Britanski obaveštajac: SAD nemaju nikakav plan – ni za Pojas Gaze, ni za Bliski istok

11.06.2024

23:10

0

Uopšte nije jasno ni da li je Bajdenov plan zaista izraelski, kao što je to predstavio američki predsednik

Britanski obaveštajac: SAD nemaju nikakav plan – ni za Pojas Gaze, ni za Bliski istok
Copyright Tanjug/AP Photo/Abdel Kareem Hana, File

Predsednik SAD Džozef Bajden je prošlog petka pokušao da satera vladu Netanjahua u ćošak, tako što je objavio plan koji uključuje oslobađanje svih talaca, okončanje rata i početak obnove Pojasa Gaze, ali bez Hamasa, piše bivši britanski diplomata i obaveštajac Alister Kruk za sajt "El majadin".

Bajden je pokušao da uveri "narod Izraela" da može da "prihvati ovaj plan bez rizika po sopstvenu bezbednost, jer su izraelske snage u poslednjih osam meseci uništile Hamas".

Osim toga, kako je rekao Bajden, Hamas više nije sposoban da priredi još jedan 7. oktobar. Ukoliko Hamas ne ispuni obaveze iz sporazuma, dodao je, Izrael će moći da nastavi vojne operacije.

Zapravo, Bajdenov predlog zahteva od Hamasa da pristane na sopstveno uništenje. Zašto bi Hamas pristao na to? I kako će Hamas biti "uništen" ako plan predviđa "trajni prekid neprijateljstava"?

Bajdenov predlog ne uključuje Hamasove uslove za oslobađanje svih zatvorenika zarobljenih 2011, ni insistiranje Hamasa da sam izabere zatvorenike koji će biti oslobođeni.

Ovaj plan ignoriše i nedavne izjave dvojice visokih izraelskih zvaničnika. Prošle nedelje, savetnik za nacionalnu bezbednost Caci Hanegbi rekao je da izraelska vlada neće prihvatiti okončanje rata protiv Hamasa u zamenu za oslobađanje svih preostalih talaca.

Uopšte nije jasno ni da li je Bajdenov plan zaista izraelski, kao što je to predstavio američki predsednik. Ako se radi o novom predlogu, da li se izraelski ratni kabinet složio sa njim?

Kako tvrdi dopisnik izraelskog lista "Harec" iz Vašingtona Ben Semjuels, detalji plana naveli su skeptike da poveruju da je Bajden igrao političku igru kada je rekao da je plan nastao u Izraelu.

Ako je to plan Bele kuće, on će u Izraelu izazvati bes i nepoverenje.

Profimedia
 

Poslednji pokušaj da se Hamas navede na pristanak, u čemu su SAD učestvovale kao posrednik, jeste zahtev za "potpunim povlačenjem svih izraelskih snaga iz celog Pojasa Gaze".

Bajdenov pokušaj za okončanje borbi ostavlja mnoga važna pitanja bez odgovora. Zašto u planu nedostaju važni detalji?

Kako pomiriti Izrael i Saudijsku Arabiju

SAD žele da primire Bliski istok. To uključuje i sklapanje pakta o normalizaciji između Izraela i Saudijske Arabije. Ipak, nijedan od ovih važnih momenata nije realizovan, niti će se realizovati u doglednoj budućnosti.

Novinar Džoš Rogin nedavno je napisao za "Vašigton post" da je ovaj plan već mrtav.

Dogovor bi doneo velike koristi za Saudijsku Arabiju i nove rizike za SAD, zaključuje Rogin. Izrael neće pristati na uslove koje je zatražila Saudijska Arabija, tako da ni ovaj sporazum sa Rijadom verovatno nikada neće biti sproveden.

Državni sekretar Entoni Blinken je potvrdio pred Kongresom da je američko-saudijski sporazum blizu potpisivanju. Ovaj sporazum bi obavezivao SAD da brane Saudijsku Arabiju ukoliko bude napadnuta. Osim još američkog oružja za Saudijce, SAD bi pomogle Rijadu da razvije sopstveni civilini nuklearni program.

U zamenu za to, Saudijska Arabija bi pristala da normalizuje odnose sa Izraelom.

Postoji samo jedna stvar, dodao je Blinken. Saudijska Arabija očekuje da Izrael prvo ispuni svoje obaveze.

Saudijska Arabija je vrlo jasno stavila do znanja da sporazum dve zemlje podrazumeva obezbeđivanje mira u Pojasu Gaze i stvaranje palestinske države.

Što se tiče "verodostojnog puta" do palestinske države, kaže Rogin, vlada izraelskog premijera Benjamina Netanjahua se tome javno protivi, kao i većina izraelskih građana.

Možda je Bajdenov tim zasnovao plan na nejasnim nadama da će se nešto promeniti na duži rok.

Ili je navodni Bajdenov plan samo igra, jer u SAD uskoro počinje predizborna kampanja? To znači da Bela kuća nema nikakav plan za Bliski istok ni za mir u Pojasu Gaze, zaključuje bivši britanski diplomata.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike