Rusija insistira da SAD reaguju: Nećete ignorisati, dokažite da niste umešani u napad na Severni tok

16.02.2023

09:09

0

Tušina iz Amerike je neprihvatljiva za Rusiju

Rusija insistira da SAD reaguju: Nećete ignorisati, dokažite da niste umešani u napad na Severni tok
gasovod-oštećenja - Copyright Swedish Coast Guard via AP, Printscreen/expressen.se

Ruska ambasada u Americi oglasila se povodom novih navoda da su SAD inicirale napade na gasovode Severni tok, istakavši da Moskva neće dozvoliti Sjedinjenim Američkim Državama da ignorišu situaciju.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs izjavio je ranije da Vašington odbacuje optužbe u vezi sa eksplozijama na gasovodu, a da istragom treba da se bave one zemlje u čijoj jurisdikciji se to dogodilo.

- Rusija neće dozvoliti da se zataška situacija u vezi sa eksplozijom na važnoj energetskoj infrastrukturi, posebno imajući u vidu da ništa nije poznato o nekoliko eksploziva koji su ostali na dnu mora i koji nisu eksplodirali - rekao je sekretar ambasade Igor Girenko.

Girenko, takođe, navodi da je na potpuno logično pitanje novinara o odnosu Amerike prema uključivanju UN u potragu za krivcima za eksplozije u Baltičkom moru usledila „nesuzdržana reakcija“ Prajsa.

Američkim vlastima poručio je da, umesto da optužuju Moskvu, pokušaju da dokažu da nisu umešani u ono što se dogodilo.

Novi detalji o eksploziji Severnog toka pojavili su se pre nedelju dana na sajtu novinara Simura Herša, na kom je objavljen članak u kom se navodi da su ronioci američke vojske prošlog leta, tokom vojnih vežbi, postavili eksploziv na gasovod, a da su ga tri meseca kasnije aktivirali Norvežani.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike