Ko je Osman Kavala, trn u oku Turske i adut za pritiske sa Zapada? Povezuju ga i sa Sorošem

23.10.2021

19:22

0

Ambasade zapadnih zemlja udruženo su zahtevale od Turske pravedno i brzo rešavanje slučaja ovog filantropa, a to nije prvi put da su upirale prstom u pravosudni sistem ove zemlje

Ko je Osman Kavala, trn u oku Turske i adut za pritiske sa Zapada? Povezuju ga i sa Sorošem
kavala erdogan - Copyright Profimedia AP/Tanjug photo

Ambasade zapadnih saveznika Turske pozvale su ove nedelje na hitno oslobađanje filantropa Osmana Kavale, što je Turska opisala kao neprihvatljiv čin.

Kavala je u zatvoru četiri godine bez osuđujuće presude, uprkos tome što je Evropski sud za ljudska prava zatražio njegovo puštanje na slobodu.

On je 2020. oslobođen optužbi vezanih za proteste organizovane širom zemlje 2013. godine, ali je presuda ove godine ukinuta i kombinovana sa optužbama u drugom slučaju u vezi sa pokušajem organizovanja državnog udara 2016. godine.

Ambasade zapadnih zemlja udruženo su zahtevale od Turske pravedno i brzo rešavanje slučaja Kavale.

- Stalna odlaganja njegovog suđenja, uključujući spajanje različitih predmeta i stvaranje novih nakon prethodne oslobađajuće presude, bacila su senku na poštovanje demokratije, vladavinu prava i transparentnost u turskom pravosudnom sistemu - navele su ambasade.

- Uzimajući u obzir presude Evropskog suda za ljudska prava po tom pitanju, pozivamo Tursku da osigura njegovo hitno puštanje na slobodu - stoji u saopštenju ambasada.

Osman Kavala; Profimedia
 

Ambasade Kanade, Danske, Nemačke, Holandije, Norveške, Švedske i SAD objavile su ovo saopštenje na Tviteru. U saopštenju se pominju i Francuska, Finska i Novi Zeland.

Turski ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu naveo je u odgovoru na saopštenje da je Turska demokratska pravna država.

- Neprihvatljivo je da ambasadori daju preporuke i sugestije pravosuđu u tekućem slučaju. Vaša preporuka i sugestija bacili su senku na vaše razumevanje zakona i demokratije - napisao je Sojlu na Tviteru.

Nakon toga Ministarstvo spoljnih poslova Turske pozvalo je na razgovor ambasadore 10 navedenih zemalja, a među pozvanima su i ambasadori SAD, Nemačke i Francuske.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan zapretio je da će proterati iz zemlje ambasadore koji su pozvali da se oslobodi borac za ljudska prava Osman Kavala.

- Zašto tih 10 ambasadora daju takve izjave? Rekao sam našem Ministarstvu spoljnih poslova da nemamo taj luksuz da ih primamo u svoju zemlju. Zar je vaš posao da držite lekcije Turskoj? Ko mislite da ste? Ostavite Kavalu. Zar vi u vašim zemljama ostavljate ubice, teroriste i bandite? Oni uvek odgovaraju: "Sud je nezavisan". Znači vaš sud je nezavisan, a naš je, znači, zavisan? Naš sud je najbolji primer nezavisnosti - rekao je Erdogan turskim novinarima u avionu dok se vraćao iz posete afričkim zemljama, prenela je televizija "Haberturk".

Redžep Tajip Erdogan; Tanjug/AP photo
 

Naredno ročište u slučaju Kavala zakazano je za 26. novembar.

Poziva za oslobađanje Kavale bilo je i ranije, a jedan od njih stigao je u februaru ove godine iz SAD.

- Optužbe protiv Kavale, njegov pritvor i stalna kašnjenja u okončanju suđenja, uključujući spajanje predmeta protiv njega, podrivaju poštovanje vladavine prava i demokratije - saopšteno je tada iz Stejt departmenta.

I tada je iz Turske stigao sličan odgovor.

- Turska je pravna zemlja. Nijedna država ili osoba ne može da naređuje turskim sudovima - poručili su iz Ministarstva spoljnih poslova.

Ko je Osman Kavala?

Kavala, istaknuti član turskog društva, poznat je po svojoj podršci kulturnim projektima vezanim za manjinska prava, kurdskim pitanjima i jermensko-turskim odnosima.

Dolazi iz porodice trgovaca duvanom, a sam je suosnivač mnogih izdavačkih kuća, kao što je Izdavačka kuća Iletisim, koja je bila važan medijum za promociju demokratskih ideja u Turskoj nakon vojnog puča 1980. 

Kasnije se ovaj biznismen uključio u akcije zaštite životne sredine i građanskih prava i zalagao se za umetničke projekte vezane za kulturno pamćenje manjina u Turskoj, kao što Jezidi, Kurdi i Jermeni.

Osman Kavala; AP photo
 

Pokušavao je da podstakne normalizaciju napetih odnosa izmešu Jermenije i Turske i zaslužan je za pružanje pomoći nakon razornog zemljotresa 1999, u kom je stradali 17.000 ljudi.

Neprofitnu organizaciju "Anadola Kultur", koja podržava kulturne i društvene projekte, osnovao je u Istanbulu 2002. godine. 

Jedan je i od osnivača Fondacije za otvoreno društvo biznismena, investitora i političara Džordža Soroša u Turskoj.

Hapšenje Kavale

Iako je Kavala stekao reputaciju filantropa među međunarodnim donatorima i diplomatama, u Turskoj su ga mnogi videli kao levo orijentisanog pripadnika sekularne elite.

Uhapšen je u oktrobu 2017. i smešten je u istražni zatvor zbog navoda o finansiraju i organizovanju protesta 2013. protiv gradnje tržnog centra u parku Gezi u Istanbulu. Zatim je optužen za „pokušaj rušenja ustavnog poretka“ i „pokušaj rušenja vlade“, pa je premešten u zatvor sa maksimalnom bezbednošću.

U decembru 2019, kada je više od dve godine bio u zatvoru, Evrospki sud za ljudska prava pozvao je na njegovo oslobađanje, ističući da njegovo zadržavanje u zatvoru znači "svođenje Kavale na ćutanje kao aktiviste nevladine organizacije i borca za ljudska prava" i da ima za cilj "da odvrati druge od bavljenja takvim aktivnostima i da parališe civilno društvo u zemlji".

Tuski sudovi odbili su da prihvate to, uprkos presudama suda u Strazburu koje obavezuju ovu zemlju kao članicu Saveta Evrope.

Redžep Tajip Erdogan; Tanjug/AP photo
 

Kavala je u februaru 2020. oslobođen optužbi vezanih za proteste 2013, ali je odmah nakon toga ponovo uhapšen zbog novih optužbi u vezi sa neuspelim pučem 2016. protiv Erdoganove vlade. Apelacioni sud poništio je nakon toga oslobađajuću presudu po optužbama za protest. Ubrzo zatim isti sud je doneo odluku o kombinovanju dve optužbe. Ako bude osuđen, Kavala bi mogao da se suoči sa doživotnom kaznom.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan nazvao je Kavalu "turskim izdankom" Džordža Soroša, američkog milijardera koji je poznat po globalnom zagovaranju liberalnih političkih ciljeva i koji je predmet nekoliko teorija zavere širom sveta. Kavala je negirao ove optužbe.

Kritičari su i tada osudili Kavalino pritvaranje bez osude kao nepravedno i politički motivisano i zahtevali su njegovo oslobađanje.

Problem sa Amerikom

Turska je američki zahtev za oslobađanje Kavale nazvala „nedoslednim i neprincipijelnim“ i okrivila Vašington što je odbio da preda Fetulaha Gulena, sveštenika iz SAD-a za koga se optužuje da je planirao neuspeli puč 2016.

Stejt department je tada pozvao Tursku da sprovede presudu Evropskog suda 2019. godine o oslobađanju Kavale i da "osigura pravedno, transparentno i brzo rešavanje slučaja u skladu sa svojim domaćim zakonima i međunarodnim obavezama".

Takođe je izražena zabrinutost da je Henri Barki, akademik sa sedištem u SAD, optužen zajedno sa Kavalom za pokušaj rušenja ustavnog poretka. Stejt department je saopštio: „Sa zabrinutošću primećujemo uključivanje američkog državljanina doktora Henrija Barkija u ove neopravdane sudske postupke. Smatramo da su optužbe protiv doktora Barkija neosnovane”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike