Sedmica u svetu: Pumpanje Ukrajine oružjem, besna Turska, nestabilni Bliski istok i krvava Amerika (ANKETA)

29.01.2023

20:13

0

Posle napetosti između Tel Aviva i Pojasa Gaze, izvršen je teroristički napd u Izraelu, kod još jednog američkog bivšeg potpredsednika nađeni su poverljivi dokumenti, a nemačka ministarka spoljnih poslova pokazala se kao brzopleta

Sedmica u svetu: Pumpanje Ukrajine oružjem, besna Turska, nestabilni Bliski istok i krvava Amerika (ANKETA)
Copyright Profimedia/AP Photo/Mahmoud Illean/Ilya Pitalev, Sputnik, Kremlin

U nedelji za nama (23-29. januara) Ukrajini je obećano novo oružje sa Zapada, Turska je obustavila pregovore sa Švedskom i Finskom o ulasku u NATO, a u SAD je zabeleženo nekoliko masovnih pucnjava. Posle napetosti između Tel Aviva i Pojasa Gaze, izvršen je teroristički napad u Izraelu, kod još jednog američkog bivšeg potpredsednika nađeni su poverljivi dokumenti, a nemačka ministarska spoljnih poslova pokazala se kao brzopleta.

Pumpanje Ukrajine zapadnim oružjem

Neprijateljstva na istoku Evrope nastavljena su i ove sedmice, a Rusija je izvojevala nekoliko važnih pobeda, dok je Kijev molio da mu se pošalje još oružja. Bugarski ministar priznao je da je njegova zemlja izvozila oružje u Ukrajinu preko drugih država, a otkriveno je i da je NATO članica tajno snabdevala Kijev borbenim avionima.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da sukob Rusije i Zapada više ne može da se definiše kao „hibridni rat“, već da je bliži pravom ratu, predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da je ukrajinska strana predložila Minsku da sklope pakt o nenapadanju, dok se povodom navoda da je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski tražio od CIA-e da ga ubije oglasio osnivač grupe "Vagner" Evgenije Prigožin.

Nadugo nakon što je ruski ambasador u Sjedinjenim Američkim Državama Anatolij Antonov upozorio da će sve oružje sa Zapada koje stigne u Ukrajinu biti uništeno, nemački kancelar Olaf Šolc saopštio je da će poslati tenkove "leopard 2" Kijevu, da bi kasnije istog dana i američki predsednik Džozef  Bajden otkrio da je odlučio da u ovu istočnoevropsku zemlju pošalje tenkove "M1 abrams", a šta sve znamo o njima i koliko koštaju možete pročitati u analizi portala 24sedam.

Ukrajinski predsednik iznenada se pojavio na ruskoj televiziji u sredu, kada je digitalno emitovanje prekinuto u očiglednom hakerskom napadu širom jugozapadnih regiona zemlje, nekadašnji premijer Velike Britanije Boris Džonson izjavio je da je Zapad napravio grešku u Ukrajini, dok je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto protestovao zbog toga što se Mađari koji žive u Ukrajini prisiljavaju da ratuju protiv Rusije, o čemu svedoče i snimci koji su se pojavili na društvenim mrežama.

Profimedia
M1 abrams

Nestabilni Bliski istok

Palestinski militanti ispalili su u petak dve rakete iz Pojasa Gaze prema jugu Izraela, ali ih je presrela izraelska protivraketna odbrana, nakon čega je Izrael izveo napade na Gazu. Pokušaj raketiranja usledio je nakon što su u četvrtak izraelske snage ubile devetoro Palestinaca tokom racije na Zapadnoj obali, što su osudile i Sjedinjene Američke Države, a u petak uveče Palestinac je izvršio teroristički napad, ubivši sedam osoba koje su izlazile iz sinagoge i ranivši tri. 

Odgovornost za ovaj napad preuzeo je Hamas, a onda je u subotu, svega nekoliko sati posle prvog napada, usledio i drugi, u kom su povređene dve osobe.

AP/Mahmoud Illean
 

Poverljivi dokumenti

Nakon skandala sa osetljivim fajlovima Donalda Trampa i Džozefa Bajdena, ove nedelje je objavljeno da je ranije ovog meseca u ličnoj rezidenciji bivšeg potpredsednika Majka Pensa u Indijani pronađen određeni broj poverljivih dokumenata, nakon čega je Nacionalni arhiv SAD zatražio od bivših predsednika i potpredsednika države da ponovo pretraže svoje lične evidencije i dokumente i provere da li se među njima nalaze poverlijvi dokumenti ili drugi važni papiri.

AP Photo/J. Scott Applewhite
Majk Pens

Krajem nedelje otkriveno je da su zaplenjene i Bajdenove beležnice sa poverljivim podacima, a kako bi otkrića dokumenata kod Pensa mogla da se odraze na Trampov i Bajdenov slučaj možete pročitati u analizi portala 24sedam.

Turski bes

Nakon višednevnog sporenja sa nekoliko zapadnih država, Turska je izgubila strpljenje zbog nepoštovanja koje je trpela. U utorak je pozvala holandskog ambasadora na razgovor zbog paljenja Kurana, a istog dana obustavila je i pregovore o ulasku Švedske i Finske u NATO, istakavši da su sastanci sa predstavnicima ove dve zemlje besmisleni. 

Masovna ubistva u SAD

AP Photo/Jae C. Hong
 

Nakon pucnjave prošle subote u Motrej Parku u Kaliforniji, u kojoj je stradalo 11 ljudi, u ponedeljak je došlo do još dve masovne pucnjave u istoj saveznoj državi SAD. Kasnije je objavljena i fotografija ubice, kao i detalji o njemu, ali i snimak u kom se vidi kako se muškarac bori sa njim kako bi spasio živote.

U masovnim pucnjavama u ponedeljak stradalo je još sedam osoba. Četiri osobe ubijene su na farmi pečuraka, a tri u špediterskoj firmi na periferiji grada Halfmun bej, na oko 50 kilometara južno od San Franciska, a zašto je porastao broj masovnih pucnjava u Sjedinjenim Američkim država možete pročitati u analizi portala 24sedam.

Policijska brutalnost

Profimedia
Tajri Nikols

Pet policajaca iz Memfisa optuženo je za smrt Afroamerikanca Tajrija Nikolsa, koji je preminuo u bolnici tri dana nakon što su ga brutalno pretukli iako se nije opirao hapšenju. Objavljen je i snimak u kom se vidi iživljavanje pripadnika organa reda, a javnost je posebno iznenađena ovim događajem jer su svih pet policajaca tamnoputi muškarci.

Brzopleta ministarka spoljnih poslova

Nedugo nakon što je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ocenila da je odluka da se Ukrajini pošalju tenkovi "leopard 2" potvrda umešanosti Nemačke u "unapred planirani rat protiv Rusije", nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok rekla je da je EU u ratu sa Rusijom, zbog čega su stigle brojne kritike na njen račun. Osim toga, nemačko ministarstvo uspelo je da uvredi i Afričku uniju u pokušaju da ismeje Lavrova, ali je na kraju moralo da se izvinjava.

AP Photo
Analena Berbok

Koza nostra

Novi detalji o šefu Koza nostre koji je uhapšen pre dve nedelje pojavljivali su se skoro svakodnevno. Pisalo se da je Mateo Mesina Denaro primio dozu hemoterapije u zatvoru, kao i da su mnogi članovi mafije mislili da je mrtav, a u utorak je uhapšen i čovek koji mu je pozajmio identitet. Pretresena je porodična kuća bosa poznatog kao Dijabolik, a u njoj su nađene njegove čuvene naočare i još novca, uhapšeni su brojni njegovi saradnici, a kako je šefu Koza nostre uspelo da se krije 30 godina možete pročitati OVDE.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike