Previranja u Senatu, „protivustavni postupak" i republikanci „dezerteri": Kolike su šanse da će Donald Tramp biti opozvan?

23.01.2021

20:00 >> 19:53

0

Prvi put u istoriji SAD sudi se predsedniku koji više nije na funkciji, što je pokrenulo veliki broj pitanja o legitimnosti impičmenta

Previranja u Senatu, „protivustavni postupak" i republikanci „dezerteri": Kolike su šanse da će Donald Tramp biti opozvan?
Copyright Profimedia

Nakon što je odluka o opozivu Donalda Trampa doneta u Predstavničkom domu, došao je red da Senat odluči o tome da li će impičovati 45. predsednika Sjedinjenih Američkih Država. Danas je obelodanjeno da je suđenje bivšem američkom predsedniku zakazano 8. februar, pa se sada postavlja pitanje kolike su šanse da podeljeni Senat (50 republikanaca i 50 demokrata) donese odluku da ga opozove.

Veliki broj republikanaca smatra da je verovatnoća mala i da će članovi Trampove partije stati uz njega i odbraniti ga od optužbi da je odgovoran za podsticanje nemira u Kapitolu 6. januara.

Potrebne dve trećine od 100 senatora

Da bi Tramp bio opozvan, za to treba da glasaju dve trećine članova Senata. Kako se pretpostavlja da će svih 50 demokrata glasati za impičment, potrebno je da im se u tome priključi i 17 republikanaca da bi 45. predsednik Amerike bio zvanično opozvan.

Nakon što su lideri demokrata najavili da će ubrzati proces impičmenta, republikanci su počeli da izražavaju svoj stav, ističući da nema šanse da će 17 članova ove strane da osudi Trampa zajedno sa 50 članova suprotstavljene partije.

Za sada je samo neznatan broj republikanaca pod sumnjom da bi mogao da glasa protiv Trampa, ali postoji mogućnost da ih bude više ukoliko se pojavi još dokaza protiv njega ili ih na to usmere dramatična previranja u stranci.

– Izgledi da će biti osuđen praktično su jednaki nuli – rekao je Rodžer Viker, republikanac iz Misisipija.

– Ne znam kakvi će glasovi biti, ali nemoguće je da dve trećine senatora budu za opoziv – izjavio je Džon Kornin, republikanac iz Teksasa, koji je demokrate optužio da su „osvetnički nastrojeni”.

– Slušajući šta se priča – i uzimajući u obzir sve što se odigrava u ovom trenutku – teško da će uspeti da privole i šačicu naših. Mislim da su mnogi zbunjeni što uopšte radimo to – a svi smatraju da je to pitanje od ustavnog interesa – rekao je senator Majk Braun, republikanac iz Indijane.

Konzervativci sada tvrde da je protivustavno suditi bivšem predsedniku i da se sve odigrava prebrzo da bi se proces sproveo kako dolikuje, što demokrate oštro poriču.

Tanjug/AP/Alex Brandon

Lider manjine u Senatu Mič Makonel, ima sličan stav kao i njegove kolege iz partije, ali je istakao i da će saslušati sve argumente pre nego što bude odlučio kako će glasati.

Politički gledano, većina republikaca ne želi da ugrozi svoj položaj i pretrpi napade slične onima koji su bili usmereni protiv 10 republikanaca iz Predstavničkog doma koji su glasali za impičment.

Ni kod demokrata kalkulacija nije jednostavna. Ako budu tražili duže suđenje – dugo tri nedelje, koliko je trajalo prvo suđenje Trampu – sa svedocima i više dokaza, mogli bi da ubede neke republikance da je impičment neophodan.

– Nisam sklon lovu na veštice. Ovo treba da bude fer i pristojan proces, jer bez obzira na ono što uradimo, ne radi se samo o predsedniku Trampu. Radi se o postavljanju novog presedana, a kao što znate, kada jednom uradimo to, kada postoji presedan, to postaje pravilo za naredni put – izjavio je Kornin, koji je istakao da je manje verovatno da će glasati za impičment ako suđenje bude bilo kratko i ako ne bude bilo svedoka.

Među republikancima u Senatu najviše se sumnja da će za opoziv glasati Mit Romni (Juta), Suzan Kolins (Mejn), Ben Sas (Nebraska), Lisa Murkovski (Aljaska) i Pat Tumi (Pensilvanija), koji se već smatraju „dezerterima”. Lideri konzervativaca koji pažljivo prate promene u Senatu, ne smatraju da je moguće da se ova lista proširi na 17 senatora osim u slučaju dramatičnih dešavanja i više informacija o Trampovoj umešanosti u nemire.

Protivustavni postupak?

Republikanci su okrivili demokrate da je suđenje za opoziv protivustavno, jer je bivši predsednik sada običan građanin. Taj argument mogao bi da osigura glasove konzervativaca koji su protiv impičmenta.

– Impičment bivšeg predsednika nikad u istoriji nije održan s razlogom – to je protivustavno i postavlja loš presedan za predsednike i nastavlja da deli naciju – rekla je republikanka Lindzi Grejam, senatorka koja predstavlja Južnu Karolinu.

Pročitajte još

Sa druge strane, demokrate su se konsultovale sa pravnicima i tvrde da je ovo suđenje u skladu sa ustavom. Pravni analitičari kažu da je već održano suđenje ove vrste u Senatu kada je 1876. impičovan ministar za rat Vilijam Belnap, koji je podneo ostavku neposredno pre nego što je Predstavnički dom glasao za njegov opoziv.

– Nema smisla da bilo ko, bio predsednik ili zvaničnik, počini zločin protiv zemlje i da mu bude dozvoljeno da podnese ostavku kako bi izbegao odgovornost i glasanje kojim bi mu bilo zabranjeno da u budućnosti dođe na poziciju – istakao je u petak Čak Šumer, lider većine u američkom Senatu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike