Zašto se toliko priča o tunelima ispod bolnice Al Šifa u Gazi i ko ih je zapravo izgradio? (VIDEO)

18.11.2023

09:17

0

Autor: N.P.

Nije tajna da postoje tuneli ispod brojnih objekata u Gazi

Zašto se toliko priča o tunelima ispod bolnice Al Šifa u Gazi i ko ih je zapravo izgradio? (VIDEO)
Palestinci okupljeni ispred bolnice Al Šifa pre dolaska izraelskih trupa - Copyright Profimedia

Izraelska vojska je ovih dana fokusirana da dokaže da palestinski Hamas ispod bolnice Al Šifa, u gradu Gazi, ima komandni štab u podzemnom tunelu.

Takođe su uvereni da su u toj ustanovi držani i taoci oteti 7. oktobra, kada su militanti napali Izrael i ubili oko 1.400 ljudi.

Izraelska vojska je odgovorila tako što je bombama Pojas Gaze sravnila sa zemljom, a pokrenuta je i kopnena operacija koja ima dva cilja - da uništi Hamas i da pronađe taoce.

Izraelske odbrambene snage (IDF) u međuvremenu su stigle do kompleksa Al Šife i unutar njega sprovele premetačinu. Navodno, pronađeni su određeni komadi oružja koji bi trebalo da ukažu na prisustvo militanata u medicinskoj ustanovi.

Israel Defense Forces via AP
Deo oružja za koje IDF tvrdi da ih je našao u Al Šifi

Međutim, to zapravo i nije tolika misterija.

Ideja da se Hamasovi komandni bunkeri nalaze ispod Al Šife je jedna od "najgore čuvanih tajni" rata u Gazi, pisao je portal "Tabletmag" još pre nekoliko godina.

Lokacija tunela zapravo nije nikakva tajna jer su se i sami hamasovci tamo često sastajali sa novinarima.

Izraelci govore da znaju gde se nalazi bunker, ne zato što žele da steknu koji propagandni poen više nego zbog toga što su ga sami izgradili. Još 1983, kada je Izrael vladao Gazom, izgradili su bezbednu podzemnu operativnu sobu i tunelsku mrežu ispod bolnice Al Šifa. Trebalo bi da se nalazi ispod velikog podruma zgrade br. 2 bolničkog kompleksa.

 

 

Značaj Al Šife i mreža tunela

Napad na bolnice predstavlja kršenje pravila rata i svih međunarodnih konvencija, ali Izrael tvrdi da one mogu biti legitimna meta jer služe kao pokriće za Hamasove aktivnosti.

Kako je preneo CNN, administracija američkog predsednik Džoa Bajdena je signalizirala da daje podršku Izraelu.

- Možete videti da Hamas koristi bolnice, kao i mnoge druge civilne objekte, za komandovanje i skladištenje oružja - rekao je savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven.

 

 

Njegove reči su svakako dale zeleno svetlo IDF-u da započne kompletnu evakuaciju bolnice.

Kako navodi dugogodišnji novinar i istoričar Gregori Porter, izraelske tvrdnje da Al Šifa pruža zaštitu Hamasovim borcima je tema koja se u njihovoj ratnoj propagandi provlači skoro 15 godina, još kada je 2009. započet rat u Gazi.

Tada je Juval Diskin, direktor obaveštajne službe Šin Bet, rekao novinama "Harec" da se veruje da se mnogi visoki Hamasovi zvaničnici kriju u podrumima Al Šife i da Izraelci znaju za podzemne nivoe ispod bolnice zato što su ih prvobitno izgradili Egipćani pre 1967, a onda su ih sami Izraelci doradili tokom osamdesetih.

Diskin je takođe naveo da je Hamas uveren da neće biti napadnut zato što se na gornjim spratovima nalaze pacijenti.

Profimedia/Yousef Masoud / SOPA
Hamas je poznat po rasprostranjenoj mreži tunela ispod Gaze

Sa druge strane, "Harecu" su tada palestinski kontakti rekli da Hamasovi lideri nikada nisu ostajali na jednoj lokaciji već su se stalno premeštali, tako da se ne može pretpostaviti da sede u podrumu koji je dobro poznat Izraelcima.

Izveštaj je uključio i otkriće koje je tada uzbunilo Izrael.

- Pojedini bunkeri koje koriste su povezani tunelima koje je Hamas izgradio poslednjih godina - navedeno je u tekstu, a to je najverovatnije novinaru "Hareca" otkrio palestinski izvor.

Time se stekao zaključak da postoje brojni bunkeri potpuno nezavisni od onih ispod Al Šife. U tom smislu, Hamas ne mora uopšte da se oslanja na Al Šifu kao svoj štab.

Bolnice kao mete

Tokom sledećeg izraelsko-palestinskog rata 2014, IDF je ponovo počeo da raspreda priče o skrovištu hamasovaca u podrumu bolnice.

Novinar "Vašington posta" Vilijam But, u članku iz jula 2014, napisao je da je bolnica postala defakto štab Hamasovih lidera koji se mogu videtu u hodnicima i kancelarijama. Ipak, nije ih sam video, iako je boravio tamo.

 

 

Potom je Izrael bombardovao rehabilitacioni centar Al Vafa i Gerijatrijsku bolnicu u Gazi. Kao i u ovom aktuelnom ratu, i tada su tvrdili da je uništenje Al Vafe neophodno jer Hamas bolnice koristi za vojne operacije. Kako bi javnost uverili u to, služili su se brojnim snimcima, a mediji uglavnom nisu preispitivali njihove tvrdnje. Naknadno se moglo utvrditi da u propagandnim materijalima objavljuju stare snimke, montiraju ih i predstavljaju kao nove kako bi sugerisali da su Hamasove rakete ispaljene na snage IDF. Nešto slično je i nedavno urađeno kada je IDF objavio da je pucano na njih iz kompleksa Al Šife.

AP Photo/Abed Khaled
Ranjeni u bolnici Al Šifa

Ista priča je puštena u javnost posle napada 7. oktobra, piše Porter.

Portparol IDF-a Danijel Hagari rekao je 27. oktobra da je bunker ispod Al Šife glavni štab Hamasa i da ta militantna grupa rukovodi tunelima kojih ima nekoliko unutar bolnice i ispod nje.

Porter zaključuje da je izraelska operacija u Al Šifi isključivo imala cilj da sprovede pritisak na zdravstveni sistem, pa je tako najveća i najefikasnija bolnica u Pojasu Gaze prestala sa radom, čime najviše ispašta palestinski narod.

Mediji: Izrael nije pronašao jasne dokaze aktivnosti Hamasa u bolnici

Izrael nije pronašao jasne dokaze aktivnosti palestinskih militanata u medicinskom kompleksu Al Šifa, što je navelo zapadne zemlje, uključujući Sjedinjene Američke Države, da pojačaju pritisak na Izrael da pristane na pauzu u neprijateljstvima, piše "Vašington post".

- Izrael se nadao da će kontroverzni napad otkriti ubedljive dokaze o značajnim militantnim aktivnostima u Al Šifi... Nedostatak jasnih dokaza do sada je već naveo zapadne saveznike, uključujući SAD, da pojačaju pritisak na Izrael da se dogovori o pauzi u neprijateljstvima - navodi medij, pozivajući se na neimenovanog evropskog diplomatu.

Izraelska vojska, međutim, insistira na tome da je pronašla "ogromnu količinu oružja Hamasa" u zgradi bolnice. 

- Izraelska vojska u sredu nije pokazala dokaze o podzemnim kompleksima niti dokazala svoje navode o mreži tunela Hamasa koja se povezuje sa bolnicom, ali je rekla da je još uvek u procesu pročešljavanja Al Šife - piše "Volstrit žurnal". 

Humanitarna organizacija Hjuman rajts voč (HRV) saopštila je da slike koje je objavio Izrael na kojima se navodno vidi oružje pronađeno u okupiranoj bolnici Al Šifa u Gazi nisu dovoljno opravdanje da ta bolnica izgubi status posebne zaštite prema međunarodnom humanitarnom pravu.

Bolnica je već nekoliko dana potpuno van funkcije pošto nema struje ni goriva. Operacije nije moguće obavljati, pa se pojedini hirurški zahvati obavljaju bez anestezije, a bebe su izvađene iz inkubatora jer nisu više operativni.

Izraelska vojska je upala u bolnicu i zadržala je oko hiljadu muškaraca kojima najverovatnije neće biti dozvoljeno da odu jer se sumnja da su borci Hamasa.

- Ukoliko IDF ne pokaže novinarima ubedljive dokaze da Hamas ima komandni štab ispod bolnice, novinari bi trebalo da odbrane istinu i odreknu se ogromne prevare koju Izrael gradi o Gazi - smatra Porter.

IDF je istakao da će i u narednim danima objavljivati otkrića o tome šta se sve nalazi ispod Al Šife.
 

BONUS VIDEO

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike