Najdublja misteriozna rupa nema dna! Naučnici ronili kroz nju, bacili kabl dug 500 metara koji nije stigao do kraja (FOTO/ VIDEO)

05.05.2024

23:44

0

Plava rupa Taam Ja' na jugoistočnoj obali Meksika je više od 100 metara dublja od Zmajeve rupe

Najdublja misteriozna rupa nema dna! Naučnici ronili kroz nju, bacili kabl dug 500 metara koji nije stigao do kraja (FOTO/ VIDEO)
Najdublja rupa na svetu nema dna - Copyright Printscreen/Iks/@tuCpakoa

Na dnu okeana se nalazi misteriozna rupa koja je toliko duboka da naučnici do sada nisu mogli da pronađu njeno dno. Ovaj ponor "bez kraja" preuzeo je titulu najdublje plave rupe na svetu, nadmašivši Zmajevu rupu u Južnom kineskom moru koja je duboka 300 metara.

Plava rupa Taam Ja' na jugoistočnoj obali Meksika je više od 100 metara dublja od Zmajeve rupe. Gledano odozgo, ponor prečnika 150 metara liči na zenicu oka, dok okolno plavo morsko more liči na šarenicu. Taam Ja' se skriva u zalivu poluostrva Jukatan na granici Belizea. Toliko je duboka da se čak ni zvuk ne može odbiti o njeno dno. Naime, Taam Ja' je prilikom merenja "progutala" odjeke akustičnih talasa pre nego što su uspeli da prodru dublje od 274 metra.
 

 

Potrošili sav kabl

Kako bi rešili misteriju dubine ovog ponora, naučnici meksičkog instituta El Kolegio de la Frontera Sur (ECOSUR) su 2023. u rupu ispustili kabl s instrumentom koji meri pritisak vode, temperaturu i provodljivost. Kada se izmotalo svih 500 metara kabla, uređaj još nije stigao do dna.

Printscreen/Iks/@tuCpakoa
 

Pošto se ivice plave rupe Taam Ja' spuštaju pod blagim uglom, uređaj je završio 420 metara ispod nivoa mora.

"Još nismo stigli do dna", napisali su stručnjaci ECOSUR-a i dodali da tokom sledeće ekspedicije nameravaju da pošalju podvodnog robota koji bi mogao da dovede instrument još dublje.

Kada je uređaj dostigao dubinu od 400 metara, podaci su pokazali da su se uslovi vode naglo promenili i približili se onima u Karipskom moru; verovatno zato što se u rupi nalazi tunel koji je povezuje sa okeanom

Život u rupi "bez dna"

Jukatan je poznat po geologiji koja nalikuje švajcarskom siru. Na njemu se nalazi 10.000 udubljenja ispunjenih slatkom vodom i ogroman lavirint podzemnih stena i podvodnih reka. S obzirom na to da krater Čikskulub okružuje velika grupa jama, naučnici smatraju da je na današnju neobičnu geologiju regije uticao udar asteroida koji je ubio dinosauruse.

 

 

Naime, krater je nastao pre više od 66 miliona godina kada je u Zemlju udario veliki asteroid prečnika oko deset kilometara. Procenjuje se da Čikskulub ima prečnik između 180 i 200 kilometara, a da je dubok oko 20 kilometara.

U udubljenjima su nađeni razni ekosistemi uprkos nedostatku svetla i niskim nivoima kiseonika. Biolozi su tokom istraživanja plavih rupa širom sveta umeli da naiđu i na potpuno nove oblike života.

"Unutar dubina Taam Ja' bi mogla da se nađe zanimljiva bioraznolikost", smatraju naučnici iz ECOSUR-a.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike