štititi - poručio je republikanac Čip Roj.

Iz kabineta guvernera Grega Abota su samo kratko naveli da "Amerikanci zaslužuju bolje".

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike