Prvo obraćanje Putina nakon polaganja zakletve: "Sudbinu Rusije određujemo mi i samo mi, radi sadašnjih i budućih generacija"

07.05.2024

10:50

0

Ceremoniji prisustvuje i glumac Stiven Sigal

Prvo obraćanje Putina nakon polaganja zakletve: "Sudbinu Rusije određujemo mi i samo mi, radi sadašnjih i budućih generacija"
Vladimir Putin - Copyright Foto: Printscreen/Youtube/Комсомольская Правда

U Moskvi se danas održava inauguracija predsednika države Vladimira Putina.

Ceremonija je počela u 11 časova, a istoj prisustvuje premijer Rusije Mihail Mišustin i zamenik predsednika Saveta bezbednosti Dmitrij Medevedev.

Profimedia
 

Među zvanicama i glumac Stiven Sigal


Ceremoniji prisustvuju članovi vlade, poslanici Državne dume i Saveta Federacije, rukovodioci predsedničke administracije, sudije Ustavnog suda i predstavnici diplomatskog kora.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da ovog puta nema planiranih značajnih promena u ceremoniji, ali će se ona odvijati "sa određenim nijansama".

Kako je istakao Peskov, na inauguraciju je pozvano 2.600 zvanica.

Među zvanicama je i glumac Stiven Sigal.

 Profimedia
 

 

Ono što je zanimljivo jeste da od 11 sati u Moskvi veje sneg, što je prava retkost za mesec maj.

Na ceremoniji u pozlaćenoj kremaljskoj palati, Putin je stavio ruku na ustav i obećao da će ga braniti.

 Njegov novi mandat, treći zaredom, trajaće do 2030. godine.

 

Profimedia
 

Predsednik Rusije se, nakon polaganja zakletve, obratio zvanicama i građanima, prvo se zahvaljujući svima na podršci i vojsci koja vodi njegov rat u Ukrajini.

Sudbinu Rusije određujemo mi i samo mi

- Želeo bih da se zahvalim učesnicima specijalne vojne operacije, želeo bih da se zahvalim svima koji se bore za našu otadžbinu - rekao je Putin i dodao da je velika čast služiti Rusiji.

On je rekao da će Rusija sama odlučivati o svojoj sudbini.

- Sudbinu Rusije određujemo mi i samo mi, radi sadašnjih i budućih generacija - poručio je Putin.

- Obraćam se svakom građaninu Rusije. Samo što sam izgovorio zakletvu, a tu je suština predsedničke funkcije - služiti narodu i štititi Rusiju, to je čast, obaveza i sveti dug - rekao je on i poručio građanima da će o sudbini zemlje odlučivati sami.

Kako je istakao, uveren je da će zemlja na dostojanstven način preživeti težak period i postati još jača.

YouTube/Комсомольская Правда
 

- Uveravam vas da će i ubuduće interesi, bezbednost naroda Rusije za mene biti iznad svega - rekao je Putin i dodao da se veliki ciljevi mogu ostvariti samo zajedno sa narodom.

Ne odbija dijalog sa Zapadom

Putin je u svom govoru istakao da "ne odbija dijalog". On je rekao da je Rusija spremna da postane "pošten" partner sa svakim ko to želi.

- Mi čak i ne odbijamo dijalog sa zapadnim zemljama. Videćemo da li će i dalje kočiti razvoj naše zemlje i nastaviti da vrše pritisak na našu zemlju ili da traže načine da sarađuju sa nama - rekao je Putin

Podsetimo, predsednički izbori u Rusiji održani su od 15. do 17. marta i prema njihovim rezultatima aktuelni predsednik Vladimir Putin osvojio je 87,28 odsto glasova.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike