Opsada Al Šife traje danima: Mogu li bolnice da budu vojne mete prema međunarodnom pravu?

19.11.2023

09:18

0

Ženevske konvencije, usvojene nakon Drugog svetskog rata, čine srž međunarodnog humanitarnog prava i posebno štite civilne zdravstvene ustanove

Opsada Al Šife traje danima: Mogu li bolnice da budu vojne mete prema međunarodnom pravu?
Copyright Profimedia

Izraelski napad na bolnicu Al Šifa u Gazi izazvao je optužbe za ratne zločine, ali Izraelske odbrambene snage tvrde da deluju u okviru međunarodnog prava.

Šta humanitarno pravo kaže o bolnicama?

Ženevske konvencije, usvojene nakon Drugog svetskog rata, čine srž međunarodnog humanitarnog prava i „posebno štite civilne bolnice“, kaže Matilde Filip-Gej, stručnjak za međunarodno humanitarno pravo na Univerzitetu Lion 3 na jugoistoku Francuske.

- Zabranjeno je pretvaranje priznatih civilnih bolnica u zonu sukoba. Takođe je zabranjeno korišćenje civilnog stanovništva, bolesnih ili povređenih kao živi štit, to je ratni zločin, kao i borba iz bolnice - kazala je ona.

- Član 8 Rimskog statuta, kojim je osnovan Međunarodni krivični sud (MKS) u Hagu, definiše dugačku listu ratnih zločina, uključujući „namerno usmeravanje napada na zgrade posvećene veri, obrazovanju, umetnosti, nauci ili dobrotvornim svrhama, istorijske spomenike, bolnice i mesta gde se sakupljaju bolesnici i ranjeni” - dodala je.

Izuzetak je, kako kaže, slučaj kada su mete „vojni ciljevi“.

 

 

- Ako se civilna bolnica koristi za dela štetna po neprijatelja, to je pravni termin koji se koristi, bolnica može izgubiti svoj zaštićeni status prema međunarodnom pravu i smatrati se legitimnom metom. Ipak, ako postoji sumnja da li je bolnica vojni cilj ili se koristi za dela štetna po neprijatelja, prema međunarodnom humanitarnom pravu prvo se pretpostavlja da to nije slučaj - objasnila je Filip-Gej.

Opšte je prihvaćeno da Hamas ima široku mrežu tunela širom Gaze, a Izrael tvrdi da je jedan od njih upravo ispod bolnice.

Izrael nije član MKS, ali MKS kaže da ima jurisdikciju u Gazi i na Zapadnoj obali jer je Palestina država potpisnica suda, što Izrael osporava.

- Za one koji su odgovorni za ciljanje i ispaljivanje projektila želeo bih da budem jasan posebno u tri tačke. Prvo: u odnosu na svaku stambenu kuću, u odnosu na bilo koju školu, bilo koju bolnicu, bilo koju crkvu, bilo koju džamiju - ta mesta su zaštićena, osim ako im se gubi status zaštite jer se koriste u vojne svrhe. Drugo: ako postoji sumnja da li je civilni objekat izgubio zaštitu, napadač mora pretpostaviti da je zaštićen. Treće: teret dokazivanja da je ovaj zaštitni status izgubljen leži na onima koji koriste pištolj, projektil ili raketu o kojoj je reč - rekao je za Gardijan Karim Kan, glavni tužilac MKS-a.

 

 

„U ovom kontekstu, takođe bih podvukao da neselektivno ispaljivanje raketa iz Gaze na Izrael može predstavljati kršenje međunarodnog humanitarnog prava koje je pod jurisdikcijom MKS-a.

Šta se dešava ako bolnica izgubi svoj status zaštićene?

Kancelarija Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih poslova (UNOCHA) naglašava da „svaka vojna operacija oko bolnica ili unutar njih mora da preduzme korake da poštedi i zaštiti pacijente, medicinsko osoblje i druge civile".

- Moraju se preduzeti sve izvodljive mere predostrožnosti, uključujući efikasna upozorenja, koja uzimaju u obzir sposobnost pacijenata, medicinskog osoblja i drugih civila da se bezbedno evakuišu - dodaje se.

 

 

- Druga strana mora da preduzme sve mere predostrožnosti da izbegne namerno gađanje civila. Čak i ako je bolnica korišćena za „dela štetna za neprijatelja, druga strana nema pravo da je bombarduje dva dana i potpuno je uništi - rekla je Filip-Gej, navodeći potrebu za „srazmernim” odgovorom prema međunarodnom pravu.

Ona je dodala da druga strana mora unapred da upozori na svoju akciju i da se moraju sprovesti procedure evakuacije pacijenata i zdravstvenih radnika.

Alternativno, od njih bi se moglo tražiti da se „izoluju u delu bolnice“, rekla je ona, ali tokom bilo koje vojne operacije u bolnici „moraju postojati lekari koji će brinuti o pacijentima“.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike