Erdoganova osveta: Turska proteruje 10 ambasadora! Na udaru i diplomate iz SAD, Francuske I Nemačke

23.10.2021

14:44

0

Autor: 24sedam

Spore se zbog opozicionara Kavale

Erdoganova osveta: Turska proteruje 10 ambasadora! Na udaru i diplomate iz SAD, Francuske I Nemačke
erdogan - Copyright AP Photo/Francisco Seco

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan naložio je ministru inostranih poslova da 10 ambasadora, uključujući izaslanike Amerike, Nemačke i Francuske, proglasi "personama non grata“ zbog zajedničke izjave u kojoj su pozvali na oslobađanje zatvorenog opozicionog filantropa.

Erdogan je rekao da je povod za proterivanje ambasadora njihov zahtev za oslobađanje filantropa Osmana Kavale. Potpisnice saopštenja su Amerika, Nemačka, Francuska, Kanada, Danska, Holandija, Norveška, Švedska, Finska i Novi Zeland.

 

 

Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je ambasadore na razgovor u utorak zbog "neodgovornog" saopštenja u kojem su pozvali na pravedno i brzo rešavanje Kavalinog slučaja.

On je u zatvoru od kraja 2017. godine, a optužen je za finansiranje protesta i učestvovanje u neuspelom državnom udaru.

Kavala je u zatvoru četiri godine bez osuđujuće presude, uprkos tome što je Evropski sud za ljudska prava zatražio njegovo puštanje na slobodu.

On je 2020. oslobođen optužbi vezanih za proteste organizovane širom zemlje 2013. godine, ali je presuda ove godine ukinuta i kombinovana sa optužbama u drugom slučaju u vezi sa pokušajem organizovanja državnog udara 2016. godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike