Rusija tvrdi da Ukrajina planira provokaciju u Černobilju: Ministarstvo odbrane izdalo saopštenje

15.02.2023

21:58

0

U saopštenju objavljenom u utorak navodi se da će Ukrajina optužiti rusku vojsku za kršenje bezbednosnih protokola

Rusija tvrdi da Ukrajina planira provokaciju u Černobilju: Ministarstvo odbrane izdalo saopštenje
Černobilj - Copyright AP Photo/Efrem Lukatsky, File

Kijev i njegove zapadne pristalice planiraju da optuže Rusiju da je zagadila delove Ukrajine radijacijom iz černobiljske zone isključenja, upozorilo je Ministarstvo odbrane u Moskvi. Norveška je navedena kao jedan od navodnih zaverenika.

U saopštenju ministarstva objavljenom u utorak navodi se da će Kijev optužiti rusku vojsku za kršenje bezbednosnih protokola u vreme kada je kontrolisala nuklearnu elektranu u Černobilju prošle godine. Tvrdiće se da su ruske trupe širile radioaktivne materijale po Ukrajini i opljačkale objekte za zadržavanje i kontrolu, dodalo je ministarstvo.

Lokacija u Černobilju, ozloglašena po katastrofi iz 1986. godine, bila je pod ruskom kontrolom između 24. februara i 28. aprila. U septembru je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) izvestila o nuklearnoj bezbednosti u Ukrajini, sa detaljima o svojim posetama zoni isključenja usred oružanog sukoba.

Nuklearni nadzornik Ujedinjenih nacija potvrdio je da je ukrajinsko osoblje, uprkos izvesnoj šteti na opremi, zadržalo „holistički bezbednosni integritet svih glavnih nuklearnih objekata“. Iako radnici nisu mogli da se smenjuju duže tokom ruskog prisustva, pa su bili dodatno izloženi zračenju, „ne očekuje se da će biti primećene nikakve zdravstvene posledice“, navodi se u izveštaju.

IAEA se takođe pozabavila tvrdnjom Kijeva o pljački od strane „pljačkaša“ na lokaciji Černobilja. Ocenila je da navodni incidenti „nisu predstavljali značajan radiološki rizik“ jer su „sve aktivnosti koje uključuju rukovanje radioaktivnim materijalom zaustavljene“ pod ruskom kontrolom.

AP Photo/Efrem Lukatsky, file
 

Prema ruskom ministarstvu odbrane, optužbe protiv Moskve biće deo reklamne kampanje Kijeva da utiče na globalno javno mnjenje u svoju korist sledeće nedelje, kada bi ruska vojna operacija trebalo da uđe u drugu godinu. Tvrdnje će biti zasnovane na falsifikovanim ili obmanjujućim dokazima, navodi se u saopštenju. Dodaje se da su norveški stručnjaci za nuklearnu bezbednost bili uključeni u procenu navodne radijacione kontaminacije Kijevske oblasti.

Ingar Amundsen, šef norveške Uprave za zaštitu od zračenja (DSA), potvrdio je da je agencija poslala stručnjake u Černobilj da procene situaciju na terenu.

- Nešto radioaktivne prašine je uzburkano zbog vožnje [ruskih trupa] u kontaminirana područja - rekao je on za list „Dagbladet", dodajući da „nema registrovanih posledica po zdravlje i životnu sredinu“ i negirajući da je DSA bila umešana u bilo kakvu naučnu zloupotrebu u Ukrajini.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike