SAD spuštaju loptu? Američki general tvrdi: Pregovori između Rusije i Ukrajine mogu početi svakog časa

16.02.2023

14:51

0

Obe strane se „prilično strogo drže svojih ciljeva“, što otežava situaciju, istakao je Mili

SAD spuštaju loptu? Američki general tvrdi: Pregovori između Rusije i Ukrajine mogu početi svakog časa
Mark Mili - Copyright AP Photo/Olivier Matthys, File

Mesecima nakon što su pregovori Rusije i Ukrajine prekinuti, američki general Mark Mili izjavio je da ne isključuje mogućnost njihovog skorog ponovnog pokretanja, piše „Fajnenšel tajms“.

- Ostalo je još nekoliko nedelja do proleća, ali ovo je samo horizont planiranja. Postoji mogućnost da svakog trenutka počnu mirovni pregovori - rekao je general odgovarajući na pitanje da li je trenutak za diplomatiju prošao.

Kako je istakao, obe strane se „prilično strogo drže svojih ciljeva“, što otežava situaciju.

Mili je dodao i da trenutni sukob odražava lekciju iz Drugog svetskog rata da se „agresija može zaustaviti samo odlučnošću, obuzdavanjem i vojnom moći“, iako je primetio da su ulozi sada veći sa nuklearnim arsenalom Rusije.

- U ovom konkretnom slučaju radi se o velikoj zemlji sa nuklearnim oružjem, tako da treba biti izuzetno oprezan - ocenio je američki general.

Stefani Reynolds/Pool Photo via AP, File
Entoni Blinken

Osim toga, znakovi spuštanja lopte primetili su se i u rečima američkog državnog sekretara Entonija Blinkena, koji je grupi eksperata rekao da Vašington ne „ohrabruje aktivno“ Ukrajinu da oduzme Krim od Rusije, preneo je „Politiko" u sredu.

Pomenuti medij citirao je četiri osobe upoznate sa razgovorom preko Zuma u kom je učestvovao najviši diplomata, koji je, prema njihovim rečima, istakao da bi takav potez bio „samo odluka Kijeva“.

 

Zapadni političari stalno govore da Ukrajina mora da pobedi Rusiju na bojnom polju i povećavaju isporuke naoružanja i vojne tehnike. Kremlj je na to odgovorio da vojna pomoć suštinski ništa neće rešiti, već će samo produžiti patnje ukrajinskog naroda. Prema rečima portparola predsednika Rusije Dmitrija Peskova, ciljevi specijalne operacije biće ostvareni, a njena budućnost i uspeh nisu upitni.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike