Situacija u Kremenoj i Svatovu veoma složena, Moskva će odgovoriti na odluku Holandije

18.02.2023

23:05

0

Autor: 24sedam

Pratite sva dešavanja na istoku Evrope uz 24sedam

Situacija u Kremenoj i Svatovu veoma složena, Moskva će odgovoriti na odluku Holandije
Rat u Ukrajini - Copyright AP Photo/Roman Chop/Libkos/Evgeniy Maloletka

Sukob u Ukrajini je ušao u 360. dan.

Najteže borbe vode se kod Bahmuta i Zaporožja.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski upozorio je Ukrajince da je još rano proglasiti pobedu na "energetskom frontu“, iako se uspešno obnavljaju sistemi za proizvodnju struje.

Poljski predsednik Andžej Duda izjavio je da je Kijevu hitno potrebno zapadno oružje. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, s druge strane, istakao je da su američki zvaničnici priznali da stoje iza eksplozija na Severnom toku.

Najvažnije činjenice

U toku je 360. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Ukrajina provodi zimu bez struje

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Rusi se osvetili za napad u Makejevki, pa su u Kramatorsku likvidirali 600 ukrajinskih vojnika

- Evropska unija uvela devet paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

00.05 - Hvala na poverenju!

Čitamo se ponovo od ranih jutarnjih sati.

23.25 - Rijad: Nastavljamo dijalog s Moskvom i Kijevom, problemi su složeni

Saudijska Arabija gradi dobre odnose s Rusijom, a to je korisno svima i pomaže da se vrata za dijalog s Moskvom drže otvorenim, izjavio je šef saudijske diplomatije Fejsal ben Farhan tokom diskusije na Minhenskoj konferenciji o bezbednosti.

„Zemlje Persijskog zaliva su jednoglasne u podršci dijalogu kao sredstvu za rešavanje sukoba u Ukrajini. Dobri odnosi kraljevstva s Rusijom su korisni svima i pomažu da vrata dijaloga s njom budu otvorena“, rekao je diplomata, a prenosi televizijski kanal „Arabija“.

Prema njegovim rečima, Saudijska Arabija nastavlja dijalog s Kijevom i Moskvom, da bi pronašla rešenje, mada su problemi među njima složeni.

22.46 - Blinken upozorio Van Jia na posledice ako Kina podrži specijalnu vojnu operaciju Rusije

Američki državni sekretar Entoni Blinken upozorio je Vang Jia, šefa kancelarije Komisije za spoljne poslove Centralnog komiteta KPK, na posledice ukoliko Kina pruži materijalnu pomoć Rusiji u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini, saopštio je Stejt department.

Šefovi diplomatija dveju zemalja sastali su se na marginama Minhenske konferencije o bezbednosti prvi put nakon incidenta s kineskim aerostatom iznad američke teritorije koji se dogodio u februaru.

„Državni sekretar je upozorio na posledice ukoliko Kina pruži materijalnu pomoć Rusiji (u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini) ili podršku u sistemskom zaobilaženju sankcija“, navodi se u saopštenju Stejt departmenta na zvaničnom sajtu.

21.45 - Moskva će odgovoriti na odluku Holandije o smanjenju ruske diplomatske misije

Rusija će odgovoriti na odluku Holandije da smanji broj osoblja u ruskoj diplomatskoj misiji, rečeno je agenciji RIA Novosti u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova.

Holandska vlada saopštila je ranije  da će desetak ruskih diplomata morati da napusti zemlju u roku od dve nedelje.

"Kada je reč o saopštenjima ruske strane, Rusija će uputiti adekvatan odgovor", rečeno je u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova. 

19.53 - „Mnoge zemlje su ustanovile da njihove armije nemaju ispravne tenkove koje mogu da pošalju Ukrajini".

Britanski ministar odbrane Ben Volas je priznao da su mnoge evropske zemlje koje su Kijevu obećale tenkove otkrile tokom kontrole naoružanja da je oprema u skladištima neispravna: „Mnoge zemlje su ustanovile da njihove armije nemaju ispravne tenkove koje mogu da pošalju Ukrajini.“

18.37 - Lider LNR: Situacija u Kremenoj i Svatovu veoma složena

Situacija na području Kremene i Svatova je veoma složena, rekao je novinarima vršilac dužnosti lidera Luganske Narodne Republike Leonid Pasečnik.

„Na području Kremene i Svatova je veoma složena situacija. Blizu je linija kontakta. Teškoće stvara to što zbog te blizine na to područje doleću praktično sve vrste municije“, rekao je Pasečnik.

17.26 - Orban: Nijedan građanin Brisela nije poginuo u Ukrajini, Mađari jesu

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je danas, u svom redovnom govoru o stanju mađarske nacije za prošlu godinu, održanom u Varkert bazaru u Budimpešti, da nijedan građanin Brisela nije dao svoj život u ratu u Ukrajini, ali da to nije slučaj sa Mađarima.

Orban je napomenuo da se rat vodi pred vratima Mađarske, prenosi mađarska agencija MTI.

AP Photo/Markus Schreiber
Viktor Orban

17.20 - London i Vašington: Sukob u Ukrajini je globalni

Premijer Velike Britanije Riši Sunak i potpredsednik SAD Kamala Haris nakon sastanka u Minhenu nazvali su sukob u Ukrajini globalnim.

„Sunak i Haris su se složili da je rat (predsednika Rusije Vladimira) Putina u Ukrajini globalni rat, kako s tačke gledišta na uticaj na prehrambenu i energetsku bezbednost, tako i tačke gledišta na njegove posledice za međunarodno priznate norme“, navedeno je u saopštenju britanske vlade.

16.33 - Ukrajina ojačala odbranu duž granice s Belorusijom

Komandant ukrajinskih združenih vojnih snaga Sergej Najev saopštio je da ukrajinska vojska nastavlja da pojačava severnu granicu, povećavajući broj minskih prepreka.

„Procenjujemo nivo vojne pretnje imajući u vidu snage koje se sada nalaze na teritoriji Belorusije. Uspeli smo znatno da pojačamo severnu granicu. Stvorili smo sistem inžerskih prepreka, pre svega minskih, povećavši nekoliko desetina puta njihovu količinu duž državne granice. Formirali smo sistem odbrambenih granica i položaja“, rekao je Najev.

Ranije je šef regionalne vojne administracije Rovenske oblasti Vatalij Kovalj rekao da će na granici Ukrajine i Belorusije biti postvaljen savremeni bezbednosni sistem, sačinjen od termo-kamera.

AP Photo/Libkos
 

16.09 - Minhen: Zemlje G7 snažno podržale Ukrajinu

Ministarstvo spoljnih poslova Japana saopštilo je da su ministri spoljnih poslova sedam najrazvijenih zemalja sveta (G7) danas na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji ponovo snažno podržali Ukrajinu koja se bori protiv ruske invazije i pozvali druge zemlje da prestanu da podržavaju Moskvu.

Prema saopštenju japanskog Ministarstva spoljnih poslova, predstavnici G7 su osudili "neodgovornu" retoriku Rusije vezanu za pretnje Moskve da će upotrebiti nuklearno oružje u ratu protiv Ukrajine i označili je za "nedopustivu", prenosi agencija Kjodo.

15.40 - Finski ministar: Mogli bismo da uđemo u NATO bez čekanja Švedske

Finski ministar odbrane Miko Savola rekao je danas da bi njegova zemlja mogla da se pridruži NATO bez čekanja Švedske, čije je članstvo zasad pod upitnikom zbog protivljenja Turske.

Savola je rekao za AP da bi Finska volela da dve zemlje uđu u NATO zajedno, ali i da neće kočiti proces ukoliko Ankara odluči da dopusti Finskoj, a ne i Švedskoj.

- Ne, ne, onda ćemo se učlaniti - kazao je Savola.

On je dodao i da je Švedska najbliži partner Helsinkiju, da skoro svake nedelje njihove vojske vežbaju zajedno i da imaju duboku saradnju.

- Ipak, sve je u rukama Turske - dodao je on.

Pixabay
 

15.15 - Saljdo: Herson će uskoro ponovo pod kontrolom Rusije

Herson će ponovo biti pod kontrolom Rusije vrlo uskoro, rekao je novinarima vršilac dužnosti gubernatora Hersonske oblasti Vladimir Saljdo.

- Često me pitaju u poslednje vreme, šta mislim u vezi s Hersonom. Mislim da će u najbliže vreme, sada već vrlo ubrzo, Herson biti ponovo u punom sastavu Hersonske oblasti i Ruske Federacije - rekao je Saljdo.

Desna obala Hersonske oblasti, uključujući grad Herson, od novembra je pod kontrolom ukrajinske vojske.

14.55 - London najavio vojnu podršku Kijevu

Velika Britanija je u 2022. godini pružila Ukrajini vojnu pomoć u vrednosti od 2,5 milijardi evra, a ove godine pomoć će biti istog ili većeg obima, rekao je britanski premijer Riši Sunak.

- Velika Britanija će biti prva strana koja će Ukrajini obezbediti oružje dugog dometa - rekao je Sunak na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

14.37 - Kuleba: Saveznici će isporučiti Ukrajini borbene avione, to je pitanje trenutka

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba izjavio je danas da je siguran da će saveznici na kraju isporučiti borbene avione kako bi joj pomogli da se odbrani od Rusije.

- Rizikovaću da kažem da će Ukrajina dobiti avione, to je pitanje vremena i procedure - rekao je Kuleba na konferenciji za novinare na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, preneo je Rojters.

AP Photo/Carolyn Kaster, Pool
Dmitro Kuleba

13.57 - Blinken izneo smele tvrdnje: Ruske snage i zvaničnici počinili zločine protiv čovečnosti u Ukrajini

Na osnovu pažljive analize zakona i dostupnih činjenica, utvrdio sam da su pripadnici ruskih snaga i drugi ruski zvaničnici počinili zločine protiv čovečnosti u Ukrajini, izjavio je danas američki državni sekretar Entoni Blinken.

Pripadnici ruskih snaga počinili su egzekucije ukrajinskih muškaraca, žena i dece, mučili su civile u zatočeništvu premlaćivanjem, strujnim udarima i lažnim pogubljenjima, vršili su silovanja i zajedno sa drugim ruskim zvaničnicima deportovali su stotine hiljada ukrajinskih civila u Rusiju, uključujući i decu koja su nasilno odvojena od svojih porodica, naveo je Blinken, saopštio je Stejt department.

12.36 - Od početka rata u Ukrajini Nemačka zaplenila 5,32 milijardi evra Rusiji

Manje od godinu dana nakon početka ruskog napada na Ukrajinu, Nemačka je zaplenila rusku imovinu u vrednosti od 5,32 milijarde evra, rečeno je iz nemačkog ministarstva finansija listu "Velt am zontag".

U ovu sumu ulaze brojni ruski entiteti, među kojima je i Centralna banka Rusije, osim pojedinaca i kompanija na listi sankcija Evropske unije.

Iz ministarstva, međutim, nisu želeli da odgovore koliko je visoka zamrznuta imovina takozvanih oligarha u Nemačkoj, dodaje "Velt".

12.06 - Fon der Lajen: Udružiti snage sa vojnom industrijom da poveća pomoć Kijevu

AP Photo/Jean-Francois Badias
 

Evropska unija ima za cilj da udruži snage sa odbrambenim industrijama zemalja članica Unije da bi se ubrzala i povećala proizvodnja municije koja je preko potrebna na ratištu u Ukrajini i za dopunu domaćih vojnih zaliha, izjavila je danas predsednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

Fon der Lajen je istakla da EU treba da se udruži kao što je to učinila tokom pandemije korone za masovnu proizvodnju vakcine, a da sada treba da  ubrza i poveća proizvodnju standardizovane municije koja je, kako je rekla, "Ukrajini očajnički potrebna".

11.48 - Moravjecki: Poljska je spremna da pošalje Ukrajini svoje "migove"

Poljska je spremna da podrži Ukrajinu slanjem aviona tipa "mig", ali samo ukoliko se formira šira koalicija po ovom pitanju, na čelu sa SAD, rekao je poljski ministar Mateuš Moravjecki.

- Danas, možemo da razgovaramo o slanju naših "migova" u sklopu šire koalicije i spremni smo za to. Poljska, međutim, može biti samo deo veće koalcije, sa Amerikom na čelu - rekao je Moravjecki.

AP Photo/Michal Dyjuk
Mateuš Moravjecki

11.37 - Moskva optužila SAD da potpiruju eskalaciju rata i da su sada direktno uključeni

- Američki ratni huškači... šalju oružje u velikim količinama, pružaju obaveštajne podatke i direktno učestvuju u planiranju borbenih operacija - rekla je Marija Zaharova, portparolka ruskog ministarstva odbrane.

11.26 - Prvi ukrajinski bataljon prošao kroz petonedeljnu američku obuku

Pentagon je saošptilo da je prvi ukrajinski bataljon od 635 vojnika prošao kroz petonedeljnu američku obuku, učeći da upravljaju borbenim vozilo "bredli" u Nemačkoj.

U toku je obuka dodatnog bataljona, preneo je "Gardijan".

10.32 - Ruski vojnici: Ukrajinske snage su koristile municiju sa otrovnim supstancama

Pripadnici ukrajinskih snaga koristili su nedaleko od Ugljedara municiju sa nepoznatim otrovnim supstancama, rekli su za Sputnjik ruski vojnici.

- Ujutro 16. februara iznad položaja ruskih snaga kod Ugljedara pojavila su se dva neprijateljska helikoptera. Jedan je odmah oboren, a drugi je uspeo da bombarduje i da na naše položaje baci hemijski otrov - rekao je sagovornik agencije.

9.44 - Volas: Britanski lovci biće isporučeni Kijevu tek po okonačnju rata

Britanski ministar odbrane Ben Volas izjavio je da će Ukrajina dobiti moderne lovce tipa „jurofajter tajfun“ tek po završetku ruske vojne operacije.

Ministar je u intervjuu za nemački „Špigel“ rekao da brzih isporuka neće biti u ovom trenutku i najverovatnije u narednih pola godine.

AP Photo/Frank Augstein
Ben Volas

- Budimo pošteni, proći će mnogo vremena pre nego što neko isporuči Ukrajini lovce. Moderni avioni kao što je „jurofajter" biće isporučeni Ukrajini tek posle rata. Takav je konsenzus među zapadnim partnerima - rekao je Volas.

9.24 - Šolc razočaran u saveznike?

Nemački kancelar Olaf Šolc kritikovao je saveznike zbog toga što ne šalju tenkove Ukrajini iako su mesecima tražili od Nemačke da to uradi, piše „Fajnenšel tajms“.

Britanski dnevnik navodi da su novinari na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, koja je u toku, pitali Šolca da li on sada podstiče druge zemlje da isporučuju obećane tenkove.

- To pitanje treba da postavim drugima, posebno onima koji su tako insistirali da ja to uradim... - odgovorio je Šolc.

9.01 - Blinken razgovarao sa Berbokovom

Američki državni sekretar Entoni Blinken sastao se u Minhenu sa nemačkom ministarkom spoljnih poslova Analenom Berbok, sa kojom je razgovarao o saradnji i snažnoj podršci Ukrajini, uključujući vojnu, finansijsku i humanitarnu pomoć, saopštila je Bela kuća.

Saul Loeb/Pool via AP
Entoni Blinken

8.27 - Likvidirana Ukrajinka snajperista

Ruski snajperisti su na području LNR likvidirali Ukrajinku snajperistu koja je učestovavala u borbenim dejstvima, rekao je za Sputnjik komandant jedinice vazdušno-desantnih snaga.

7.59 - Barbašov: Kijev sprema provokaciju

Kijevski režim priprema provokaciju u mestu Snigirjovka koje je pod njihovom kontrolom, s ciljem da civile ubijene dok su oni gađali mesto predstave kao žrtve Oružanih snaga Rusije, rekao je šef administracije Snigrovskog regiona Hersonske oblasti Jurij Barbašov.

On je ukazao na intervju oblasnog tužioca koji je govorio o ekshumaciji tela 27 civila koji su, kako tvrdi, poginuli dok se mesto nalazilo pod kontrolom ruske vojske.

- Ukrajinska vojska je namerno i ciljano ubijala građane Snigirjovke i sada žrtve nameravaju da predstave za žrtve ruske vojske. Zvanično želim da kažem da su svi oni koji su bili privedeni zbog sumnje da su sarađivali sa ukrajinskom vojskom, dok su u gradu bile ruske snage, pušten bez ikakvih povreda što odlično znaju i ukrajinski organi i lokalno stanovništvo - rekao je on.

7.15 - Zelenski: Isporuka dalekometnih raketa Kijevu prestaje da bude tabu

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski tvrdi da se tabu na isporuku dalekometnih raketa Kijevu već ukida, da je stvorena „tenkovska koalicija“ i da, kako on tvrdi, svet razume važnost stvaranja „avijacione koalicije“ kada je reč o podršci Ukrajini.

„Već je stvorena tenkovska koalicija za Ukrajinu, već se ukida tabu na isporuku dalekometnih raketa, već imamo nove uspehe u naporima naše artiljerije i već je svet čuo koliko je potrebno radi svetske bezbednosti da se stvori avijaciona koalicija za Ukrajinu“, izjavio je Zelenski u video-obraćanju na svom Telegram kanalu.

7.00 - Bela kuća odbila da se izjašnjava o hipotetičkom napadu Kijeva na Krim

Pixabay
Bela kuća

Američke vlasti neće govoriti o hipotetičkoj podršci dejstvima Kijeva u vezi s Krimom, izjavio je predstavnik Bele kuće Džon Kirbi.

- Neću da se upuštam u hipotetička razmatranja, neću da iznosim hipotezu o potencijalnim operacijama koje mogu ili ne mogu da sprovedu Ukrajinci, to je pitanje za predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog i njegov tim - rekao je Kirbi novinarima.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike