Dramatičan snimak! Ogromni burmanski piton od 57 kg napada i hvatača zmija, neverovatna borba kakvu do sada nismo videli

18.07.2023

23:15

0

Autor: M. Vu.

Dugačka je neverovatnih 5,8 metara, što je čini najdužom zmijom do sada pronađenom na Floridi

Dramatičan snimak! Ogromni burmanski piton od 57 kg napada i hvatača zmija, neverovatna borba kakvu do sada nismo videli
burmanski piton uhvaćen na Floridi - Copyright Profimedia

Hvatači zmija u Floridi su prošle nedelje otkrili nešto što nisu očekivali - ženku burmanskog pitona nezapamćene veličine. Ova neverovatna zmija je dugačka neverovatnih 5,8 metara, što je čini najdužom zmijom do sada pronađenom na Floridi.

Iako je dužina impresivna, težina od 57 kilograma je ipak manja od rekordnog primerka od 97 kilograma koji je uhvaćen prošle godine.

Ova džinovska "majka piton" je pronađena i uhvaćena u Parku prirode Big Cipress, oko 70 kilometara zapadno od Majamija.

Jedan od hvatača je uspeo da snimi trenutak kada se hrabro borio sa zmijom.

Ovo otkriće je odmah privuklo pažnju naučnika, a zmija je prebačena u utočište za životinje kako bi bila precizno izmerena i dokumentovana.

Biolog Ijan Isterling naglašava koliko je važno razumeti koliko ove zmije mogu da porastu. Burmanski pitoni su invazivna vrsta koja je poslednjih decenija naselila močvare Floride, idealno okruženje za njih.

Profimedia
 

- Pretpostavljali smo da mogu da dosegni ove proporcije, a sad imamo i dokaze. Genetski materijal ove zmije biće važan za razumevanje celokupne populacije burmanskih pitona na Floridi - poručio je.

Međutim, njihova prisutnost ima negativan uticaj na osetljiv ekosistem, koji je ovaj predator uveliko narušio.

Burmanski pitoni, poreklom iz jugoistočne Azije, nisu autohtona vrsta na severnoameričkom kontinentu.

Ovi pitoni mogu dostići dužinu od 6,5 metara i uglavnom se hrane manjim sisavcima i pticama, gušeći svoj plen. Genetski materijal ove zmije će biti od velikog značaja za razumevanje celokupne populacije burmanskog pitona na Floridi.

Ovo otkriće nas podseća na prisustvo ove impresivne invazivne vrste i važnost nastavka istraživanja i upravljanja populacijom burmanskog pitona na Floridi.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike