Rusija proterala četvoricu austrijskih diplomata: Nulandova najavila novi paket sankcija do 24. februara (FOTO)

16.02.2023

23:33 >> 23:35

0

Autor: 24sedam

Pratite sva dešavanja na istoku Evrope uz 24sedam

Rusija proterala četvoricu austrijskih diplomata: Nulandova najavila novi paket sankcija do 24. februara (FOTO)
Sukob Rusije i Ukrajine - Copyright AP Photo/David Goldman/Kostiantyn Liberov Profimedia

Sukob u Ukrajini je ušao u 358. dan.

Najteže borbe vode se kod Bahmuta i Zaporožja.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski upozorio je Ukrajince da je još rano proglasiti pobedu na "energetskom frontu“, iako se uspešno obnavljaju sistemi za proizvodnju struje.

Poljski predsednik Andžej Duda izjavio je da je Kijevu hitno potrebno zapadno oružje. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, s druge strane, istakao je da su američki zvaničnici priznali da stoje iza eksplozija na Severnom toku.

Najvažnije činjenice

U toku je 358. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Ukrajina provodi zimu bez struje

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Rusi se osvetili za napad u Makejevki, pa su u Kramatorsku likvidirali 600 ukrajinskih vojnika

- Evropska unija uvela devet paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

00.00 - Laku noć, čitamo se i sutra

Najnovije informacije iz Ukrajine čitajte i sutra sa nama. Hvala na pažnji! Laku noć!

23.50 - Bugarski novinar o energetici: Prodavaće nam američke sveće i uveravati nas da je mrak „demokratski“

 

23.46 - Eksplozije u Harkovu

Za sada nema više informacija.

22.36 - Formirana prva poljska jedinica

U Ukrajini je počela da se formira prva poljska specijalna jedinica, potčinjena ukrajinskom Ministarstvu odbrane, objavio je poljski informativni portal Onet.

Prema njegovim rečima, ova specijalna jedinica biće deo Oružanih snaga Ukrajine i zvaće se Poljska dobrovoljačka legija, Formira je državljanin Poljske. Planirano je da se jedinica, koju čini nekoliko desetina ljudi, bavi izviđanjem i sabotažom.

Vrbovanje vrše specijalisti iz Poljske i Ukrajine. Glavni uslovi za prijem su obuka i odsustvo problema sa alkoholom i drogom. Kontakt podaci za one koji žele da se pridruže ovoj grupi biće objavljeni uskoro.

Planirano je da se stvori centar za regrutaciju novih članova, uključujući i u Poljskoj, ali ova inicijativa još nije dogovorena sa vlastima zemlje.

Baza poljske jedinice nalazi se na tajnom mestu u blizini Kijeva. Navodi se da se određeni broj pripadnika specijalnih snaga već priprema za borbene zadatke.

21.05 - Nove sankcije Rusiji?

SAD i druge članice Grupe sedam najrazvijenijih država uvešće novi paket sankcija Rusiji oko 24. februara, rekla je zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland.

Prema njenim rečima, novi veliki paket zapadnih sankcija Moskvi biće usmeren, pre svega, na prekid isporuka tehnologija Rusiji.
Prema rečima Nulandove, kolektivni Zapad razmatra sudbinu zamrznutih sredstava Rusije i smatra da Moskva „treba da plati“ za uništenje ukrajinske infrastrukture.

19.32 - Sunak i Duda: Važno je pojačati podršku Ukrajini narednih nedelja

Britanski premijer Riši Sunak i poljski predsednik Andžej Duda složili su se danas da je važno pojačati podršku Ukrajini narednih nedelja, saopšteno je iz Sunakove kancelarije.

- Obojica su saglasna da je potrebno da se podrška Ukrajini ubrza narednih nedelja  - navodi se iz Sunakove kancelarije, preneo je Rojters.

Dvojica lidera su razgovarala i o obuci ukrajinskih pilota po standardnima NATO, a koja će uskoro početi u Britaniji.
 

19.16 - Nove sankcije do 24.februara

SAD i druge članice Grupe sedam najrazvijenijih država uvešće novi paket sankcija Rusiji oko 24. februara, rekla je zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland.

Prema njenim rečima, novi veliki paket zapadnih sankcija Moskvi biće usmeren, pre svega, na prekid isporuka tehnologija Rusiji.

AP Photo/Susan Walsh, Pool


Prema rečima Nulandove, kolektivni Zapad razmatra sudbinu zamrznutih sredstava Rusije i smatra da Moskva „treba da plati“ za uništenje ukrajinske infrastrukture.

18.50 - Portparol UN: Isključenje Rusije ne doprinosi miru

Stefan Dužarik, portparol generalnog sekretara UN, smatra da pozivi na isključenje Ruske Federacije iz organizacije ne doprinose miru u Ukrajini – TASS.
 

AP Photo/Bebeto Matthews
 

17.59 - Ruska duma usvojila zakon o raskidu sporazuma Saveta Evrope

Ruska Državna duma usvojila je danas zakon o ukidanju međunarodnih sporazuma Saveta Evrope koji se tiču Rusije.

Zakon je donet na predlog predsednika Rusije Vladimira Putina i tiče se ukupno 21 dokumenta, među kojima su Konvencija za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, Konvencija o suzbijanju terorizma i Povelja Saveta Evrope, prenose RIA Novosti.

- U vezi sa prekidanjem članstva Rusije u Savetu Evrope, od 16. marta 2022. godine pomenuti međunarodni sporazumi smatraće se prekinutim kada se radi o Rusiji - navodi se u dokumentu.

16.44 - Vraćen 101 ruski vojnik

Iz ukrajinskog zarobljeništva u Rusiju je vraćen 101 ruski vojnik, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

„Danas, 16. februara, nakon pregovora sa teritorije koja je pod kontrolom kijevskog režima vraćen je 101 ruski vojnik. Oni su u zarobljeništvu bili u životnoj opasnosti“, navodi se u saopštenju.

Avionima vojno-transportne avijacije Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije oslobođeni vojnici biće prebačeni u Moskvu na lečenje i oporavak.

15.07 - Moldavija: Pronađeni ostaci rakete kod granice sa Ukrajinom

Moldavska policija pronašla je danas ostatke rakete na severu zemlje, u blizini granice sa Ukrajinom. 

Ostaci rakete pronađeni su nekoliko sati nakon što je Rusija izvela raketne napade u Ukrajini. 

Ovo je, koliko je do sada poznato, četvrti put od novembra prošle godine da su ostaci rakete pronađeni u Moldaviji, otkako je Rusija započela napade u Ukrajini pre skoro godinu dana, prenosi Rojters.

14.49 - Rusija proterala četvoricu austrijskih diplomata

Pixabay
 

Rusija je danas saopštila da je proterala četvoricu austrijskih diplomata nakon što je Beč takođe proterao četvoricu ruskih zbog navodne špijunaže.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova u saopštenju je navelo da je Beč proterivanjem ruskih diplomata preduzeo ''neprijateljski i neopravdan korak'' i da ruši prethodnu poziciju Austrije kao, kako je navedeno, poštovane, nepristrasne i neutralne države.

13.46 - EP glasao protiv prekida vatre u Ukrajini, pozvao na brže slanje oružja

Evropski parlament je tokom glasanja u četvrtak u Strazburu o rezoluciji povodom obeležavanja godišnjice pokretanja specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini odbacio amandman kojim se EU poziva na pregovore.

Član rezolucije, u kojem se navodi da EP smatra da je „pobeda Ukrajine moguća samo kroz kontinuirano i stalno povećanje isporuka Ukrajini svih vrsta naoružanja bez izuzetka“, predloženo je da se zameni pozivom Evropskoj uniji „da učini napore da se obezbedi prekid vatre i pregovori“ uz uzimanje u obzir mogućeg multilateralnog formata za rešavanje situacije koji je predložio brazilski predsednik Luis Injasio Lula da Silva. Parlamentarci su odbacili ovaj amandman.

Poslanici EP su danas na plenarnoj sednici u Strazburu većinom glasova usvojili antirusku rezoluciju u kojoj se zemlje EU pozivaju da povećaju i ubrzaju isporuke svih vidova naoružanja Ukrajini.

Za rezoluciju je glasalo 444 poslanika, dok je protiv bilo njih 26.

AP Photo/Jean-Francois Badias
 

13.26 - EK počinje da radi na rekonstrukciji Ukrajine

Evropska komisija počinje svoje aktivnosti na rekonstrukciji Ukrajine, a evropski komesar za životnu sredinu Virginijus Sinkevičijus danas i sutra boraviće u Kijevu kako bi razgovarao o tome, ali i o inicijativi Feniks.

- Inicijativa Feniks podstiče rad na rekonstrukciji ukrajinskih gradova. Kao prvi korak, povezaće ukrajinske gradove sa gradovima EU kako bi razmenili iskustva na u klimatskoj neutralnosti, energetskoj efikasnosti i niskom uticaju na životnu sredinu - saopštila je EK. 

13.19 - Ruska duma usvojila zakon o raskidu sporazuma Saveta Evrope

Ruska Državna duma usvojila je danas zakon o ukidanju međunarodnih sporazuma Saveta Evrope koji se tiču Rusije.

Zakon je donet na predlog predsednika Rusije Vladimira Putina i tiče se ukupno 21 dokumenta, među kojima su Konvencija za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, Konvencija o suzbijanju terorizma i Povelja Saveta Evrope, prenose RIA Novosti.

- U vezi sa prekidanjem članstva Rusije u Savetu Evrope, od 16. marta 2022. godine pomenuti međunarodni sporazumi smatraće se prekinutim kada se radi o Rusiji - navodi se u dokumentu.

12.40 - Reznjikov i Stoltenberg se dogovorili o modernizovanju sistema nabavki

Ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov izjavio je da se dogovorio sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom o modernizovanju sistema nabavki za ukrajinsko Ministarstvo odbrane u skladu sa standardima agencije za nabavke NATO-a.

12.31 - Stoltenberg pozvao Tursku da što pre ratifikuje zahteve za članstvo Finske i Švedske

AP Photo/Alexandru Dobre
Jens Stoltenberg

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je danas Tursku da ratifikuje zahteve Finske i Švedske za članstvo u NATO i ocenio da su te dve zemlje učinile dovoljno da ispune zahteve Ankare za suzbijanje ekstremizma.

Stoltenberg je u Ankari, na konferenciji za novinare sa šefom turske diplomatije Mevlutom Čavušogluom, osudio paljenje Kurana na protestu u Švedskoj, ali je naglasio da to nije protivzakonito u Evropi, prenosi AP.

- Moj stav je da oba (zahteva) sada mogu da se ratifikuju. Ali glavno pitanje nije da li su istovremeno ratifikovani, glavno pitanje je da se (zahtevi) Finske i Švedske ratifikuju što je pre moguće - rekao je Stoltenberg.

11.55 - Zelenski se zahvalio Norveškoj zbog velikog paketa pomoći

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski zahvalio je danas norveškim poslanicima zbog donošenja odluke o odobravanju paketa pomoći Ukrajini u iznosu od oko sedam milijardi dolara u periodu od pet godina.

AP Photo/Efrem Lukatsky
Vladimir Zelenski

Govoreći putem video-linka, Zelenski je rekao da pozdravlja tu odluku Norveške bez presedana, preneo je Rojters.

Paket, najavljen 6. februara, najveći je program pomoći koji je Norveška ikada obezbedila nekoj drugoj državi.

11.06 - Zemlje EU nisu uspele da se dogovore oko novog paketa sankcija Rusiji

Zemlje Evropske unije nisu uspele da postignu dogovor o novom paketu antiruskih sankcija na sastanku ambasadora u sredu, a pitanje sintetičkog kaučuka postalo je ključna tačka, preneo je „Politiko".

10.43 - Gruško: Ako Eu konfiskuje rusku imovinu, Moskva će preduzeti adekvatne mere

Ukoliko EU donese odluku o konfiskaciji zamrznutih ruskih sredstava u korist Kijeva, Rusija će preduzeti mere u cilju zaštite svojih interesa, rekao je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško.

- To što radi EU je apsolutno nezakonito i mnoge zemlje sumnjaju u supeh takvog poteza i njegove usklađenosti sa međunarodnim normama - rekao je Gruško.

10.35 - Lukašenko: Belorusija će se boriti zajedno sa Rusijom u slučaju direktne agresije

Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Aleksandar Lukašenko

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da je Belorusija spremna da se bori zajedno sa Rusijom samo u slučaju agresije na njegovu zemlju, javila je agencija Belta.

- Spreman sam da se borim zajedno sa Rusima sa teritorije Belorusije samo u jednom slučaju: ako bar jedan vojnik dođe na teritoriju Belorusije iz Ukrajine da ubije moj narod - rekao je Lukašenko. 

On je istakao da bi u slučaju agresije na Belorusiju odmazda bila najteža.

Lukašenko je upozorio da će u tom slučaju rat dobiti sasvim drugačiji karakter i napomenuo da se to ne tiče samo Ukrajine, već i drugih suseda, preneo je TASS.

10.09 - Japan će pozvati ukrajinskog šefa diplomatije na sastanak G7

Japanski ministar spoljnih poslova Jošimasa Hajaši najavio je da će Japan pozvati ukrajinskog šefa diplomatije Dmitra Kulebu na sastanak ministara spoljnih poslova Grupe sedam (G7) koji će biti održan u Nemačkoj 18. februara, objavio je danas Kjodo. 

Kao organizator skupa i predsedavajući samita G7 ove godine, Japan se takođe sprema da bude domaćin samita G7 onlajn 24. februara, povodom godišnjice ruske invazije na Ukrajinu, javila je ranije ovog meseca agencija Kjodo.

AP Photo/Carolyn Kaster, Pool
Dmitro Kuleba

Očekuje se da će mere podrške Ukrajini i sankcije prema Rusiji biti glavni prioritet za lidere G7, preneo je Rojters.

9.05 - Rusija zahteva od Amerike da dokaže da nije umeštana u sabotažu Severnog toka

Moskva neće dozvoliti Sjedinjenim Državama da prećutkuju situaciju u vezi sa napadom na gasovode „Severni tok“, saopštila je ruska ambasada u Americi.

8.30 - Nastavlja se opsada Artjomovska

Ruske jedinice zauzele su sve uzvišice u okolini Artjomovska (Bahmut), izjavio je savetnik v.d. šefa DNR Igor Kimakovski.

- Ostao je faktički jedan mali koridor, koji takođe kontrolišemo mi, što značajno otežava njihov manevar za dovođenje ljudstva i municije - rekao je Kimakovski za emisiju „Solovjov uživo“.
Prema njegovim rečima, u oblasti Artjomovska primećeno je mnogo stranih plaćenika.

8.10 - Izraelski ministar spoljnih poslova stigao u Kijev

Izraelski ministar spoljnih poslova Eli Koen doputovao je u Kijev gde će se sastati sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim.

Ovo je prva poseta nekog izraelskog zvaničnika tog ranga od početka specijalne operacije ruske vojske.

7.15 - Bajdenova administracija je protiv slanja borbenih aviona

AP Photo/Patrick Semansky

Administracija predsednika SAD se oštro protivi slanju borbenih aviona u Ukrajinu, rekla je američka ambasadorka pri NATO-u Džulijan Smit televiziji Si-En-En.

Ona je, međutim, napomenula da svaka zemlja alijanse ima pravo da sama odluči „koji doprinos želi da da” onome što se dešava u Ukrajini.

7.00 - Vazdušna uzbuna u Dnjepropetrovskoj oblasti

U Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine proglašena je vazdušna uzbuna, saopštio je načelnik Dnjepropetrovske vojne uprave Sergej Lisak.

Kako je napisao na svojoj stranici na telegramu, bespilotne letelice-kamikaze kreću se ka regionu. Paralelno s tim, sirene za uzbunu čuju se i u delu Zaporoške oblasti koju kontrliše Kijev.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike