Napadnute američke baze u Siriji! Bliski istok na ivici rata

19.10.2023

11:49

0

Zvanične potvrde o napadima još nema

Napadnute američke baze u Siriji! Bliski istok na ivici rata
Copyright Profimedia

Dve američke vojne baze u Siriji bile su mete napada, izvestila je u četvrtak libanska televizija Al Majadin.

Zvanične potvrde o napadima nije bilo.

Al Majadin je izvestio o napadu dronom na bazu Al Tanf u blizini sirijske granice sa Irakom i Jordanom, i raketni napad na bazu Konoko, u selu severnog regiona Deir Ezor.

Tri bespilotne letelice su gađale bazu koalicije koju predvode SAD u Al Tanfu, rekli su izvori za Al Majadin, napominjući da su bespilotne letelice uspele da prelete bazu pre napada.

Zasada nema izveštaja o šteti i povređenima.

S druge strane, američka okupaciona baza Konoko u selu Deir Ezora pogođena je sa dve rakete, naveli su izvori, uz napomenu da zasada nisu otkrivene nikakve informacije o šteti.

 

 

Američke snage su trenutno u visokoj pripravnosti na obe lokacije.

Uključivanje u borbe

Današnje operacije su usledile su dan nakon što su američki odbrambeni zvaničnici otkrili da su bespilotne letelice gađale dve odvojene baze, vazdušnu bazu Ain al Asad u severnom Iraku, i vazduhoplovnu bazu Al Harir u iračkom Kurdistanu, uzrokujući „manje povrede" koalicionih snaga na jednoj od lokacija.

Snage otpora širom regiona preduzimaju pojačane mere protiv izraelskih snaga zbog njihovih tekućih akcija u Gazi, od kojih je najtragičniji bio napad na bolnicu "Al Ahli" u kom je stradalo nekoliko stotina ljudi.

Od prvog dana pokretanja operacije "Poplave Al Akse", koja je reakcija na izraelske zločine nad Palestincima i njihovim svetim mestima, američki predsednik Džozef Bajden najavio je „nepokolebljivu“ podršku Izraelu i odmah potpisao povećanu vojnu pomoć koja se pruža na dnevnoj bazi.

 

 

Iračke frakcije ranije su obećale da „neće stajati skrštenih ruku pred trenutnim genocidom nad Palestincima u Gazi“.

Portparol iračkog Kataiba Hezbolaha izjavio je u sredu da se irački Otpor zvanično uključio u bitku podrške Palestini i njenom Otporu, najavljujući da je grupa izvela prve udare na američke baze.

Džafar al Huseini je rekao za Al Majadin da je Irački pokret otpora odgovoran za operacije usmerene na baze Ain al Asad i Al Harir, obećavajući još sličnih operacija većeg intenziteta.

Ovom deklaracijom, vojni portparol je saopštio da se irački Otpor od danas pridružio bici i obećao da će nastaviti da usmerava svoje udare na američke baze.

Osvrćući se na Bajdenove izjave, Al Huseini je istakao da su SAD suštinski partner u ubijanju dece u Gazi i da stoga moraju da snose posledice.

Šef Iračkih narodnih mobilizacionih snaga Faleh al Fajad rekao je u intervjuu za Al Majadin u subotu da će Irak izvršavati „sve dužnosti prema Palestincima, na nivou pomoći ili u vojnom smislu“.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike