Bugarski novinar o energetici: Prodavaće nam američke sveće i uveravati nas da je mrak „demokratski“

16.02.2023

22:23

0

Autor: M. Vu.

Bugarski novinar Valentin Kardamski izjavio je da je bugarska energetika „uništena“

Bugarski novinar o energetici: Prodavaće nam američke sveće i uveravati nas da je mrak „demokratski“
Ilustracija - Copyright Profimedia

Bugarski novinar Valentin Kardamski izjavio je da je bugarska energetika „uništena“, te da će zemlji sada prodavati američke sveće i uveravati stanovnike Bugarske da je mrak –„demokratski“.


On je tim rečima odreagovao na vest američkog Ministarstva finansija koje je prošle sedmice saopštilo da je bivši ministar energetike Bugarske Rumen Ovčarov navodno učestvovao u koruptivnim ugovorima o isporukama ruskih energenata te da je na njegove of-šor račune prebačeno više od pet miliona evra.

Po rečima Kardamskog, SAD su namerno uvele sankcije protiv petorice bugarskih državljana uoči parlamentarnih izbora 2. aprila. Pored Ovčarova, sa energetikom su povezana još dva lica – bivši izvršni direktori nuklearke „Kozloduj“ Ivan Genov i Aleksandar Nikolov.
Foto: Profimedia


Novinar smatra da nisu slučajno protiv njih uvedene sankcije: Ovčarov je više puta kritikovao odluku parlamenta da rusko nuklearno gorivo zameni gorivom kompanije „Vestinghaus“ i odluku o izgradnji dva američka reaktora u nuklearnoj elektrani „Kozloduj“. Nakon optužbi SAD za korupciju, bivši ministar je rekao da ta zemlja nastoji da izbaci Rusiju sa tržišta isporuke energenata u EU.

Po mišljenju Kardamskog, sudbina nuklearke „Kozloduj“ sada je u američkim rukama.

- Spiskovi se neće završiti, ali našoj energetici je očigledno kraj. Ako želimo da imamo nuklearnu elektranu, kažu nam da prvo zatvorimo ovu. Pogodite ko će želeti da napravi novu? Ali do tada, ako se to i ne dogodi, prodavaće nam sveće. Američke. Ostaje samo da nas ubede kako je to super, ekološki i demokratski – sedeti u mraku i hladnoći - zaključio je novinar.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike