Šta je sve otkrio novinar koji je rekao da je Bajden naredio uništenje Severnog toka? "To je sve veoma glupo" (VIDEO)

14.02.2023

20:19

0

Autor: N. Pavlović

Džo Bajden mora da odgovara, smatra Simor Herš

Šta je sve otkrio novinar koji je rekao da je Bajden naredio uništenje Severnog toka? "To je sve veoma glupo" (VIDEO)
Simor Herš izneo nove informacije o Severnom toku - Copyright Profimedia/Swedish Coast Guard via AP

Poznati američki novinar, Simor Herš, našao se na udaru kritika nakon što je objavio tekst u kome tvrdi da su SAD odgovorne za uništenje gasovoda Severni tok.

Podsetimo, Herš se odlučio da otvori nalog na platform "Substack" gde je objavio tekst, a tradicionalni mediji su njegova saznanja uglavnom ignorisali.

Herš se potom oglasio u podkastu "War Nerd" u kome je pozvao američkog predsednika, Džoa Bajdena, da prizna američkom narodu da je njegova administracija umešana u sabotažu koja se odigrala 26. septembra prošle godine.

Novinar je napisao da su američki ronioci postavili eksploziv na gasovode tokom jedne vojne vežbe NATO, a aktiviran je tri meseca kasnije.

Herš tvrdi da se zapadni mediji ne bave ovom temom jer smatraju da se time podržava Rusija.

Ipak, kako je napomenuo, iako je uništenje Severnog toka bilo "kolosalno loše", napad američke vlade na ključnu evropsku infrastrukturu nije tehnički nezakonito prema međunarodnom pravu.

AP Photo/Bob Daugherty
Simor Herš nakon što je dobio Pulicerovu nagradu za pisanje o Mi Laju

- Morsko pravo je veoma zanimljivo. Postoje sporazumi koji datiraju od 1884. godine kada smo počeli da postavljamo kablove preko okeana. Međutim, nema zakona koji kaže da je zabranjeno dići gasovod u vazduh. Takav zločin se nikada nije razmatrao. Ali, svakako postoje zakoni o štetama, ukoliko oštetite gasovod. A u pitanju je gasovod čija će popravka, prema proceni švajcarske kompanije, koštati 1,5 milijardi dolara - rekao je.

Herš je istakao da Bajden gas vidi kao oružje. 

- Mislili su dokle god Rusija prodaje toliko gasa, naoružaće se ukoliko... i izbio je rat. Bajden želi ovaj rat. Ne pitajte me zašto predsednici žele rat. Mislim da je to dobro za njihov rejting. Ne znam - rekao je.

"Rat o kome slušam, nije rat o kome čitam"

Inače, brojni mediji poput Njujork tajmsa i Vašington posta su se obrušili na Herša jer se u kontroverznom tekstu pozvao na jednog izvora, upućenog u planiranje napada na Severni tok, koga, naravno, ne želi da otkrije.

- Oni su zainteresovani samo da se otkrije ko je to. Mislim da oni žele da ja kažem njegovo ime i pomognem da se strpa u zatvor, što bi okončalo moju karijeru. Ni pod kojim okolnostima ne bih odao ko mi je izvor - dodao je.

Prema njegovim rečima, mejnstrim zapadni mediji nemaju "čoveka iznutra", kada je reč o ratu u Ukrajini.

Profimedia
Prizor nakon eksplozije gasovoda Severni tok

- Pod velikom sam paljbom, ali imam izvor i to je moj posao, je li tako? Mislim da oni nemaju nikoga iznutra. Izveštavanje o ukrajinskom ratu, u poređenju sa onim što čujem od prijatelja koji imaju pristupe informacijama, zapravo je glupo. Rat o kome slušam nije onaj rat o kome čitam - napomenuo je Herš.

Novinar je rekao da, uprkos brojnim optimističnim medijskim natpisima, ukrajinskoj vojsci ne ide tako dobro.

- Ruske snage su imale brojne pogrešne procene, ali imaju 350.000 vojnika - dodao je.

Osim medija koji su očigledno produžena ruka obaveštajnih službi, Herš kaže da se na njegovo pisanje žale i "legitimni ljudi".

- Neverovatno mi je kako svi padaju u isti koš, moje kolege. Kada sam ja bio u Njujork tajmsu, nisu se tako postrojavali. Nisam siguran da se potcenjuje američki narod. Spremni smo da prihvatimo činjenicu da je američki predsednik ovo uradio. I ne radi se samo o prihvatanju, predsednik mora da odgovara - dodao je.

Profimedia
 

Veliki broj medija je Heršovo pisanje o Severnom toku opisivalo kao blog post, želeći da time umanje njegov značaj. Osim toga, za Herša su istakli da je više puta diskreditovan ili da je nedavni tekst "poklon Putinu", kako je to navedeno u Biznis insajderu.

Inače, Herš je postao poznat javnosti kada je raskrinkao da su američke trupe počinile masakr nad civilima u Mi Laju tokom rata u Vijetnamu. Međutim, nije više bio miljenik mejnstrim medija kada je preispitivao akciju hvatanja Osame bin Ladena ili tvrdnje da je sirijska vlast koristila hemijsko oružje.

- Već sam se navikao na kritike, ali ovoga puta me je to zapanjilo jer se radio o tako očiglednoj priči - objasnio je.

Na kraju krajeva, veliki broj zvaničnika, uključujući Bajdena, mesecima je pretio sabotažom gasovoda u slučaju da ruska vojska uđe u Ukrajinu.

- To čak nije ni toliko teška priča za razumeti, predsednik SAD i njegovi saradnici su rekli da će učiniti ono što su učinili. Čekali su dugo, ali su prekinuli dotok nafte. - dodao je Herš.

Novinar smatra da su posledice po evropsku ekonomiju razarajuće. Pomenuo je primer nemačkog hemijskog proizvođača BASF koji je zatvorio skoro 100 fabrika.

- Može se reći da smo pucali sebi u nogu. Da, toliko je glupo. Mislim da ovo, bez premca, divan nivo gluposti koji vlada u Beloj kući - rekao je.

Herš je uveren da Bajdena najverovatnije mejnstrim mediji neće skoro kritikovati i suočiti ga sa posledicama.

Govoreći o svom izvoru, novinar je rekao da postoji nešto što se zove gasna industrija.

- Postoji industrija u koju su umešane američke kompanije. One grade gasovode širom sveta. Oni znaju šta se dogodilo. Poslednje što žele je da završe u novinama, ali znaju ko je šta uradio. Naravno da znaju, pa oni to grade! Ne pričam samo o Severnom toku, ali oni grade gasovode, pričaju sa roniocima, znaju šta se događa, znaju ko ima kapacitete za tako nešto i znaju šta su čuli iz uskih krugova - zaključio je Herš.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike