Rat u Sudanu: Više od 500 dece preminulo od gladi

22.08.2023

13:04

0

Najmanje 31.000 dece nema pristup lečenju od neuhranjenosti i povezanih bolesti

Rat u Sudanu: Više od 500 dece preminulo od gladi
Copyright AP Photo/Amr Nabil, File

Od početka sukoba u Sudanu u aprilu ove godine oko 500 dece je umrlo od gladi, uključujući dvadesetak beba u sirotištu u prestonici Kartumu kojim rukovodi vlada, saopštila je danas organizacija "Save the Children".

U saopštenju ove organizacije se navodi da najmanje 31.000 dece nema pristup lečenju od neuhranjenosti i povezanih bolesti s obzirom da je ova dobrotvorna organizacija bila primorana da zatvori 57 svojih centara za ishranu u Sudanu.

Sudan je upao u haos nakon što je 15. aprila, posle višemesečnih tenzija između vojske i suparničke paravojne frakcije, situacija eskalirala u otvorene oružane sukobe koji su Kartum i druga urbana područja pretvorili u bojno polje.

AP Photo
Sukobi u Sudanu su počeli sredinom aprila

Mnogi građani Sudana žive bez vode i struje, a zdravstveni sistem u toj zemlji je gotovo potpuno urušen.

Procenjuje se da je u nasilju u Sudanu poginulo najmanje 4.000 ljudi, rekla je Liz Trosel, portparolka Kancelarije UN za ljudska prava, ali aktivisti i lekari na terenu tvrde da je broj smrtnih slučajeva verovatno daleko veći.

Više od 4,4 miliona ljudi bilo je prinuđeno da napusti svoje domove i skloni se od nasilja u sigurnija područja Sudana, ili da prebegne u susedne zemlje, pokazuju podaci Agencije za migracije Ujedinjenih nacija.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike