Evropska unija se obrušava na ChatGPT: Četbot pod budnim okom zbog mogućeg kršenja zakona EU!

14.04.2023

16:13

0

Evropska unija se obrušava na ChatGPT: Četbot pod budnim okom zbog mogućeg kršenja zakona EU!
ChatGPT - Copyright Profimedia

Evropski odbor za zaštitu podataka (EDPB) saopštio je u četvrtak da će pomoći zemljama članicama da koordiniraju aktivnosti u vezi sa ChatGPT-om, četbotom sa veštačkom inteligencijom koji je Italija već zabranila zbog kršenja privatnosti.

- EDPB je odlučio da pokrene namensku radnu grupu za podsticanje saradnje i razmenu informacija o mogućim radnjama koje sprovode organi za zaštitu podataka - navodi agencija, prenosi AFP.

Italija je prošlog meseca zabranila ChatGPT, rekavši da je navodno prekršio zakone EU o privatnosti. Od tada je španska agencija za zaštitu podataka AEPD pokrenula istragu protiv ChatGPT-ovog proizvođača OpenAI, rekavši da razvoj veštačke inteligencije „mora biti kompatibilan sa ličnim pravima i slobodama“. Nemačka je saopštila da bi mogla da uradi istu stvar „u principu“, ali da još uvek nije napravila korak protiv ChatGPT-a.

Francuski regulator CNIL je u četvrtak istakao da je takođe otvorio slučaj, nakon što je primio pet pritužbi na četbot. Jedan od njih došao je od Erika Botorela, člana parlamenta iz stranke predsednika Emanuela Makrona, koji je rekao da je četbot „izmislio“ detalje njegovog života kao što su datum rođenja i istorija posla.

Zakon o zaštiti podataka GDPR EU zahteva da onlajn usluge pružaju tačne lične podatke. Blok je 2021. predložio stroge propise u vezi sa razvojem veštačke inteligencije.

Profimedia
 

Prošle nedelje američki naučnik prava Džonatan Tarli otkrio je da je četbot izmislio novinski članak u kom ga optužuje za seksualno uznemiravanje studenata tokom putovanja na Aljasku. Takav članak nikada nije postojao, Tarli nikada nije išao na Aljasku, a četbot je naveo pogrešan univerzitet kao njegovog navodnog poslodavca.

OpenAI, kompanija koju podržava Majkrosoft, rekla je AFP-u da je „posvećena zaštiti privatnosti ljudi“ i da veruje da je četbot u potpunosti u skladu sa zakonima EU. Nakon zabrane Italije OpenAI je „dobrovoljno geoblokirao“ pristup svom programu u ovoj zemlji.

Prva javno dostupna iteracija ChatGPT-a pokrenuta je u novembru 2022. godine, a kopija koju je generisala na osnovu korisničkih upita brzo je izazvala uzbunu među ljudima, od akademske zajednice do novinara. Prema OpenAI-ju, njegova najnovija iteracija, GPT-4, „pokazuje performanse na nivou čoveka na različitim profesionalnim i akademskim merilima“, uključujući najbolje rezultate na pravosudnom ispitu u SAD.

Generalni direktor OpenAI Sem Oltmen rekao je za „ABC News" prošlog meseca da će veštačka inteligencija „eliminisati mnogo aktuelnih poslova“ i da je zabrinut da bi se mogla koristiti za „dezinformacije velikih razmera“, kao i za „ozbiljne sajber napade“. Međutim, Oltmen je insistirao da je GPT-4 i dalje „veoma” pod ljudskom kontrolom.

 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike