Ruska letelica „Luna-25“ stigla na kosmodrom: Evo kada je planirano da poleti na Mesec!

19.07.2023

08:00

0

Nasuprot ranijim sovjetskim lunarnim istraživačima, Luna-25 je - u pogledu sletanja - fundamentalno drugačija od svojih prethodnika

Ruska letelica „Luna-25“ stigla na kosmodrom: Evo kada je planirano da poleti na Mesec!
Roskosmos - Copyright Roscosmos Space Agency via AP

Dugo očekivano i odlagano rusko robotsko obnavljanje istraživanja Meseca, Luna-25, stiglo je na kosmodrom!

Svemirska letelica Luna-25 je 10. jula upućena na Istočni kosmodrom na dalekom istoku Rusije i stigla je na lokaciju sa koje treba da poleti u avgustu.

Kako je saopštno iz ruske aerokosmičke kompanije „Lavočkin“, proizvođača ove letelice koji je deo državne korporacije „Roskosmos“, „završen je rad na kreiranju svemirske letelice Luna-25“, prenosi Space.

- Planirano je da ta mašina bude prva na svetu koja će izvesti "meko sletanje" na površinu Meseca u regionu južnog pola i ispitati lunarno tlo u pogledu prisustva leda na mestu sletanja - dodaje se u saopštenju.

Ruska državna novinska agencija TASS javlja da će misija biti lansirana 11. avgusta.

Foto: Profimedia
 

Nezgodan teren

Luna-25 koristi „potpuno rusku bazu elemenata i najnovija dostignuća na polju kosmičke tehnike“.

„Lavočkin“ dodaje da je glavni zadatak misije „razvoj osnovnih tehnologija za meko sletanje u cirkumpolarnom regionu i kontaktno istraživanje južnog pola Meseca“.

Nasuprot ranijim sovjetskim lunarnim istraživačima, Luna-25 je - u pogledu sletanja - fundamentalno drugačija od svojih prethodnika.

- Sovjetske lunarne stanice su izvodile sletanja u ekvatorijalnoj zoni. Nova stanica će prvi put izvesti meko sletanje u cirkumpolarnom regionu sa vrlo nezgodnim terenom.

Mesto sletanja

Luna-25 bi trebalo da postane prvi domaći aparat u savremenoj Rusiji koji ide na Mesec. Cilj je region južnog pola Meseca, u blizini kratera „Boguslavski“. Rezervna oblast je jugozapadno od kratera „Mancini“.

Luna-25 treba da israži gornji sloj površine u regionu južnog pola Meseca, lunarnu egzosferu i razvije tehnologije sletanja i analize tla.

Deklarisani aktivni život ove kosmičke istraživačke sonde na površini Meseca iznosi barem jednu zemaljsku godinu.

Ova ruska misija na Mesec nastavlja niz aktivnosti lunarnog istraživanja bivšeg Sovjetskog Saveza koje se završilo 1976. kad je Luna-24 uspešno donela oko 170 grama lunarnog tla na Zemlju.

Ranije, pre napada Rusije na Ukrajinu, Evropska svemirska agencija (ESA) trebalo je da obezbedi kameru „pilot-D“ napravljenu specijalno za precizno sletanje Lune-25 na Mesec.

Međutim, ESA je zbog konflikta otkazala saradnju u pogledu te kamere, među drugim projektima kosmičke saradnje.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike