Eksplozije u pet ukrajinskih oblasti: "Primirje između Rusije i Ukrajine prošle godine je sprečio Zapad"

11.02.2023

23:53

0

Autor: 24sedam

Pratite sva dešavanja na istoku Evrope uz 24sedam

Eksplozije u pet ukrajinskih oblasti: "Primirje između Rusije i Ukrajine prošle godine je sprečio Zapad"
Sukob Rusije i Ukrajine - Copyright AP Photo/David Goldman/Kostiantyn Liberov Profimedia

Uskoro će godinu dana od sukoba u Ukrajini. Danas je 354. dan.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš upozorio je da su izgledi za mir u Ukrajini sve manji, dok verovatnoća dalje eskalacije sukoba raste.

Borbe se nastavljaju, a najžešće su oko Bahmuta.

Ruska armija napreduje u harkovskoj oblasti i Donbasu, a ukrajinske snage gađaju grad Donjeck.

Najvažnije činjenice

U toku je 354. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Ukrajina provodi zimu bez struje

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Rusi se osvetili za napad u Makejevki, pa su u Kramatorsku likvidirali 600 ukrajinskih vojnika

- Evropska unija uvela devet paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

00.52 - Hvala na pažnji!

Najnovije informacije iz Ukrajine pratite sa nama i sutra.

23.59 - Balon i izviđački dron uplašio Ukrajince

Ratno vazduhoplovstvo Ukrajine, komanda Istok, saopštilo je da su ruske Vazdušno-kosmičke snage koristile danas balone sa ugaonim reflektorima i izviđački dron iznad Dnjepropetrovske oblasti. Dejstvovala je PVO. Nije naveden rezultat akcije.

23.00 - Berluskoni okrivio Zelenskog za rat sa Rusijom

Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni izjavio je danas da ne bi tražio da se sastane sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim da je i danas premijer Italije, jer ukrajinskog predsednika smatra krivcem za rat sa Rusijom. 

AP Photo/Gregorio Borgia
 

- Nikada ne bih išao da razgovaram sa Zelenskim dok se razara njegova zemlja i ginu vojnici i civili - rekao je Berluskoni novinarima posle glasanja na regionalnim izborima u Lombardiji, prenosi Rojters.

22.50 - "Primirje između Rusije u Ukrajine prošle godine je sprečio Zapad"


Zaključivanje primirja između Ukrajine i Rusije prošlog proleća sprečio je Zapad, rekao je portparol beloruskog Ministarstva spoljnih poslova Anatolij Glaz kanalu STV.

Prema njegovim rečima, informacije o umešanosti Zapada stigle su iz više pouzdanih izvora.

AP Photo/Alexei Alexandrov


- Nekoliko visokih zvaničnika nam je reklo da su zapadni partneri saopštili, između ostalog, ukrajinskom predsedniku Zelenskom, da u ovoj fazi treba prekinuti mirovne pregovore - rekao je Glaz.

21.43 - Eksplozije odjekuju u Kupjansku, Harkovska oblast, Nikolajevu, Družkovki, Kramatorsku...

20.44 - Kuleba: 24. februara veliki događaju u međunarodnoj politici

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba najavio je 24. februara „velike događaje” u međunarodnoj politici.

- 23. i 24. februara u Njujorku će se desiti 'veliki događaji'... Biće mnogo važnih političkih signala, biće odluke o sankcijama, oružju, biće simboli jedinstva, i to na svim nivoima - rekao je on, prenosi televizija TSN.

20.01 - Artjomivsk se zatvara za civile

Komandant Oružanih snaga Ukrajine, sa kodnim imenom „Mađar“ rekao je da će od 13. februara Bahmut (Artjomivsk) biti zatvoren za sve civile, uključujući i dobrovoljce, piše list „Strana.ua“.

Prema njegovim rečima, u grad će se moći ući samo uz posebne propusnice. Glavni cilj ove odluke je „da se osigura bezbednost civila od neprijateljskih diverzantskih grupa koje prodiru u grad“, tvrdi Mađar. On je dodao da će meštanima koji su ostali u Bahmutu pomoći vojska.
On je naglasio da se ulične borbe nastavljaju na obodima istočnih i južnih delova Bahmuta.

19.05 - Eksplozija u Dnjepropetrovsku

U ovoj oblasti je objavljena vazdušna opasnost.

Profimedia
 

18.25 - Rojters: U Nemačku je stiglo 60 američkih borbenih vozila "Bredli" namenjenih Ukrajini.

17.30 - U Marijupolju se gradi baza ruske Crnomorske flote

Gradonačelnik Marijupolja Oleg Morgun rekao je da se nada da će u tom gradu biti izgrađena baza ruske Crnomorske flote.

AP Photo
 


Prema njegovim rečima, baza može biti smeštena na teritoriji Azovskog brodogradilišta. On je istakao da je u kompaniji ostala sva neophodna oprema. Gradonačelnik Marijupolja je nakon inspekcije postrojenja uverio da će sve funkcionisati kako treba.

16.11 - "Kredi Svis" zamrzla trećinu ruske imovine u Švajcarskoj

Jedna od najvećih švajcarskih banaka „Kredi Svis“ blokirala je ili zamrzla više od trećine ruske imovine registrovane u Švajcarskoj – 17,6 milijardi franaka (više od 19 milijardi dolara), piše lokalni „Zontag cajtung“, pozivajući se na informacije dobijene od banke.

16.01 - Duda: Rusija pobeđuje ako Ukrajina ne dobije pomoć

Rusija može da pobedi u sukobu u Ukrajini ako Kijev ne dobije hitnu podršku, izjavio je poljski predsednik Andžej Duda u intervjuu za „Figaro“.

Odgovarajući na pitanje da li Rusi mogu da izađu iz sukoba kao pobednici, Duda je rekao da je to moguće.

- Da, mogu, ukoliko Ukrajina hitno ne dobije pomoć. Ako ne pošaljemo oružje Ukrajini u narednim nedeljama, Putin bi mogao da pobedi - dodao je poljski lider.

AP Photo/Markus Schreiber
Andžej Duda

15.58 - Zelenski uveo sankcije za još 200 državljana Rusije

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski potpisao je odluku Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine da uvede sankcije za 200 ruskih državljana.

Sankcije, između ostalog, uključuju zamrzavanje imovine; ograničenje trgovačkih operacija; ograničenje, delimični ili potpuni prekid tranzita resursa, letova i transporta preko teritorije Ukrajine; sprečavanje povlačenja kapitala iz Ukrajine; obustavljanje ekonomskih i finansijskih obaveza; ukidanje ili suspenzija posebnih dozvola za korišćenje ruda; zabrana učešća u privatizaciji i zakup državne imovine.

Sankcije se uvode na 50 godina.

14.52  - Lavrov: Zvaničnici SAD priznaju da stoje iza eksplozija na Severnom toku, pa se i slade

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da su američki zvaničnici "suštinski, kroz svoje izjave, priznali da su eksplozije na gasovodu Severni tok delo SAD i da o tome pričaju sa zadovoljstvom".

Maxim Shipenkov/Pool Photo via AP
Sergej Lavrov

13.51 - Sijarto: Mađarska neće podržati deseti paket sankcija Rusiji

Mađarska se protivi ideji da EU uvede deseti paket sankcija Rusiji, kao i svim ostalim EU sankcijama, jer nisu pomogle da se dostigne mir u Ukrajini, ali su zato naškodile evropskoj ekonomiji, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

- Sankcije su potpuno promašile poentu - rekao je Sijarto, dodajući da deseti paket EU sankcija o kojima se razgovara u Briselu su "iste kao i prethodnih devet, i da će naneti samo veću štetu Evropljanima.

12.31 - Ruske snage zauzele selo kraj Bahmuta

Ruske snage su zauzele selo Krasnaja Gora blizu Bahmuta, saopštio je osnivač privatne vojne kompanije Vagner, Jevgenij Prigožin.

- Krasnuju Goru su danas zauzele jurišne jedinice grupe Vagner - rekao je  Prigožin, prema tvrdnjama Telegram kanala njegove pres službe.

11.48 - Zelenski potpisao ukaz o formiranju Černigovske gradske vojne uprave

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski potpisao je ukaz o formiranju Černigovske gradske vojne uprave.

- Generalni štab Oružanih snaga Ukrajine, Černigovska oblasna državna uprava treba da u skladu sa Zakonom o pravnom režimu ratnog stanja sprovede mere u vezi sa formiranjem vojne uprave navedene u članu 1. ovog ukaza - navodi se u dokumentu.

AP Photo/Olivier Matthys
 

10.11 - Ostin i Reznikov o prioritetima novog sastanka saveznika u Briselu

Američki ministar odbrane Lojd Ostin i njegov ukrajinski kolega Aleksej Reznikov, razgovarali su o prioritetima predstojećeg sastanka saveznika Ukrajine, u utorak u Briselu, potvrdile su obe strane.

Ostin i Reznikov su razgovarali o važnosti isporučivanja obećanih sredstava što je brže moguće, naveo je u saopštenju portparol Pentagona general Patrik Rajder.

10.00 - Britanci će proizvoditi oružje u Ukrajini?

Zvaničnici britanske odbrambene industrije razmatraju sa ukrajinskim kolegama proizvodnju britanskog oružja na teritoriji ove zemlje, piše "Telegraf“.

- Britansko oružje i vojna vozila mogli bi se proizvoditi u Ukrajini u skladu sa planovima koji će značiti produbljivanje veza ove zemlje sa NATO-om - navodi se u članku.

8.09 - Zelenski nastavio sa otkazima, smenjen zamenik komandanta Garde

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da je izdao ukaz kojim se smenjuje zamenik komandanta Nacionalne garde Ruslan Dzjuba i dodao da će njegovo nastojanje da "pročisti" vladu biti nastavljeno.

Prethodnih nedelja smenjeno je nekoliko desetina državnih zvaničnika, a počele su i obimne istrage o počinjenim krivičnim delima pojedinaca. Evropska unija je ranije saopštila da je rešavanje korupcije jedan od uslova da se Ukrajina priključi evropskom bloku. Kada je reč o smenjivanju Dzjube, u ukazu se ne navode razlozi za smenu.

Profimedia/Ukrainian Press Office/SIPA
 

7.15 - Obuka ukrajinskih tenkista za upravljanje i održavanje tenkova 

Obuka za rukovanjem „leopard 2“ tenkovima počinje sledeće nedelje, ali za sada će uspeti Ukrajince da obuče samo osnovnim stvarima, piše „Špigel“ pozivajući se na svoje izvore.

Bundesver namerava da sprovede ubrzanu obuku kako bi ukrajinske posade u roku od šest do osam nedelja bili obučeni za primenu nemačkog tenka.

Obuka će biti osnovna jer inače kompletna obuka traje nekoliko godina.

 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike