Kako je osmišljena invazija na Irak: Prebeg priznao da je lagao o biološkom oružju, a onda su SAD sve "ulepšale"

22.10.2021

19:14

1

Laži koje su dovele do rata u Iraku

Kako je osmišljena invazija na Irak: Prebeg priznao da je lagao o biološkom oružju, a onda su SAD sve "ulepšale"
Bagdad rat - Copyright Printscreen Youtube AP

Prebeg koji je ubedio Belu kuću da Irak ima tajno biološko oružje, zbog čega je Amerika pokrenula invaziju na tu zemlju 2003, nekoliko godina kasnije je priznao da je lagao.

Rafid Ahmed Alvan al Džanabi, kodnog naziva "Curveball", 2011. godine je "Gardijanu" rekao da je izmislio priče o kamionima koji su nosili biološko oružje i fabrikama gde se ono proizvodilo jer je pokušao da svrgne tadašnjeg predsednika Sadama Huseina sa vlasti. Džanabi je iz Iraka pobegao 1995. godine i bio je ljut na Sadamov režim.

- Možda sam bio u pravu, možda nisam. Ovo mi je pružilo šansu. Imao sam priliku da fabrikujem nešto što bi srušilo režim. Moji sinovi i ja ponosni smo na to, i ponosni smo što smo stajali iza toga da se u Iraku pojave naznake demokratije - naveo je tada.

Podsetimo, tadašnji američki državni sekretar Kolin Pauel je pred Savetom bezbednosti UN 5. februara 2003. godine održao govor od 76 minuta kojim je pokušao da opravda želju Bušove administracije za okupacijom Iraka.

U govoru se Pauel dosta oslonio na Džanabijeve navode, za koje se ispostavilo da nisu bili tačni.

Youtube/Printscreen
 

U seriji razgovora sa novinarima "Gardijana" u Nemačkoj, gde mu je bio odobren azil, Džanabi je, navodno, rekao izvesnom doktoru Polu 2000. godine da postoje kamioni sa biološkim oružjem. Kako je rekao, nemačka obaveštajna služba ga je identifikovala kao hemijskog inženjera koji je učio u Bagdadu. Tada su mu prišli obaveštajci koji su tražili dodatne informacije o Huseinu.

- Imao sam problem sa Sadamovim režimom. Želeo sam da ga se otarasim i dobio sam tu šansu - rekao je on.

Nemačku službu BND je opisao kao vrlo lakovernu i toliko nestrpljivu da dobije određene informacije da su mu dali udžbenik hemijskog inženjeringa kako bi olakšali komunikaciju. 

Profimedia
 

- Propitivali su me o pumpama za filtriranje, o tome kako se prave određene materije posle reakcije i slično. Svaki inženjer koji je ikada studirao može da odgovori na ta pitanja - naveo je on.

Džanabi je kazao da je prvi put prozvan da je lažov sredinom 2000. godine, kada su predstavnici nemačke službe putovali u, veruje se, Dubai, kako bi pričali sa njegovim nekadašnjim šefom Bazilom Latifom.

Britanski obaveštajci su, takođe, bili na tom sastanku, istražujući tvrdnje da je Latifov sin, koji je studirao u Britaniji, obezbeđivao oružje za Sadama.

Tvrdnje su se pokazale kao netačne, a Latif je odlučno negirao Džanabijeve izjave da postoje fabrike koje proizvode oružje za masovno uništenje i kamioni koji prevoze biološko oružje.

- Rekli su da nema kamiona, a ja sam rekao - OK - naveo je on.

BND nakon toga s njim nije kontaktirao do maja 2002. godine, ali mu je ubrzo postalo jasno da ga i dalje shvataju ozbiljno.

Kako je tvrdio, podstakli su ga da govori o tome jer su mu zapretili da njegova trudna žena, poreklom Marokanka, možda neće moći da doputuje iz Španije do njega, u Nemačku, ukoliko on ne bude sarađivao sa njima.

Sastanci su se nastavili i tokom 2002. godine, i Džanabi je shvatio da gradi ozbiljan slučaj. Navodno, kamioni koji prevoze biološko oružje ponovo su pomenuti mesec dana pre Pauelovog govora u UN.

Kada je čuo sada već čuveni govor, Džanabi je rekao da je pozvao svoju vezu u BND-u, optuživši ih da su prekršili dogovor da neće drugim zemljama odavati ono što im je otkrio. Rečeno mu je da ćuti i smešten je u pritvor na 90 dana.

Ipak, Džanabi je kazao za "Gardijan" da je bio zadovoljan onim što je uradio, iako je Irak upao u haos u kome je najmanje 200.000 civila izgubilo život.

- Verujte mi, nije bilo drugog načina da se dovede sloboda. Nije bilo drugih mogućnosti - rekao je on.

"Gardijan" je u tekstu o Džanabiju naveo: "Još jedan lažov je iznikao iz iračke krize i ispostavilo se da to nije Toni Bler... Pretpostavljajući da Džanabi, samopriznati lažov, ne laže i ovog puta, koje zaključke možemo izvući iz ovoga? Govorio je sa 'Gardijanom' nakon što ni sa kim nije pričao toliko otvoreno otkad ga je raskrinkala američka TV mreža 2007. godine."

Džanabi je istakao da nije bio motivisan željom da dobije azil, a kada se određeni delovi njegove priče nisu poklapali, priznao je da je izmišljao. Navodno, bio je zapanjen kada je gledao Pauela.

Pošto je nemačka služba znala da je priča šuplja, onda je to bilo delo Amerikanaca i Britanaca, smatrao je Džanabi.

Podsetimo, Pauel je godinu dana nakon govora napustio administraciju predsednika Džordža Buša, ali mu se nikada nije usprotivio.

Profimedia
 

- Nisam imao izbora. Koji sam izbor imao, on je predsednik? - rekao je Pauel jednom prilikom.

Dve godine posle čuvenog govora u UN Pauel je rekao da je to ostavilo mrlju u njegovoj karijeri.

- Ja sam taj koji je to predstavio u ime Sjedinjenih Američkih Država svetu i to će zauvek biti deo mog dosijea. To je veoma bolno - naveo je on. 

Pauel nikada nije stao iza svojih postupaka. Uvideo je da je njegov govor pred UN bio netačan, ali dalje od toga nije išao.

Sa druge strane, reputacija mu nije bila preterano ukaljana jer je nastavio da krči put u korporativnom svetu.

Govor koji je uništio Irak

- Moje kolege, svaka tvrdnja koju ću danas izneti je potkrepljena izvorima, čvrstim izvorima. To nisu pretpostavke. Ono što ćemo vam predočiti su činjenice i zaključci zasnovani na čvrstim obaveštajnim podacima - naveo je Pauel.

To je rečeno javno, a privatno? Leri Vilkerson, njegov tadašnji šef kabineta, rekao je da mu je državni sekretar prišao i kazao: "Pitam se kako ćemo se osećati ukoliko milon vojnika pošaljemo u Irak i pretresemo zemlju i ne nađemo ništa."

Pauel je pustio deo presretnutih razgovora iračkih vojnika o inspekcijama UN. Međutim, kada je prevodio šta oni govore, svesno je podatke ulepšao, tako da je dokaze o poštovanju smernica UN pretvorio u dokaze da su ih Iračani prekršili.

Pauel je naveo da su vojnici planirali da isprazne određena područja i da se postaraju da tamo ne bude ničega.

Profimedia
 

Međutim, u samom prevodu Stejt departmenta stoji: "Šaljemo vam poruku da prekontrolišete skladišta i napuštena područja."

Zapravo, Iračanin Husam Amin je naveo da će ih vlada smatrati odgovornim ukoliko UN pronađe bilo kakvo oružje za masovno uništenje ili bilo šta što može da ugrozi saradnju sa UN.

Iračani su radili upravo ono što je trebalo, a Pauel je to iskrivio u očima javnosti kako bi izgledalo da Bagdad krije zabranjeno oružje. 

To je samo deo iskrivljenih činjenica.

Kako je zaključio portal Intersept, Pauelova lojalnost Bušu je bila tolika da je bio voljan da obmane svet - UN, SAD i koalicione trupe koje su tamo potom ginule. 

- Nikada nije odgovarao za svoje postupke i najverovatnije nikada neće - naveo je novinar Džon Švarc pre tri godine, i bio je u pravu.

Kolin Pauel, prvi američki tamnoputi državni sekretar, preminuo je 18. oktobra u 84. godini, zbog komplikacija povezanih sa koronavirusom. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike