Rat na ulicama Sudana: Kako je sve počelo i zašto su dva generala u svađi? (VIDEO)

17.04.2023

21:10

0

Autor: N.P.

Sada nije ni moguće reći ko, zapravo, upravlja zemljom jer ni državni mediji ne emituju program

Rat na ulicama Sudana: Kako je sve počelo i zašto su dva generala u svađi? (VIDEO)
Copyright AP Photo/Aron Ranen/Marwan Ali

Oružani sukobi u Sudanu se ne smiruju nakon što su zaratile frakcije vojnog rukovodstva zemlje, a do sada je poginulo oko 100 ljudi.

Sa jedne strane su vojne jedinice lojalne generalu Abdelu Fatahu al-Burhanu, šefu prelaznog vladajućeg Suverenog saveta Sudana, a sa druge paravojne snage za brzu podršku (RSF), koje predvodi general Mohamed Hamdan Dagalo, poznat kao Hemedti, koji je i zamenik šefa Saveta.

To je prvi takav sukob otkako su te dve frakcije udružile snage da zbace političkog veterana, islamističkog autokratu Omara al-Bašira 2019. godine.

Burhan i Hemedti dogovorili su prethodno tročasovni prekid neprijateljstava i pauzu u borbama, kako bi bile omogućene humanitarne evakuacije koje su predložile Ujedinjene nacije.

Dogovor je, međutim, u velikoj meri ignorisan nakon kratkog zatišja.

Sada nije ni moguće reći ko, zapravo, upravlja zemljom jer ni državni mediji ne emituju program.

Hemedti pozvao međunarodnu zajednicu da interveniše protiv zločina Burhana

Lider sudanske paravojne formacije general Mohamed Hamdan Dagalo, poznat kao Hemedti, izjavio je da međunarodna zajednica mora da interveniše protiv, kako je rekao, "zločina sudanskog generala Abdela Fataha al-Burhana", šefa vladajućeg Suverenog saveta.

- Njegova vojska vodi brutalnu kampanju protiv nevinih ljudi, bombardujući ih MiG-ovima - poručio je.

Kako je sve počelo?

Od državnog udara u oktobru 2021, Sudanom rukovodi savet generala. General Al-Burhan je na čelu oružanih snaga i predsednik je države.

Međutim, general Hemedti, njegov zamenik, nije se slagao sa njim oko smera u kom ide Sudan, a sporan je bioi predlog da se zemlja polako pomera ka civilnom vođstvu.

AP Photo/Aron Ranen, File
General Burhan je predsednik države

Jedan od planova je podrazumevao da se oko 100.000 članova RSF-a uključi u vojsku kako bi se stvorile nove vojne snage. Tačnije, sukob je izbio oko toga ko bi predvodio novu vojsku.

Pošto su članovi RSF-a bili razmeštani po celoj zemlji, usledile su tenzije, a vojska Sudana je to videla i kao pretnju.

Iako su se mnogi nadali da bi pregovori mogli da reše razmirice, to se nije dogodilo.

Nije jasno ko je u subotu, kada su sukobi izbili, ispalio prvi metak.

AP Photo/File
General Hemedti je stvorio snažnu silu izvan zvanične armije Sudana

Snage RSF tvrde da su zauzele određene lokacije u prestonici Kartumu, poput predsedničke palate, ali i susedni grad Omdurman, zapadni region Darfura i aerodrom Merov na severu zemlje.

Međutim, prema pojedinim izveštajima, vojska je povratila kontrolu nad aerodromom. Vojska Sudana je prethodno negirala da je RSF zauzeo ključne gradove.

Stanovnici Kartuma kazali su za BBC da se širom grada čuju pucnjava i eksplozije.

AP Photo/Marwan Ali
Širom Kartuma odjekuju eksplozije

- Uplašeni smo, nismo spavali 24 sata od buke, kuća se trese. Strahujemo da ćemo ostati bez vode i hrane, kao i bez lekova za mog oca dijabetičara - rekao je jedan meštanin.

Za razliku od drugih delova zemlje, pogotovo Darfura, Kartum je grad koji navikao na rat.

Ulice su danas prazne, ali se redovi stvaraju ispred pekara.

Bolnice ne mogu da prime sve ranjene zbog manjka osoblja.

Burhan naredio raspuštanje RSF

Sudansko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je komandant vojske general Abdel Fatah al-Burhan naredio raspuštanje moćnih paravojnih Snaga za brzu podršku (RSF) i označio ih kao pobunjeničku grupu.

Sudanske paravojne snage saopštile su da su posvećene osiguravanju bezbednosti svih onih koje su zarobili u borbama koje su izbile u zemlji.

RSF su saopštile da su zarobile izvestan broj egipatskih vojnika stacioniranih u vojnoj bazi Merove kada su njene trupe izvršile juriš na tu bazu u subotu.

RSF - paravojne snage za brzu podršku

Jedinice RSF su formirane 2013, a korene vuku iz zloglasne milicije Džandžavid koja se brutalno obračunavala sa pobunjenicima u Darfuru.

Od tada je general Hemedti izgradio moćnu silu koja je intervenisala u Jemenu i Libiji, a kontroliše i nekoliko sudanskih rudnika zlata.

Međutim, optuživani su i za kršenje ljudskih prava, uključujući i masakr više od 120 demonstranata u junu 2019. godine.

Postojanje tako snažne sile izvan vojske izvor je velike nestabilnosti u zemlji.

Zašto je vojska na čelu zemlje?

Predsednik Omar al Bašir je tri decenije vladao Sudanom sve do 2019. kada je svrgnut. Građani koji su prethodno demonstrirali tražeći promenu vlasti nastavili su da traže da se zemlja usmeri ka demokratskoj vladavini.

Formirana je vojno-civilna vlada, ali je i ona zbačena u državnom udaru u oktobru 2021. godine, a rivalstvo između dva generala se samo pojačalo.

Ukoliko se borbe nastave, to će dalje podeliti zemlju.

Diplomate, koje igraju ključnu ulogu u pokušajima da se zemlja vrati pod civilnu vlast, moraju da nađu način da generali sednu za pregovarački sto.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike